Închide

Autostrada Transilvania: un tronson deschis în urmă cu două decenii, terminat doar pe jumătate, se reia – doar anul viitor

Economie by Actual de Cluj - apr. 24, 2024 0 240

Un tronson din Autostrada Transilvania, unde lucările au început încă din 2004, au fost terminate doar pe jumătate în 2013 și abandonate, ar urma să fie reluat – doar anul viitor. E o sabotare cu bună știință a autostrăzii unde se lucrează deja de două decenii, consideră fostul secretar de stat în ministerul Transporturilor Horațiu Cosma.

”Sorin Grindeanu blochează cinic încă un an Autostrada Transilvania în județul Bihor și dă ordinul de începere al proiectului abia în mai 2025”, spune acesta cu referire la ministrul de resort. Tronsonul din Bihor dintre Chiribiș și Biharia a intrat în șantier tocmai în 2004, a fost terminat pe jumătate și abandonat în 2013, după ce PSD a reziliat contractul inițial cu Bechtel. Au urmat două contracte reziliate, ultimul chiar de către Grindeanu. ”A urmat a patra încercare de finalizare a autostrăzii în 20 de ani, torpilată și ea de Grindeanu. Trebuia să semneze contractul de lucrări încă din vara lui 2023, după confirmarea constructorului câștigător de către Consiliul Național pentru Soluționarea Contestațiilor. Nu a vrut”, relatează Cosma. ”A fost nevoie ca același constructor să meargă în justiție, să ceară semnarea contractului și să câștige, ca să îl oblige pe Grindeanu să semneze într-un final contractul. Dar, pe când credeam că în sfârșit se face autostrada, a mai blocat-o odată Grindeanu. A dat ordinul de începere al proiectului tocmai în mai 2025. Adică peste un an. Pe care probabil o să îl mai amâne odată pentru 2026. Nu e grabă. Timpul trece, leafa merge. Și, cu el, și speranțele românilor că vor circula în acest secol doar pe autostradă de la București și până la Oradea”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu