Închide

Ce mai fac softiștii clujeni: „Farul”-semnal de pe mobil, pe stadion, la mall, în centrul orașului și la festivalul tău preferat

EconomieTop News by Kristina Reştea - iul. 27, 2015 0 737

 

În urmă cu câteva zile, conducerea celui mai mare centru comercial din România anunța, din București, că implementează o aplicație de marketing de proximitate. Soluția bazată pe beaconi ar trebui să ajute brandurile să interacționeze în timp real cu vizitatorii centrului comercial, iar pe cumpărători să afle rapid despre reduceri, oferte și promoții în funcție de ceea ce au pe lista de cumpărători. Ce e mai interesant pentru Transilvania însă este faptul că soluția este dezvoltată de softiști clujeni și e deja implementată sau se află în teste în câteva locații din Cluj.

Mai precis, soluția implementată în mall-ul bucureștean e adusă de ZONIZ, o platformă de marketing de proximitate, utilizabilă pe mobile și destinată spațiilor și rețelelor comerciale. Dezvoltată de compania Global e Business Solution (GEBS) în urma unei investiții anunțată la 1,5 milioane de euro, platforma Zoniz se bazează pe tehnologia Bluetooth Low Energy (BLE) și pe transmițători radio (beaconi), cu ajutorul cărora se pot trimite informații personalizate utilizatorilor de smartphone în funcție de preferințele acestora și de locul în care se află. Aplicația ZONIZ este un produs 100% românesc, gândit după o tehnologie lansată de Apple în urmă cu 2 ani și este disponibilă pe telefoanele cu sistem de operare Android sau iOS care utilizează tehnologia Bluetooth Low Energy (BLE).

Ciprian Pașca, country manager al soluției, explică pentru Actualdecluj.ro cum s-au născut „beaconii de Cluj” și unde o să îi „simți” pe smartphone-ul tău.

Prima întrebare într-o piață în care IT-ul e vedetă, dar unde 90% e outsourcing („lohn-ul” din lumea Înaltei Tehnologii) e, desigur: produsul e cu adevărat „made in Cluj” sau se produce la comandă? „ZONIZ este un produs made in Cluj – 100%”, susține Pașca. Cu toate acestea, compania nu dezvoltă doar produse proprii. „Echipa din Cluj este formată din 20 de developeri. Firma asta a fost înființată în 99 și pe lângă echipele care dezvoltau aplicaţii şi produse pentru clienţi externi, s-au investit resurse considerabile în dezvoltarea de produse interne. A realizat un produs de reporting care a fost achiziționat de IBM și pe care îl folosesc peste 50 de clienți din Fortune 500, gen Bank of America, Bombardier, Saab”, menționează Pașca.

Soluția din domeniul marketingului de proximitate e implementată deocamdată în Romania și Suedia, dar ținta e internațională, spun reprezentanții companiei. „GEBS a avut noroc pentru că a dezvoltat un produs timp de 3 ani care a fost un integrator de social media. Când a fost inventată tehnologia BLE (bluetooth low energy) și beaconii, cei de acolo au realizat că au o platforma care se potrivește foarte bine acestui concept și a mai durat un an integrarea cu noua tehnologie”, precizează Pașca.

Platforma a fost lansată în 13 mai, iar tehnologia se testează și la Cluj: e implementată în Piața Unirii, în baza unui parteneriat cu Asociația pentru Promovarea și Dezvoltarea Turismului Clujean, a precizat reprezentantul Zoniz. Proiectul, derulat sub numele de Smart Tourism City (un proiect finanțat de bugetul Primăriei Cluj Napoca), presupune montajul unor beaconi în piața de la Km 0 al orașului. „Este o premieră în România, Cluj-Napoca fiind primul oraș din țară care testează această soluție cu scopul promovării turismului. Soluția mai este implementată la Cluj Arena și urmează în curând Iulius Mall. ZONIZ a fost prezent și la Zilele Clujului, la TIFF și la Electric Castle, când s-a realizat un tresure hunt pentru promovarea culturală a castelului”, amintește Pașca. Tot în Cluj opereaza și singurul producător de beaconi din Romania: Onyx Beacon.

Sediu în Suedia

Global e Business Solutions (GEBS) este o companie de software cu sediul central în Suedia și filiale în România, Danemarca și Marea Britanie. Compania dezvoltă soluții software pentru companii precum IBM, Longiness, SAAB, Bombardier. În 2015 GEBS a lansat ZONIZ, prima platformă de mobile proximity marketing din România destinată spațiilor comerciale și industriei de retail. Potrivit datelor Ministerului Finanțelor Publice, Global e Business Solution Group, cu sediu în Cluj, a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 1,8 milioane de lei și o pierdere de 40.000 de lei, având 17 salariați.

Cu Hashtag „Ce mai fac softiștii clujeni”

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.