Închide

Idei de afaceri în concurs cu tehnologie la Cluj: aplicaţii pentru medicină, comerţ, sport, muzică şi ieşiri în oraş

EconomieTop News by Kristina Reştea - mart. 08, 2015 1 1354

Shopping mai eficient, asistenţă pentru proiectele de strângere de fonduri sau ajutor pentru învăţarea cântatului la tobe – sunt câteva dintre temele de proiect la care au lucrat în acest week-end 40 de tineri pasionaţi de tehnologie, în cadrul hackathon-ului Innovation Labs, ediţia de Cluj. Echipele au dezvoltat produse menite să rezolve probleme din e-commerce, medicină, fundraising, sporturi de performanță, muzică sau ieșitul în oraș. Şase echipe intră într-un program de mentoring în cadrul acceleratorului de afaceri Spherik de la Cluj, pentru a-şi dezvolta produsele, şi una continuă lucrul în programul de la Bucureşti.

În acest week-end la Cluj a avut loc a treia ediție a hackathon-ului Innovation Labs, prima etapă din cel mai mare program de pre-accelerare din România, care ar trebui să aducă produsele rezultate din idei cu potențial mai aproape de investitori. În urma hackathon-ului din Cluj, cele mai bune 7 echipe din cele 14 înscrise în total au fost selectate pentru a intra în programul de pre-accelerare organizat de TechLounge, au transmis organizatorii.

La hackathon au fost prezenți aproximativ 40 de tineri pasionați de tehnologie, care au lucrat pentru dezvoltarea a 14 idei în prototipuri pe care să le prezinte juriului. Tinerii au fost asistaţi, în cele 24 de ore de hackathon, de antreprenori și profesioniști din industria IT&C: Alexandru Eftimie (CEO Koreckt Solutions), Mircea Vadan (Cofounder, ZenQ), Horatiu Mihali (Senior Manager KPMG), Bogdan Herea (CEO, PITECH+PLUS), Mihai Dumitrache (Co-Founder & iOS Developer, wip.ro), Stefan Karschti (Architect, Telenav Europe,) Florin Mureșan (CEO, Squirrly), Vlad Pranitchi (Managing Director, Rodeapps), Adela Salagean (CPO & Co-Founder, ShareYourCart).

 

pitch

 

A doua zi după hackathon, pe 8 martie, echipele au avut 3 minute la dispoziție pentru a-și susține ideile în fața juriului de specialitate. Responsabilii de proiect au descris procesul: fiecare echipă a trebuit să prezinte progresul de la idee la un prototip viabil de produs, iar un juriu desemnat a avut misiunea de a selecta ideile cu potențial și de a decide care dintre echipe vor continua să își dezvolte ideile în programul Innovation Labs. „Pentru cei selectaţi urmează aproximativ 2 luni şi jumătate intense în cadrul programului de pre-accelerare pe care îl vor desfăşura la noi”, a precizat pentru Actualdecluj.ro Florina Neamţiu, Social Media Responsible pe Innovation Labs, de la Spherik, acceleratorul de afaceri cu sediu în centrul Liberty Technology Park, partener în proiect. În luna mai, la Demo Day, echipele își vor prezenta prototipurile finale, urmând ca cele mai convingătoare dintre acestea să fie premiate și să beneficieze în continuare de sprijinul echipei Innovation Labs.

 

Echipele și ideile finaliste ale hackathon-ului de la Cluj:

DictaMed – serviciul Cloud de convertire voce-text ce le permite medicilor să înregistreze proceduri medicale;

PhoneAlias – serviciul ce permite centralizarea apelurilor primite pe mai multe numere de telefon prin redirecționarea, conform unor seturi pre-definite de reguli, către un singur telefon mobil;

SOFT ATAC – serviciul ce își popune integrarea experienței de shopping online în orice magazin;

SwimPal (echipa care pleacă la Bucureşti) – un tracker al performanțelor înregistrate de înotători (număr de bazine, viteză si consum de calorii);

Buy and Help – propune utilizarea marketing-ului afiliat în strângerea de fonduri pentru cazuri sociale;

Fingerdrum Legend  – aplicația care te învață să cânți la tobe printr-un joc distractiv și antrenant;

City365 – aplicația de recomandări care oferă reduceri bazate pe localizarea clientului în funcție de magazinele și localurile din apropiere.

 

juriu

 

Cine au fost „judecătorii”

Juriul de la Cluj a fost format din Cristian Pațachia-Sultanoiu (Development & Innovation Manager Orange), Elisabeta Blondel (Hypermarket Director, Carrefour Cluj), Stefan Karschti (Archiect, Telenav Europe), Florin Mureșan (CEO, Squirrly), Alex Bejan (Fondator și Mobile App Architect, Work in Progress), Nicoleta Cinta (ILabs Program Manager, Spherik Accelerator), Vlad Pranitchi (Managing Director, Rodeapps), Bogdan Herea (CEO, PITECH+PLUS), Daniel Rosner (InGeAr Hardware Laboratory Manager), Bogdan Oros (Co-fondator, Onyx Beacon), Adela Salagean (CPO & Co-Founder, ShareYourCart)

Ce e Innovation Labs

Innovation Labs 2015 este un proiect organizat de Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, Microsoft YouthSpark, The Romanian-American Foundation şi al partenerilor Ixia, FotoNation, Adobe, Intel Software, Electronic Arts, Microchip, Cisco, Onyx Beacon, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Spherik Accelerator, Techsylvania, împreună cu partenerii academici Universitatea Politehnică din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca, precum și împreună cu partenerii media: Ziarul Financiar, Forbes, Electronica Azi și Today Software Magazine.

Sursa foto: Innovation Labs

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.