Închide

Comisarul european pentru dezvoltare regională se întâlnește cu ministrul Transporturilor. La ce concluzie ajung

Actualitate by Actual de Cluj - mart. 10, 2015 0 427

Comisarul european pentru dezvoltare regională Corina Crețu s-a întâlnit azi cu ministrul Transporturilor Ioan Rus, într-o vizită oficială de trei zile pe care Crețu o efectuează în România. Discuțiile vizează master plan-ul de transport, ce implică și Clujul, dar discuțiile sunt incipiente – lipsesc unele elemente esențiale, spune Crețu.
„Comisia Europeană este foarte interesată de acest document strategic”, spune Crețu, „deoarece el reprezintă o pre-condiție pentru accesarea fondurilor UE pentru marile proiecte de transport în perioada 2104 – 2020. Înainte de a porni la drum, la orice drum, este bine să avem o hartă și să fim hotărâți în legătură cu traseul pe care vrem să mergem”.

Cei doi demnitari au discutat despre progresele înregistrate de România în realizarea Masterplanului, despre așteptările Comisiei Europene în legătură cu conținutul acestuia și despre pașii pe care autoritățile de la București îi mai au de făcut pentru finalizarea lui. Crețu spune însă că master plan-ul mai are elemente ce trebuie clarificate – „iar unele dintre ele sunt extrem de importante, ca, de exemplu: stabilirea criteriilor după care proiectele vor fi sortate în ordinea priorității, evaluarea strategică a impactului asupra mediului și o serie de chestiuni tehnice legate de transportul maritim și de cel pe cale ferată”/

Să mai spunem că discuția între clujeanul Ioan Rus și Corina Crețu – ce în treacăt menționăm, a avut biroul de europarlamentar deschis la Cluj – are loc în contextul unui uriaș scandal privind conectarea transportului aerian din Cluj la cel pe calea ferată, un proiect de 70 milioane de euro în care UE asigura majoritatea banilor, dar care n-a mai fost depus din cauza complicațiilor birocratice la nivelul Aeroportului Cluj și al Consiliului Județean.

Ioan Rus și-a prezentat master plan-ul de transport în toamnă la Cluj, unde a declarat că în următorii șase ani România va folosi pentru investiții în transport nu mai puțin de șase miliarde de euro de la UE.
’Timişoara va fi legată de Arad, iar apoi venim până în Sibiu după ce se va termina şi porţiunea dinspre Orăştie. Dacă în doi ani rezolvăm Câmpia-Turzii – Ogra şi Nădăşel – Suplacu de Barcău-Borş am avea, atunci, unde să aducem şi Sudul şi Estul ţării ca să-l conectăm prin Europa. De rezolvat ar rămâne Târgu Mureş-Braşov, iar aici caut soluţii de finanţare. Cluj-Borş va fi legat, după ce se va finaliza şi Gilău-Nădăşel, iar acum se lucrează la tronsonul 3 şi 4 la porţiunea Turda-Sebeş, iar loturile 1 şi 2 sunt în litigiu, dar până în iarnă se finalizează, astfel Clujul va fi legat şi de Nădlac”, spunea atunci ministrul.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu