Închide

Cât de mare e concurenţa pentru a intra în domeniul VIP al momentului: 1.500 de aplicanţi la „şcoală privată” de IT

EconomieTop News by Actual de Cluj - iul. 07, 2015 0 1224

Şcoala de IT lansată, pe model francez, de o companie de IT din Cluj a adunat peste 1.500 de aplicanţi interesaţi de cursuri. Dintre aceştia, 330 au trecut de preselecţie, iar, după următoarele etape, 120 rămân să fie instruiţi în programul Academy+PLUS. Marile companii care se extind la Cluj în domeniul momentului au programe interne prin care îşi „cresc” viitorii angajaţi, recrutaţi încă de pe băncile facultăţilor.

Peste 1500 de persoane au aplicat pe platforma online a academiei de IT, însă doar 330 au trecut mai departe în etapa de preselecție în urma căreia vor putea urma cursurile școlii de programare IT, spun reprezentanţii ACADEMY+PLUS.

Perioada de preselecție pentru cei care își doresc să devină programatori constă în 28 de zile de testări intense, timp în care candidații vor trece prin proiecte individuale sau de grup. Tematica acestora cuprinde noțiuni precum: elemente și instrucțiuni de Unix Shell, sintaxa limbaj C, pointeri, recursivitate, șiruri de caractere, alocare dinamică a memoriei, structuri de date, realizarea unui installer, liste înlănțuite, arbori. „În momentul de față,  avem cea mai grea admitere din România. Nu exercițiile sunt grele, cât munca pe care trebuie să o depună fiecare candidat, capacitatea de adaptarea la proces”, spun organizatorii.

La ACADEMY+PLUS sunt organizate trei „piscine” (etapele de preselecţi), în iulie, august și septembrie în urma cărora echipa de mentori se așteaptă să rămână 120 de studenți, număr dublu față de cei din prima generație, din 2014. Prima „piscină” începe în 7 iulie, pentru 114 candidați care au trecut testele online de memorie și logică pe platforma programului.

“Vedem această şcoala ca o oportunitate pentru tinerii talentați care nu își permit costurile unei școlarizări de elită. Suntem cu toții conștienți că în țara noastră există o mulțime de persoane pasionate de informatică, hotărâte să schimbe ceva, motivate să învețe în permanență. Acesta este profilul candidaților validați și acesta este și obiectivul nostru: să îi recunoaștem și să îi ghidăm”, adaugă Bogdan Herea, CEO-ul PITECH+PLUS, iniţiator de proiect.

Citeşte şi

Cum se pregătesc jucătorii din IT de lupta cu piața: produse proprii și angajați școliți “in house”

 

Cluj-Paris, în IT

ACADEMY+PLUS este o şcoală gratuită și, în urma parteneriatului cu școala 42 din Franța, beneficiază de aceași programă, aceași platformă de lucru și aceași perioadă de desfășurare a preselecției. Studenții din Cluj sunt încurajați să colaboreze cu studenții din Paris, iar pentru asta au un forum comun la dispoziție. Despre Ecole 42 din Paris se spune că este unul dintre cele mai ambițioase proiecte de formare profesională din lume. Numărul celor care învață acolo este de 1000 de candidați anual.

Cursurile din Cluj-Napoca au loc în sediul PITECH+PLUS din Cluj-Napoca, un centru dotat tehnic, care este deschis non-stop pentru studenți, astfel încât ei să poată lucra conform propriului ritm de lucru, pe lângă alte activități.„Am vrut să creștem capacitatea acestei noi forme de învățământ, ceea ce a însemnat și suplimentarea de echipament în sălile dedicate acesteia. De câteva luni se lucrează la infrastructură, s-au cumpărat scaune, mese, monitoare și MAC mini-uri, ajungând astfel la 80 de locuri.” declară fondatorul acestei școli, CEO-ul PITECH+PLUS, Bogdan Herea.

„S-a făcut o promovare intensă în multe orașe din țară pentru două activități conexe academiei, Game of Codes, un mini-hackathon pentru elevii de liceu, și premiile C.Fac, care premiază liceenii francofoni performanți. Astfel, s-a urmărit atragerea elevilor pasionați de informatică, olimpici sau cu aptitudini antreprenoriale. Candidații din această primă piscină sunt născuți între 87 și 97, fiind în proporții aproape egale fete șibăieți”, au transmis organizatorii.

Până la începerea cursurilor din luna noiembrie sunt programate 3 perioade de preselecție. Prima a început astăzi, următoarea va începe în 4 august, iar ultima va începe în 1 septembrie.

Din ianuarie va continua academia și pentru cei înscriși anul trecut, care au urmat șase luni de stagii de practică în diverse firme de IT din Cluj. Toți studenții vor lucra pe o platformă îmbunătățită față de primul an, care se bazează pe sistemul de gamification. În funcție de pregătirea fiecăruia și de preferințe vor putea accesa diverse proiecte, și rezolvând cerințele pot trece la noi level-uri.

 

Vezi şi

Programatorul mic, şcolit cu programatorul mare. Viitori informaticieni ai Clujului fac aplicaţii încă din liceu

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu