Închide

Reguli noi la plata cu cardul, în UE, cu costuri mai mici pentru utilizatori: ce trebuie să știi

ActualitateEconomieInternațional by Actual de Cluj - mart. 10, 2015 0 750

Deputații europeni au votat azi noi reguli aplicabile la nivelul Uniunii Europene care vor stabili limite pentru comisioanele aplicate de bănci comercianților care oferă servicii de plată cu cardul. Aceste limite, aplicabile plăților naționale și internaționale prin card, vor putea duce la reducerea costurilor pentru utilizatorii de carduri.

„Această lege, împreună cu viitoarea directivă a serviciilor de plată, vor crea un cadru pentru plățile efectuate în Europa, asigurând mai multă transparență, stimulând competiția și permițând comercianților și utilizatorilor să aleagă cardurile care oferă cele mai bune condiții”, spune Pablo Zalba, raportorul în Parlament. Legea a trecut cu 621 voturi la 26 și 29 abțineri.

Iată noile reguli:

• Pentru tranzacțiile internaționale cu carduri de debit, limita admisă va fi de 0,2% din valoarea tranzacției
• Pentru tranzacțiile naționale cu carduri de debit, la cererea Parlamentului se va aplica aceeași limită de 0,2% după o perioadă de tranziție de cinci ani în care statele membre UE pot stabili ”un comision interbancar mediu ponderat care să nu depășească echivalentul a 0,2 % din valoarea medie anuală a operațiunilor pentru toate operațiunile naționale cu cardul de debit din cadrul fiecărui sistem de carduri de plată”
• Pentru tranzacții naționale mai mici cu carduri de debit, statele membre pot stabili un comision maxim per tranzacție de 0,05 euro, după această perioadă de tranziție de cinci ani
• Pentru tranzacțiile cu carduri de credit, comisioanele vor fi limitate la 0,3% din valoarea tranzacției, iar statele membre pot stabili o limită mai mică a comisionului pentru tranzacțiile naționale cu carduri de credit

„În momentul de față, comercianții sunt adesea obligați să accepte toate cardurile în condițiile stabilite de emitenții acestora. Conform noilor reguli, comercianții vor accepta doar cardurile din sistem ales de ei, care respectă aceste reguli de limitare a comisioanelor. Ca urmare, cumpărătorii vor vedea că sunt acceptate mai puține carduri, dar limitele pentru comisioanele vor duce la costuri mai mici atât pentru cumpărători, cât și pentru comercianți”, precizează Parlamentul European. Excepții fac cardurile comerciale și sistemele ”părților terțe”, cum ar fi Diners și American Express care implică doar o bancă, cu condiția ca respectivul card să fie emis și procesat în aceeași schemă. Cardurile comerciale utilizate doar pentru a plăti cheltuieli de afaceri vor fi, de asemenea, exceptate.

După trei ani, regulile se vor aplica și sistemelor de carduri ”terțe părți” care dau licență altor entități să emită carduri, ocolind astfel legea pentru că ar opera în realitate ca o ”a patra parte”.

Regulile de limitare a comisioanelor nu afectează retragerile de numerar de la automatele bancare.

Ce urmează

După votul din Parlament, legea va fi aprobată oficial de Consiliul de miniștri înainte de a avea efect, șase luni după intrarea în vigoare.

În prezent, comisioanele la plățile cu cardul pe care banca folosită de comerciant trebuie să le plătească emitentului cardului nu sunt transparente și diferă între statele membre UE. În unele cazuri există o legislație care le reglementează, în altele deciziile sunt luate de autoritățile naționale competente.

Aceste comisioane sunt aplicate de bănci care aparțin un sisteme de carduri cum ar fi Visa și MasterCard (așa-numite sisteme cvadriple, implicând o bancă emitentă, o bancă a comerciantului, comerciantul și utilizatorul de card), care controlează împreună cea mai mare parte a pieței. Comercianților le sunt aplicate comisioane pentru fiecare tranzacție cu cardul, aceste comisioane fiind adăugate în prețul bunurilor și serviciilor pe care le oferă.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

  • Articole similare