Închide

IT-ul clujean face pași ca să iasă din zodia „lohn”-ului: produse proprii pentru piețele de afară

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 10, 2015 5 1063

 

O companie clujeană din IT cu afaceri de 26 de milioane de euro își lansează în piață un produs propriu, la 18 luni de la conturarea planurilor. Până la finalul anului, iQuest va avea două astfel de produse în piață, conform planurilor la care lucrează compania. Asta în contextul în care pe piața locală cresc costurile cu angajații, zona e în competiție cu țările din regiune, iar jucătorii din domeniu anunță de câțiva ani că șansa Clujului informatic e trecerea de la „lohn”-ul IT și outsourcing la dezvoltarea de produse proprii.

“Urmărim creșterea business-ului atât prin extinderea proiectelor în relațiile cu clienți tradiționali, cât și prin pătrunderea pe noi piețe sau achiziționarea de clienți în zonele unde suntem deja prezenți. Întregirea portofoliului cu serviciile de integrare și dezvoltarea de produse proprii ne facilitează această strategie”, spune Cornelius Brody, fondatorul iQuest. Compania specializată în dezvoltarea de soluții și servicii customizate de software cu afaceri de 26,8 milioane de euro anul trecut face deocamdată din produse proprii… 0% din venituri. „Lucrăm de 18 luni la asta și acum suntem în proces de vânzare pentru un produs propriu”, a precizat Jurgen Samuel, CEO al iQuest. Produsul cu care compania iese în piața internațională este o aplicație care să faciliteze autentificarea utilizatorului pentru folosirea telefonului mobil în diverse sectoare: de la tranzacții bancare la achiziția de bilete de avion. Un al doilea produs e acum în lucru (o aplicație care să fie utilizată pe piața serviciilor – găsire, rezervare și localizare de săli de conferințe), a mai spus pentru Actualdecluj.ro CEO-ul iQuest. „Se lucrează și la acest produs, pe care vrem să îl lansăm în acest an”, a menționat Samuel.

Compania are acum 600 de angajați în toate locațiile, iar cea mai mare echipă a grupului este cea din Cluj-Napoca, cu aproximativ 380 de oameni. Potrivit planurilor anunțate, până la final ar urma să se mai angajeze în jur de 60-80 de persoane. De asemenea, cresc în 2015 și centrele din Brașov (care are acum 130 de angajați), Sibiu sau Craiova. „În ceea ce privește pozițiile pentru care recrutăm anul acesta, mixul de roluri este dat de nevoile de business și variază și în funcție de locația geografică. Însă pe lângă pozițiile clasice pentru care a recrutat până acum, în 2015 compania își propune să recruteze și pe poziții care să susțină actualul model de business, precum Business Analysts, Solution Architects, Business Developers și Project Managers” spun reprezentanții iQuest.

În selectarea candidaților, angajatorii nu mai caută doar competențele tehnice, ci și abilități de business:”un mix între competențe tehnice, soft skills și know-how în industrii specfice”, spun reprezentanții companiei care are un program intern de școlarizare”, iQuest University. „Serviciile de integrare înseamnă o abordare nouă. Până acum venea clientul și îți spunea ce să faci, în modelul acesta trebuie să îi propui tu ce să facă”, explică Samuel.

Din Germania și Cluj spre Asia. Și clienți publici în România

Anul trecut compania s-a extins pe piețele din Europa de Est – Polonia, Ucraina, Rusia, iar acest lucru a presupus și deschiderea unui nou birou la Varșovia, care să sprijine strategia de extindere a companiei. De asemenea, pentru acest an, planurile de extindere a business-ului includ și discuții cu potențiali clienți din Asia. Compania are clienți și în România și lucrează pentru mai multe instituții publice din țară, printre care Banca Națională sau Ministerul Afacerilor Externe. Potrivit iQuest, cele mai căutate soluții IT pe plan local în 2014 au fost cele cloud, mobile și e-commerce, în timp ce, pe plan global, cele mai solicitate soluții au fost cele de tip Big Data și Analytics, Internet of Things/Machine-to-Machine, cloud și e-commerce. Compania a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 26,8 milioane de euro, în creștere cu 7% față de anul anterior și 15 clienți noi în portofoliu. Segmentul de clienți cu cea mai mare creștere în cifra de afaceri, de 69%, a fost cel de Technology, urmat de Life Sciences, cu o creștere de 18% și Telecom, cu 14%. Cu sediul central în Germania, iQuest are echipe locale în Polonia, Elveția, România și SUA, cea mai mare parte a echipei fiind în Cluj.

 

Citește și:

La 16 ani, pleacă spre Indonezia şi spre Bursă. (IT de Cluj)

 

Sursa foto: iQuest

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.