Închide

Șantier la Flacăra. Când devine fosta fabrică portocalie casă de informaticieni

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 10, 2015 0 1875

Flacăra intră în rândul lumii. În rândul lumii imobiliare. După ce, una după alta, fabricile Napolact, Tricotaje Someșul, Feleacul, Libertatea s-au retras de pe terenurile bine poziționate în oraș lăsând loc pentru birouri și comerț, în 2015 se transformă și fosta fabrică de textile de pe terenul de aproape 2 ha de pe strada Someșului. După ce traseul său imobiliar a fost temporar suspendat în criză economică, acum clădirea portocalie a fostei Flacăra, în care nu se mai lucrează de mulți ani, se transformă: până la final de 2015 devine sediu pentru o companie de IT cu aproape 400 de angajați în Cluj.

Vecinul” Napochim e încă în picioare, dar la de acum celebra intersecție de „orașestr Ploiești-str Constanța s-a construit deja noul ansamblu Platinia (printr-o societate a ginerelului ministrului Ioan Rus), iar peste drum se ridică (e șantier în lucru) turnul de 12 etaje Europa Business Center al asociaților ImoFinance.

Compania care își pregătește sediu în zona Flacăra, iQuest, s-a instalat cu birouri în trei clădiri în oraș (pe str Moților, în zona Plopilor și pe str. V.Deleu), are 380 de angajați în Cluj și planuri de creștere. Conducerea companiei estimează că mutarea în noul sediu se bifează în 2015, având în vedere că șantierul de pe Someșului a fost pus în mișcare: s-au făcut demolările necesare și urmează amenajare noului sediu, chiar în clădirea principală a fostei fabrici, care se păstrează și se transformă în imobil de birouri. „Suprafața totală a terenului este de aproximativ 18.200 mp, fapt ce va permite amenajarea unor spații verzi generoase, birourile propriu-zise urmând să ocupe în jur de 6.000 mp”, susțin reprezentanții iQuest. „Eu sper să facem petrecerea de Crăciun în casa nouă”, spune Cornelius Brody, fondator iQuest.

Compania are acum 600 de angajați în toate locațiile, iar cea mai mare echipă a grupului este cea din Cluj-Napoca, cu aproximativ 380 de oameni. Potrivit planurilor anunțate, până la final ar urma să se mai angajeze în jur de 60-80 de persoane. De asemenea, cresc în 2015 și centrele din Brașov (care are acum 130 de angajați), Sibiu sau Craiova.Cu sediul central în Germania, iQuest are echipe locale în Polonia, Elveția, România și SUA, cea mai mare parte a echipei fiind în Cluj. Compania a încheiat anul 2014 cu o cifră de afaceri de 26,8 milioane de euro, în creștere cu 7% față de anul anterior. Citește AICI despre planurile de afaceri ale companiei.

 

Citește și

 

Flacăra se re-„aprinde” pentru informaticieni. Ce temă a dat iQuest arhitecților pentru terenul fostei fabrici

 

Care sunt etapele de reconversie

Vechea fabrică va fi păstrată şi transformată, iar în jurul ei va fi conceput un ansamblu de birouri și servicii, cu lucrări planficate în două etape majore, fiecare acoperind circa 50% din proiect, după cum au explicat arhitecții de la Dico și Țigănaș, biroul responsabil de proiect. Prima fază preconizată pentru terenul de pe strada Someșului se referă la realizarea birourilor pentru IQuest, pentru proprii angajați. Primele lucrări constau în demolarea unor clădiri din ansamblu care nu au potențial de regenerare, urmează lucrări de trasformare a clădirii principale existente în birouri, parcare subterană și extinderea cu clădiri noi.

 

(Încă o) poveste imobiliară. Cu fabrica divizată, Jolidon și nemți

În 2008 (an de boom imobiliar și cu început de criză izbucnit pe final), terenul de 18.000 mp al fostei fabrici se tranzacționase pentru aproape 1.000 de euro/mp, potrivit informaţiilor de la vremea respectivă. Societatea Flacăra se divizase, utilajele au fost preluate de producătorul de lenjerie Jolidon, iar activele imobiliare vândute unei companii străine. LBBW Immobilien, divizia imobiliară a unui grup financiar german, cumpărătorul, a ajuns la faza în care a obținut avize şi chiar autorizaţii de construire pentru o parte dintre imobilele dorite de investitori. Mai precis, nemții de la LBBW trasaseră în 2008-2009 planuri pentru un ansamblu cu funcțiuni mixte și clădiri care ajungeau, în proiect, la 20 de etaje. Anul trecut, terenul a fost achiziționat de asociații companiei de IT iQuest.

 

Dacă doriți să revedeți, o etapă din viața fostei fabrici, cea cu meșteri și artiști:

REPORTAJ (FOTO/VIDEO) Cum a supraviețuit în criza imobiliară fosta fabrică Flacăra: ruina trăiește cu artiști și meșteri în chirie

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.