Închide

Cum se pregătesc jucătorii din IT de lupta cu piața: produse proprii și angajați școliți “in house”

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 25, 2014 6 1542

 

Vom putea să facem ce facem acum încă 5-10 ani de zile, în cel mai fericit caz”, spune Bogdan Herea, CEO PIITECH+PLUS, o companie clujeană cu afaceri de 5 milioane de euro. În condițiile în care firmele locale vor deveni necompetitive în industria de outsourcing, companiile clujene se pregătesc să “joace” și altfel: cu produse proprii. Pregătirea drumului dinspre lucrul în sistem outsourcing la produse proprii a fost una dintre principalele teme abordate în cadrul Cluj IT Days, o conferință pentru cei din domeniu aflată în desfășurare zilele acestea la Cluj.

PITECH+PLUS are sediul central în Cluj-Napoca și biouri operaționale în Tîrgu Mureș și București, dar și în Paris, Bruxelles sau Berlin și a ajuns chiar și în Dubai, iar companiile din grup oferă consultanță și outsourcing clienților care vor să creeze platforme și aplicații web și mobile. PITECH lucrează mult cu start-up-uri și colaborază cu incubatoare de afaceri, a povestit fondatorul companiei, plecat la 18 în Franța și întors din 2006 în țară unde a înființat societatea care a ajuns acum să treacă de 200 de angajați.

Compania lucrează în sistem outsourcing, dar din acest an a început să se pregătească pentru declinul acestei piețe, anticipat deja de jucătorii din domeniu. Soluția pe care o testează Pitech: adaugă în portofoliu două produse informatice dezvoltate in-house (unul dintre ele dezvoltat în cadrul clusterului Cluj IT) și demarează proiectul Academy+Plus, în parteneriat cu Școala 42 din Paris. Academy Plus e o entitate care vrea să rezolve o problemă stringentă în piața românească și, în particular, în cea din Cluj-Napoca: avem nevoie de forță de muncă bine pregătită, aliniată cu cerințele industriei. Entitatea din Paris a plecat cu 1000 elevi anul trecut, iar 1000 au fost adăugați acum. Încercăm să îi pregătim practic pe cei care nu merg pe filiera clasică de studiu. Se întâmplă și la Cluj: lumea abandonează drumul universitar ca să lucreze mai mult. De asemenea, adăugăm persoane fără background în IT”, a explicat Herea.Sperăm ca o parte din oamenii din Academy Plus să fondeze companii. Pe lângă problema cu lipsa de forță de muncă, mai e un aspect de care trebuie să ne ocupăm în piață: oamenii au multe idei, dar nu știu să le execute. Și în companie la noi vedem asta. De la idee la produs e cale lungă de bătut”, a subliniat Herea.

Cât despre lansarea de produse proprii, abordare pe care au început să o ia în calcul tot mai multe companii de pe piața locală, aceasta are o explicație cât se poate de simplă: e o necesitate în contextul actual al pieței. Vorbind despre industria de outsourcing, vom putea să facem ce facem acum încă 5-10 ani de zile, în cel mai fericit caz. Dacă salariile cresc cu aceeași viteză ca acum, în 5-10 ani nu vom mai fi competitivi față de piețele pe care lucrăm. Încă avem avantajul că în alte părți lipsește forța de muncă, inclusiv în State. Ucraina e într-o situație complicată în acest moment, iar companiile care s-ar fi dus acolo trag înapoi spre noi. Dar astea nu vor merge la infinit”, estimează Herea.

„Industria locală nu poate susține ce facem noi acum, așa că trebui să facem pasul spre servicii cu valoare adăugată mare, dar aici avem problema de proximitate, trebuie să fim aproape de clienți, cu birouri. Sau dezvoltăm produse”, adaugă Herea.

Evoluția segmentului pe care se bazează acum în principal activitatea companiilor clujene din domeniu a început să îi îngrijoreze pe cei din industrie de câțiva ani – unul dintre principalele obiective ale clusterului Cluj IT înființat în 2012 a fost acela de a facilita trecerea industriei IT de la una de outsourcing la una bazată pe inovare și produse proprii (proprietate intelectuală proprie).

Cluj IT Days, un proiect al Today Software Magazine, se desfășoară pe parcursul a două zile (25 și 26 noiembrie), adună pentru 220 de participanți și are în agendă doi speakeri internaționali, dar și oameni-cheie din companiile din piața clujeană de IT.

 

6 comentarii

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare