Închide

Ce planuri are pentru 2015 firma clujeană de IT care își face temele pentru Bursa de la București

EconomieTop News by Kristina Reştea - mai 06, 2015 2 1558

 

În urmă cu trei săptămâni, domeniul-VIP al momentului, IT-ul, marca o premieră: în 15 aprilie Bittnet Systems devenea prima firmă de IT&C ajunsă pe bursa de la Bucureşti, segmentul AeRO – sistemul alternativ de tranzacționare, destinat companiilor mici în căutare de finanţare. Următoarea premieră în IT e posibil să vină de la Cluj: alături de Ludwik Sobolewski, polonezul care conduce bursa de la București, ar putea să stea lângă clopoțelul auriu, pentru lansare, CEO-ul unei companii locale. Pentru listarea pe piața principală a BVB.

Voicu Oprean plănuiește această mișcare pentru Arobs Transilvania Software de multă vreme, iar demersurile sunt în desfășurare, chiar dacă decizia finală depinde încă de analize. „Procedura este demarată, iar ideea este de a ne lista pe piața principală. Așteptăm acum să se finalizeze auditul, care este unul care vizează activitatea pe o perioadă de 3 ani și apoi urmează road-show-ul de prezentare. Să vedem care e reacția în piață. Vedem bursa ca oportunitate de a sprijini creșterea companiei, aș prefera să folosesc această sursă ca finanțare pentru creștere, pentru achiziția de alte firme. Exista oportunitatea de a vinde firma. De fapt, timp de opt ani am avut un ivestitor, dar am răscumpărat acțiunile”, menționează CEO-ul din sediul clujean cu birouri open-space, pereți de sticlă, bande de alergat și bar cu biciclete în decor, pentru angajați. De ce creștere prin bursă? „Angajații pot să primească acțiuni și devin responsabili de succesul companiei. O dată cu listarea se schimbă însă și alte lucruri: devii foarte transparent. Eu sper ca asta să fie o treabă bună inclusiv în ceea ce privește contractele cu statul și accesul la licitații publice. Noi avem acum sub 1% din activitate contracte cu statul, dar aceasta este o zonă cu potențial. De ce să nu aplicăm lucrurile pe care știm să le facem și în sistemul public?”, spune Oprean. Asta într-o piață în care se văd încă urmele recentului scandal Microsoft, care desenează destul de sumbru imaginea actuală a felului în care se derulează contractele publice.

Rămas în țară (în completare procentului de 10% dintre colegii absolvenți ai generației ’94), Oprean conduce o companie clujeană care are clienți și reprezentanțe în afara României. Arobs a ieșit deja Republica Moldova, Ungaria și, recent, în Indonezia. Miza din piață e mult mai mare: plecarea din zona lohn-ului IT (sau măcar reducerea acesteia) și migrația înspre inovație, în contextul în care 90% din veniturile companiilor din IT din Cluj sunt generate acum prin outsourcing, potrivit datelor clusterului Cluj IT.

Vezi şi:

Cifrele care arată de ce nu e “roz” lumea Clujului IT

În cazul Arobs, raportul e ceva mai favorabil și în schimbare. „Suntem acum undeva la 40% – produse proprii și 60% – servicii software, dar rata de creștere e mai mare pe segmentul de produse proprii”, subliniază Oprean. Compania are în portofoliu mai multe produse proprii, din care cel de monitorizare a flotei auto, deja extins în piață și are în plan intrarea mai puternică pe piața turismului, cu aplicații de rezervări hoteliere.

voicu oprean

Cu un bilanț de 2014 care se încheie cu afaceri de 12-13 milioane de euro, planurile de extindere a companiei merg pe mai multe direcții: achiziții (cu negocieri deja demarate în acest sens), dar și creștere organică, cu noi oameni în echipele de lucru. Cu 350 de angajați, dintre care 250 concentrați în Cluj, Arobs ar mai avea nevoie în acest an de încă aproximativ 100 de oameni. „Nu doar în IT”, precizează șeful companiei. Se caută în principal angajați pentru partea de programare și testare, dar și pe alte segmente, inclusiv Vânzări. Deși cu ofertă insuficientă (companiile din IT și-ar dori mai degrabă dublarea numărului de tineri școlarizați în domeniu), universitățile clujene rămân în continuare principalii furnizori de resursă umană din piața locală. La Arobs, în jur de 30 de proaspăt absolvenți intră anual în companie, dintre care jumătate rămân în firmă. „Mi-aș dori un număr dublu (de studenţi-absolvenţi în piaţă, n.red.). Oricum mai investești și tu cam șase luni în trainingurile lor. După cele mai recente date, secția de Informatică de la UBB are 600 de studenți în anul I. Sunt prea puțini. Dacă tot stabilim IT-ul ca domeniu de importanță strategică, să facem mai mult! Sunt și multe companii străine care își stabilesc aici puncte de lucru, concurența e în creștere”, subliniază Oprean. „Mai pleacă și oameni din echipe, ceea ce e firesc – nimeni nu e legat de un loc de muncă. Avem foști angajați care s-au îndreptat spre propriile afaceri, ceea ce, cred eu, e un semn bun pentru o companie”, consideră Oprean, care este și președinte al Asociației Române pentru Industria Electronică și Software (ARIES), filiala Transilvania. În ceea ce priveşte noua funcţie, pentru acest mandat țintele principale sunt stabilite: clarificarea zonei de fiscalitate și încurajarea colaborării între companii. Target asumat de altfel și în lista de obiective ale clusterului Cluj IT, o asociere ceva mai tânără decât ARIES, dar care şi-a propus la lansare şi câteva scopuri similiare. Cele două asociații nu se concurează, ci ar putea chiar să fie complementare, susține Oprean, director al unei companii integrate în ambele structuri.

 

Vezi ce planuri se mai conturează în piața jucătorilor din IT:

IT-ul clujean face pași ca să iasă din zodia “lohn”-ului: produse proprii pentru piețele de afară

 

Cum se pregătesc jucătorii din IT de lupta cu piața: produse proprii și angajați școliți “in house”

 

 

Cine e Arobs

Arobs Transilvania Software este o companie specializată în furnizarea de soluții IT, înființată la Cluj-Napoca în 1998. Compania are birouri locale la Cluj, București, Iași și Oradea, dar și în Chișinău și Budapesta (HU). Portofoliul de clienți include companii din 14 țări de pe trei continente (Europa, America și Asia), iar soluțiile oferite merg în industrii cum ar fi turismul, transporturile, automatizarea forței de vânzări, localizarea parcurilor auto, navigație GPS, servicii financiare, sănătate, automotive, retail. AROBS a dezvoltat o serie de solutii software proprii pentru piața românească: soluția pentru automatizarea forței de vânzări (SFA) pe terminale și tablete Android (Optimall), sistemul de monitorizare și management a parcurilor auto prin GPS/GPRS (TrackGPS), sistemul de monitorizare prin GPS a persoanelor (Personal Tracker), sistemul automat de vânzare a biletelor și legitimațiilor de călătorie pentru transportul public (AROBS Ticketing).

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare