Închide

La dezbaterea pe teme economice din ciclul „Clujul Alege”, candidatul USR și-a făcut, la final, multe poze în scaunul primarului Emil Boc/ Un funcționar din Primărie l-a acuzat, în timpul discuțiilor, că nu cunoaște legislația în construcții

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 26, 2024 0 286

Unul dintre candidații la Primăria municipiului Cluj-Napoca care au participat la dezbaterea pe tema dezvoltării economice a orașului, din ciclul Clujul Alege, organizată de civicii din oraș, a fost criticat chiar în timpul discuțiilor de către unul dintre șefii din Primărie din cadrul Direcției de Urbanism.
După ce a anunțat că dorește să transforme Clujul în New York la capitolul digitalizare și implementare a sistemului GIS, arătând că în metropola americană sistemul e atât de performant încât oferă și date cu privire la momentul la care expiră revizia lifturilor, șefa Biroului de Startegii Urbane a Primăriei, arhitecta Andreea Mureșan, l-a criticat că nu are cunoștințe minime în ceea ce privește legislația în construcții.
La finalul dezbaterii care a avut loc în Sala de Sticlă a Primăriei, Viorel Băltărețu a ridiculizat pe Facebook faptul că Emil Boc a refuzat să participe la discuții, postând fotografii cu scaunul gol, însă, la fața locului, a profitat de absență și și-a făcut multe fotografii pe fotoliul primarului de la masa de ședințe.
„Digitalizarea aduce beneficii. Nu știu câtă lume din acestă sală știe de sistemul GIS, un sistem digital în care să aduci toate datele informatice despre oraș. E un mugur de sistem la Primăria Cluj. Dar vreau să vă dau un exemplu despre acest sistem. La New York, dacă de uiți pe acest sistem GIS, inclusiv poți să vezi informații despre data la care îți expiră revizia la liftul dintr-o anumită clădire. Acest lucru îl vreau și la Cluj, un registru în care să avem de la clădiri la registrul spațiilor verzi, cu copacii toți inventariați. Îl facem, suntem primii, îmi aduc aminte că doamna viceprimar a zis că am fost primii la digitalizare. Din păcate nu mai suntem (…) Suntem în Sala de Sticlă a Primăriei și nu vorbim de un „elefant”, Emil Boc, care nu ne onorează cu prezența la această dezbatere. E sigur plecat la Bruxelles și cu siguranță nu ne va onora până la alegeri cu prezentața. (…)
Visul meu de digitalizare e să avem acest GIS bine pus la punct și toți dezvoltatorii să își introducă,
fără intervenție umană, proiectul în acest sistem și să li se zică dacă se încadrează sau nu în parametri. Așa dispar toate aceste relații cu funcționarii și vom avea o interacțiune cât mai mică între un funcționar al Primăriei și cetățeni”, a spus Viorel Băltărețu, deputat USR, în cadrul dezbaterii.
În timpul debaterii, unul dintre șefii din Primăriei de la Urbanism l-a criticat că nu cunoaște legislația în construcții din România, arătând că „visul” său nu stă în picioare din punct de vedere legal.
„Cine aspiră să devină primar ar trebui să aibă minime cunoștințe în ceea ce privește legislația în construcții, mai ales că, în calitate de primar al unui municipiu, va trebui să emită mii de autorizații de construire într-un an. Obligația, potrivit legii în vigoare, este prezentarea desenului tehnic 2D în vederea emiterii autorizației, adică planuri pentru fiecare nivel, fațade, secțiuni, nicidecum 3D. Desenul tehnic se vizează spre neschimbare, nu randările și perspectivele frumos colorate, făcute pentru marketing, promovarea și vânzarea unor proiecte. Arhitectul îi arată clientului modelul 3D, că doar așa poate percepe clientul lucrarea respectivă, el nefiind de specialitate. Aștept să ne spună domnul Băltărețu cum cere dânsul solicitantului care dorește să obțină o autorizație de construire să depună modele 3D inteligente ce derivă din procesul BIM. O persoană avizată, dacă are planuri și secțiuni, poate analiza și realiza dacă propunerea se încadrează sau nu în prevederile regulamentului de urbanism. Solicitantul poate depune inclusiv un desen făcut de mână, la planșetă, tras în tuș, iar dacă e corect, se acceptă, nu poți condiționa emiterea autorizației de prezentarea proiectului folosind un anumit soft, n-ai cadru legal. Chiar sunt curioasă câți dintre cei care candidează pentru postul de primar știu ce conține un dosar pentru emiterea unei autorizații de construire. ( Vor avea de emis cel puțin 1500- 2000 de autorizații pe an) E a doua oară când l-am auzit pe dl. Băltărețu vehiculând ideea aceasta, cu prezentarea modelului 3D în vederea obținerii autorizației de construire”, a atras atenția Andreea Muresan, șefa Biroului de Strategii Urbane din cadrul Direcției de Urbanism a Primăriei. 
La finalul dezbaterii pe teme economice, Băltărețu l-a criticat pe Emil Boc pe Facebook, arătând o fotografie cu scaunul său de la masa de ședințe rămas gol, însă nu a pierdut ocazia să se așeze el pe acest scaun și să își facă fotografii.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.