Închide

Au reluat șantierul parking-ului de pe cea mai aglomerată stradă a Clujului

AdministrațieTop News by Mihai Prodan - nov. 26, 2014 0 464

Șantierul celui de-al treilea cel mai mare parking din Cluj, de pe cea mai aglomerată stradă a orașului, a fost reluat după două luni de inactivitate – perioadă ce coincide cu ieșirea de la Gherla a proprietarului firmei constructoare, Ioan Bene. Astăzi s-au văzut primele rezultate, după săparea fundației în care, în urmă cu câteva săptămâni, băltea apa de ploaie.

Vorbim despre șantierul parking-ului de pe strada Mehedinți, la intersecție cu aleea Negoiu. Mehedinți e cea mai aglomerată stradă a orașului, cu cel puțin 8.000 de locuitori, și singura beneficiară, anul viitor dacă lucrările merg bine, a două parking-uri. Acestea se adaugă celui de pe strada Primăverii și fac din cartierul Mănăștur zona cu cele mai multe parking-uri din oraș.

Pământul excavat și depozitat în două movile la periferia șantierului e înghețat, chiar dacă e miezul zilei: e rece iar frigul mușcă din obraji. Pe șantier sunt doar patru muncitori, iar la margine, la punctul de transformare a energiei electrice, muncește o echipă subcontractată de Electrica. A fost nevoie de mutarea a cinci cabluri de înaltă tensiune și a opt manșoane – și doar munca la acestea durează o lună, spun angajații NRG Instal, contractați de Electrica pentru lucrare. Problemele cu infrastructura electrică se cunoșteau încă de anul trecut, cu mult înainte de deschiderea șantierului – și această deschidere a fost amânată tocmai pentru mutarea cablurilor. De ce, atunci, lucrările sunt executate doar acum? Muncitorii ridică din umeri: „întrebați la Electrica de ce au durat atât de mult hârtiile”. Acum lucrările la rețeaua electrică s-au mutat la punctul de transformare: nu vor încurca șantierul, dar îi vor încurca pe locatarii din zonă. Un muncitor arată cu gesturi ample spre blocurile cu 10 etaje de peste drum: „toate blocurile din zonă se alimentează de aici; va trebui închisă alimentarea două ore într-o noapte și asta e decizia Electrica, trebuie lipite afișe în scările de bloc și anunțat la radio, abia după aceea închidem curentul”.

Până la mutarea cablurilor șantierul a fost împărțit în jumătate: sunt lucrările deja executate de mai multe luni – fundația, planșeul și două nivele, plus stâlpii de susținere, unde fierul beton a ruginit deja de atâta așteptat – și mai e jumătate din șantier unde a rămas excavată doar fundația, în așteptarea mutării cablurilor. Astăzi angajații constructorului au turnat și planșeul pe jumătatea rămasă descoperită și de azi lucrările vor continua pe toată suprafața desfășurată a șantierului. „Săptămâna viitoare intrăm cu 20 de oameni pe zi, avem de băgat 50 de tone de fier beton, sunt 60 metri pătrați de șantier”, spune un angajat al constructorului. „Până la Sărbători vrem să terminăm fundația și radierul general, plus stâlpii, o să lucrăm și la -20 de grade, betoanele sunt aditivate și nu ne influențează temperatura”.

Parking-ul de pe Mehedinți/Negoiu e executat de Construdava SA, al cărei proprietar e Ioan Bene; omul de afaceri a fost arestat preventiv în 29 mai împreună cu un alt om de afaceri, Vasile Pogăcean, și de președintele Consiliului Județean Cluj Horea Uioreanu; procurorii DNA Cluj spun că cei doi oameni de afaceri i-au dat mită în mai multe rânduri lui Uioreanu, pentru a le facilita contractele – primul pentru plăți la pista aeroportului, iar al doilea – pentru contracte în mai multe comune clujene.

Construdava a intrat în insolvență la cerere, în urmă cu un an, în noiembrie 2013.

Mai spunem că licitația pentru lucrări a fost organizată încă din iunie 2012, adică de doi ani și jumătate. Valoarea contractului era estimată la 16 milioane de lei fără TVA iar în competiție s-au înscris 9 firme și asocieri, între care Construdava – Icco Energ SRL, care s-a oferit să lucreze pentru 15,35 milioane de lei și un termen de finalizare a lucrărilor de 24 de luni. Nu a fost, însă, cea mai ieftină ofertă: constructorul Sălii Polivalente Con-A SA Sibiu a fost dispusă să lucreze pentru 15,2 milioane lei și un termen de 18 luni, iar Consinit SRL – Specialist Consulting au oferit mult sub prețul de pornire a licitației: 9,3 milioane de lei și un termen de execuție de 24 luni.

Vezi stadiul lucrărilor, azi:

Finalizarea în acest an a parking-ului Negoiu figurează pe lista de priorități a primarului Emil Boc în 2014.

Parking-urile Clujului:
str. Primăverii – 440 locuri
str. Mehedinți – 126 locuri
str. Fabricii – 310 locuri
str. Băișoara – 317 locuri
Parking Leul – 425 locuri
Parking Mărăști – 250 locuri
Parking Moților – 382 locuri

Parking Mehedinți – Negoiu – 372 locuri

 • author photo two

  Mihai Prodan

  Ziarist din 2001. Licențiat în jurnalism din 2004, master în comunicare din 2006. Cursuri de specializare la Reuters în Londra și Institutul Internațional pentru Jurnalism în Berlin.

  Nici un comentariu

  Scrie un comentariu

  Articole similare