Închide

„Foamea” de oameni din IT-ul de la Cluj se vede până la Iași: studenții vin cu program de training-uri pentru începători

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 16, 2015 0 834

Sesiuni de internship-uri, training-uri, câte o „Academy” internă, o școală informală, un program de mentorat, un specialist al companiei trimis să predea în facultăți – sunt metode prin care companiile din IT din Cluj își cresc, din interior, angajații sau viitorii angajați, pe fondul bătăliei pe specialiștii din piață. Că în Cluj încă mai e nevoie de oameni care să învețe au sesizat până și studenții din Iași, care vin cu un program de traininguri la „cliențiidin Nord-Vest.

După trei ediții în Iași (cu aproximativ 1500 de aplicanți în 2014), proiectul FII Practic se extinde la nivel național, anunță organizatorii. Mai precis: au fost programate câteva sesiuni de training și în Cluj-Napoca. Evenimentul importat de la Iași este organizat de Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni, împreună cu Facultatea de Informatică Iași. Cei ce doresc să participe la programul ieșean se pot înscrie în patru arii: Front End, Back End, Game Developement și Testing. Cele 6 training-uri programate se vor desfășura în week-end-urile din perioada 21 Martie – 15 Mai, în incinta Universității Creștine „Dimitrie Cantemir”, iar înscrierile sunt în desfășurare, în perioada 4-18 martie. Vezi AICI care sunt cursurile și cine sunt „profesorii”.

Citește și

Primăvara cu accent IT la Cluj: organizatorii de evenimente se bat în forumuri, “hackathoane” și training-uri

„Acest proiect are un impact imens pentru comunitatea IT din Iași și am ales să ne extindem și la Cluj deoarece am primit feed-back pozitiv din partea participanților și a companiilor IT comune, care au activitate și în Iași și în Cluj. Aceștia ne-au întrebat dacă nu vrem să intrăm și pe piața din Cluj. Motivele sunt mai multe: un astfel de proiect sigur va avea un impact pozitiv și pe Cluj, este nevoie de asemenea training-uri – deja am primit mesaje de la persoane care ne-au întrebat dacă nu venim și aici. În plus, Clujul este un centru universitar mult mai dezvoltat ca cel din Iași”, spune Daniel Stoian, coordonator FII Practic – Cluj. Participanții vor plăti o taxă de 40 de lei – contribuție folosită pentru achizița de premii. „Această contribuție este modică deoarece vrem ca cei care dau acești bani să rămână până la final și să termine training-urile”, spune Stoian.

Vezi și

IT-ul clujean face pași ca să iasă din zodia “lohn”-ului: produse proprii pentru piețele de afară

Răsplata cu diplome

La sfârșitul perioadei de training, participanții au de realizat un proiect final, pentru evaluarea cunoștințelor acumulate. În cadrul festivității de premiere, cursanții vor primi diplome de participare pentru fiecare training absolvit, semnate de către decanul Facultății de Informatică Iași, coordonatorul proiectului FII Practic, președintele ASII și responsabilii de arie. Cei mai buni trei cursanți din cadrul fiecărei arii vor primi o diplomă în care este menționat locul obținut și premii oferite de parteneri. Se pregătesc două evenimente conexe. FII Practic Conference constă în 6 sesiuni de training-uri, pe parcursul unei singure zile, în care accentul va cădea pe soft-skills în mediul IT. FII Practic Hackathon se va desfășura pe parcursul a 24 de ore, unde participanții vor putea lucra în echipe pentru a realiza aplicații care să rezolve o nevoie sau o problemă a comunității. Organizatorii mizează pe participarea a 200 de elevi și studenți pasionați de IT, pentru training-uri susținute de oameni din mediul academic și corporatist.

 

Citește și

Idei de afaceri în concurs cu tehnologie la Cluj: aplicaţii pentru medicină, comerţ, sport, muzică şi ieşiri în oraş

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.