Închide

Grup american, furnizor de soluţii în Inginerie și Cercetare, deschide sediu nou la Cluj, în centru. Ce face în România

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 26, 2015 1 2570

Un grup american, furnizor de soluţii software și hardware în domeniul ingineriei și cercetării, și-a deschis un centru de Cercetare și Dezvoltare de 1.800 mp, în Cluj. Compania, National Instruments, e prezentă de zece ani în municipiu, dar s-a extins cu un sediu nou în centru. Motivul principal care a determinat extinderea la Cluj: oamenii.  “Am început într-o casă mică, cu câțiva ingineri, acum 10 ani. Am găsit aici ingineri excepționali. Prima dată când am venit la Cluj am avut interviuri cu 9 ingineri și am făcut oferte pentru opt, ceea ce era fără precedent pentru noi. Ulterior am aflat că trebuia să îl angajăm și pe al nouălea”, spune Omid Sojood, unul dintre reprezentanții din conducerea companiei veniți la Cluj pentru deschiderea noului birou. 

DSC_2598

 

National Instruments a preluat un spațiu de 1.800 mp în imobilul de birouri The Office pentru activități de cercetare în domeniul embedded software, dar și de vânzări și servicii pentru clienți.„Mulți dintre angajații noștri vin cu bicicleta. Le era destul de greu să ajungă în zona Tăietura Turcului. Aici sunt servicii și avem posibilități de extindere”, spun reprezentanții National Instruments, în noul sediu din centrul de afaceri The Office de pe Bulevardul 21 Decembrie. La câteva minute distanță de discursul primarului Emil Boc despre proiectele din Deal Lomb, care ar „începe” Cluj Innovation City

Compania are clienți care activează în sectorul public și în domenii precum educație, cercetare avansată, automotive, aerospațial, electronice, automatizare industrială sau energie. Centrul de Cercetare și Dezvoltare din Cluj-Napoca al National Instruments, inaugurat în urmă cu zece ani, contribuie la dezvoltarea de produse și furnizarea de tehnologii în domeniul ingineriei și cercetării la nivel mondial, spun reprezentanții NI. La nivel global, National Instruments mai are centre de Cercetare și Dezvoltare în SUA, Germania, India, China, Canada, Ungaria, Danemarca și Malaezia. „Dezvoltăm compilatoare, mediul grafic de dezvoltare software LabVIEW, sisteme dedicate de comunicații în rețea sau sisteme de operare în timp real”, a explicat Horia Hedeșiu, directorul Centrului de Cercetare și Dezvoltare din Cluj-Napoca al National Instruments și profesor în cadrul Universității Tehnice din Cluj-Napoca.

DSC_2601

Centrul National Instruments din Cluj a contribuit la dezvoltarea de produse și la creșterea veniturilor companiei, spun reprezentanții grupului texan. „Centrul din Cluj-Napoca este important pentru noi la nivel de grup, de aceea am decis extinderea acestuia și căutăm în permanență să angajăm specialiști, deoarece aici găsim un nivel înalt de educație în domeniul ingineriei și un potențial crescut în rândul studenților la facultățile de profil”, spune Omid Sojoodi – Director of LabVIEW FPGA and Real-Time. Reprezentanții companiei nu au dorit însă să facă publice cifre privind numărul de angajați sau planurile de extindere la Cluj.

DSC_2608

Compania are clienți și în România, în special în zona de producție, dar și în sectorul de cercetare – universități și centre din București. Chiar dacă România nu este deocamdată o piață foarte generoasă, pe fondul tăierilor de investiții în domeniul cercetării, pespectiva fondurilor europene pentru următorul exercițiu bugetar ar putea să contribuie la creșterea proiectelor în domeniu. National Instruments furnizează soluţii software și hardware în domeniul ingineriei și cercetării, cu produse pentru inginerii şi oamenii de ştiinţă care proiectează, realizează prototipuri şi implementează sisteme de măsurare, automatizare şi aplicaţii embedded.

DSC_2611

 

Companie cu venituri de 1,24 miliarde de dolari

Cu sediul central în Austin, Texas, NI are 7.100 de angajaţi şi filiale în aproape 50 de ţări. National Instruments România a fost fondată în Cluj-Napoca, în anul 2005, fiind prima entitate de cercetare și dezvoltare a companiei în Estul Europei. La nivel global, National Instruments a înregistrat venituri de 1,24 miliarde dolari în 2014, în creștere cu 6% față de anul anterior, iar pentru primul trimestru al acestui an estimează o creștere cu aproximativ 4% a profitului, comparativ cu aceeași perioadă din 2014, ajungând la un nivel cuprins între 280 și 310 milioane de dolari.

 

NI conferinta

Sursa foto: NI

 

Visul de pe deal: primarul și „orășelul inovării”

Prezent la eveniment pentru tăierea de panglică care a marcat deschiderea noului centru, primarul Emil Boc a ținut să precizeze că profilul Clujului este unul de oraș al cercetării, dezvoltării, inovării și tehnologiei. Edilul a amintit de proiectele din Deal Lomb care prefigurează proiectul Cluj Innovation City, pe termen lung. Deocamdată aici sunt însă doar două proiecte în șantier, cu spații de servicii și producție, finanțate parțial din fonduri europene, pe un deal care deocamdată e slab conectat la oraș. Cât despre realizarea viitorului Cluj Innovation City, acesta este un concept lansat de clusterul Cluj IT, care nu are încă făcute publice termene foarte clare de șantier, realizare sau surse de finanțare.

 

Citește și

Cifrele care arată de ce nu e “roz” lumea Clujului IT

 

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.