Închide

Cifrele care arată de ce nu e „roz” lumea Clujului IT

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 19, 2015 7 1506

90% din veniturile companiilor din IT sunt generate prin outsourcing („lohn”-ul IT), iar universitățile acoperă doar puțin peste jumătate din nevoia actuală de resurse umane a pieței, spun reprezentanții clusterului Cluj IT, care organizează zilele acestea întâlniri între specialiști sub umbrela Cluj Innovation Days. Invitații străini completează tabloul: viitorul nu se desenează doar pe baza poveștii „minunate” de până acum, iar exemplul nemțesc pe care poate să îl ia piața locală este aducerea laolaltă a profesorilor, cercetătorilor și companiilor pentru proiecte comune.

În prezent, piața clujeană de IT este dominată de outsourcing. Transferul tehnologic și dezvoltarea de produse și servicii proprii de către companiile care activează în domeniul IT reprezintă soluția de creștere pe termen lung, astfel că și proiectele dezvoltate de Cluj IT Cluster urmăresc acest obiectiv. Dacă în prezent aproximativ 10% din veniturile membrilor clusterului sunt generate de produse și servicii proprii, ne dorim ca în următorii doi ani această pondere să crească la 15%”, a declarat Alexandru Tulai, președintele Cluj IT Cluster. Modalitatea de a atinge targetul despre care asociația vorbește încă de la înființarea sa de acum aproape trei ani: parteneriate cu alte organizații și pregătirea de proiecte cu finanțare europeană pentru implementarea cercetărilor din domeniu în piață. „Outsourcingul tehnologic are un ciclu de viață limitat. E un fel de lohn, chiar dacă e lohn de taste. Uitați-vă ce s-a întâmplat cu industria în sistem lohn! Dar intervine acum partea de inovare inclusiv în outsourcing”, a spus președintele clusterului.

Vezi și:

IT-ul clujean face pași ca să iasă din zodia “lohn”-ului: produse proprii pentru piețele de afară

O altă temă despre care vorbesc reprezentanții companiilor de IT în anii recenți: deficitul de oameni în domeniu. UBB și UTCN, universitățile furnizoare de resursă umană în domeniul IT, acoperă acum 52% din nevoile pieței din Cluj, conform datelor clusterului Cluj IT. „Au apărut inițiative privare, școli informale de IT. Sigur, nu sunt la fel ca facultățile, dar a fost nevoie de așa ceva”, a completat Tulai.

Citește și

Cum se pregătesc jucătorii din IT de lupta cu piața: produse proprii și angajați școliți “in house”

 

„Am o perspectivă de 15 ani a Clujului, a sectorului IT de aici. E o poveste minunată! Dar se produc schimbări, important e să nu prezicem viitorul privind în oglinda retrovizoare, pe baza succesului de până acum, Inovație înseamnă să faci lucrurile să se întâmple, să cauți lucrurile neașteptate”, a punctat Bror Salmelin, reprezentant al Comisiei Europene – Directoratul General CONNECT.

Sunt aici patru mari universități, deci sunt oameni care au cunoștințe. De asemenea, sunt multe companii mari, nu doar în IT, care au nevoie de informație și de aceste cunoștințe. Provocarea este să le aduci laolaltă”, spune Jonathan Loefller, directorul general al Steibeis Europa Zentrum. Aceasta este o organizație care face parte din rețeaua internațională Steinbeis, care are ca principală preocupare facilitarea procesului de transfer tehnologic cu scopul dezvoltării economice. În landul german Baden-Wurttemberg există mai multe centre afiliate rețelei unde profesori, cercetători și oameni de afaceri creează împreună soluții aplicate în economia reală. „Avem un proiect pilot la Cluj, colaborăm cu universitățile de aici. Ideea este să vezi care sunt nevoile companiilor și care sunt competențele locale, să le pui împreună. Dar anumite competențe se pot găsi în alte regiuni, se pot stabili colaborări”, a spus reprezentantul Steibeis. Rețeaua are contracte și afaceri de 140 de milioane de euro și doar 10% din finanțare vine din resurse publice, a menționat Loefller.

Cluj Innovation Days este un eveniment organizat anual de Cluj IT Cluster și urmărește consolidarea comunității IT și facilitarea interacțiunii cu parteneri de afaceri și sectorul public. Ediția din acest an se desfășoară în 19-20 martie.

7 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.