Închide

Cu partiturile compuse și cărțile scrise pe masă, muzicianul Constantin Rîpă anunță că își vinde opera cu drepturi de autor cu tot

ActualitateCulturăTop News by Luminiţa Silea - mart. 26, 2015 0 3292

Un gest disperat sau un semnal de alarmă cu privire la condiția artistului într-un oraș care se vrea Capitală Europeană a Culurii. Compozitorul și fondatorul corului Antifonia și fost profesor în cadarul Academiei de Muzică „Gheroghe Dima” a anunțat astăzi, la Cluj-Napoca că își scoate la vânzare drepturile de autor cu privire la creația sa muzicală, pe care o estimează la 1 milion de euro. „Filarmonicile nu mai cântă muzică româneacă!”, a motivat Rîpă.

După ce un reputat neurochirurg originar din Boroșani, numit „scuptorul de creiere”, Leon Dănilă, ajuns la vârsta de 82 de ani, cu o reputație internațională și zeci de mii de pacienți operați, a anunțat săptămâna aceasta că intenționează să-și vândă apartamentul pentru a putea publica un tratat de neurochirurgie, la Cluj-Napoca, un alt artist, compozitorul Constantin Râpă trage la rândul său un semnal de alarmă.

La 77 de ani și niște ani în spate ca muzicolog, compozitor, poet, profesor la Academia de Muzică Gheorghe Dima sau dirijor al corului Antifonia, Rîpă a anunțat că își scoate la vânzare creația artistică, cu drepturi de autor cu tot. Despre valoarea acesteia, Rîpă a menționat că este evaluată la 1 milioan de euro.

20150326_152537

Dacă în perioada comunistă se încuraja creația românească, după Revoluția, niciuna dintre instituțiile de cultură și aici a fost menționată Filarmonica de Stat Transilvania, nefiind încurajate să susțină artiștii români, au preferat să interpreteze opere interaționale, în detrimentul creației autohtone.

20150326_152621

Așa își explică Rîpă gestul. El a mai spus că statului arhistului în Cluj-Napoca sau în alte orașe din țară care la fel se doresc Capitale Europene ale Culturii este unul dezastuos iar aceștia nu au nici măcar din ce să trăiască.

afis expozitie ripa

Cine este Rîpă

Născut la 1 august 1938, Constantin Rîpă şi-a dedicat întreaga viaţă muzicii. Cercetător, muzicolog, compozitor, dascăl, dirijor, autor a numeroase volume, studii sau articole. Specialiști, citați de media, spun că este poate una dintre ultimele figuri renascentiste ale muzicii româneşti culte. A fost profesor în cadrul Academiei de Muzică Gheroghe Dima din Cluj-Napoca, acum fiind pensionar. Constantin Rîpă a compus 45 de lucrări pentru cor şi 28 pentru cor de copii. În ceea ce priveşte muzica de cameră vocală, a compus patru cicluri de lieduri, două lieduri şi Gloria pentru tenor solo. Pentru muzica de cameră instrumentală a scris 30 de lucrări, iar în muzica simfonică s-a evidenţiat cu 16 compoziţii. Din repertoriul vocal-simfonic compus de Constantin Rîpă fac parte trei cantate, o missă, o monopartită şi un imn. A avut numeroase participări cu Corul „Antifonia“, al cărui dirijor este de câteva decenii, în întreaga lume la diverse festivaluri sau concursuri. În anul 1985, la Strassbourg, realizează prima audiţie mondială a lucrării Idmen de Iannis Xenakis, în cadrul Festivalului Europa Cantat. Are la activ și multe premii naționale, internaționale dar și distincții ale instituțiilor în domeniu.

sursa foto: captură Youtube.com (https://www.youtube.com/watch?v=bSk1SY0Zx9Q)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare