Închide

Graffiti „omoară” imaginea urbanistică a orașului. Primăria vrea sancțiuni mai mari. Consilierii cer abordări alternative pentru fenomen

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - mart. 09, 2015 2 1342

Primăria dorește majorarea amenzilor pentru desenele de tip graffiti, după ce poliția comunitară a semnalat că fenomenul a luat amploare mai ales în centru orașului unde nu mai este artă. Cu 500 lei. Așa că amenda maximă ar ajunge la 2500 lei, potrivit unui proiect de hotărâre aflat pe ordinea de zi a ședinței de astăzi a Consiliului Local. Un consilier local spune că măsura nu va rezolva nimic, fără ca primăria să vină cu niște alternative pentru ca imobilele monument din centrul orașului să nu mai fie pline de mâzgâlituri.

Podul Calvaria și podul Aurel Vlaicu, plus un etc sunt locații alternative puse la dispoziție de primărie pasionaților de graffiti, după cum arată reprezentanții primăriei în propunerea de majorarea a cuantumul amenzilor pentru graffiti în locuri neautorizate. Dacă te exprimi în locurile autorizare, nu ești amendat. Dacă te exprimi grafi pe alte clădiri sau ziduri și ești prins, amenda este în prezent între 1000 și 2000 lei. Poliția locală a primăriei a cerut creșterea sancțiunilor, cu 500 lei, motivând că fenomenul a luat amploare. „Având în vedere realitățile actuale cu care se confruntă municipiul caracterizate prin creșterea numărului insctipțiilor și desenelor neautorizate tip graffiti care se înmulțesc pe zi ce trece afectând fațadele imobilelor publice și private din oraș, construcțiile cu valoare istorică, monumentele istorice și de arhitectură, generând disconfort pentru populație și aducând în același timp atingere imaginii urbanistice și valorii istorice a municipiului, în scopul descurajării fenomenului propunem majoarea limitelor amenzii la minim 1500 și maxim 2500 lei”, a motivat directorul Minodora Fritea.

graf 2

 

Consilierii locali vor discuta la ședința de astăzi un proiect de hotărâre în acest sens. Unul dintre ei, Ioan Bîldea este convins că majorarea sancțiunilor nu va rezolva problemele orașului. „Oare creșterea aceasta va rezolva ceva? Eu nu cred. Totusi, cum ar trebui abordat fenomenul graffiti în Cluj? A luat amploare și de multe ori desenele sunt acte de vandalism pentru că sunt suprapuse fără acordul proprietarilor pe fațadele clădirilor istorice care sunt și ele operă de artă.Nu putem să mărim doar amenzile și atât pentru că nu rezolvăm nimic cu asta. În fond graffiti este o formă de artă urbană împotriva căreia nu cred că trebuie luptat ca și administrație ci găsite soluții alternative”, scrie Bîldea pe pagina sa oficială de Facebook. Acesta a declarat pentru Actualdecluj că va solicita date despre numărul de amenzi aplicate la acest capitol de poliția locală dar chiar și o dezbatre pentru ca primăria să încurajele astfel de manifestări, însă unele de calitate și artistice, nu mâzgâlituri pe clădiri, așa cum există în tot centrul orașului.

graf

2 comentarii

  1. Nu numai amenzi. „Hartistul” sa fie pus sa zugraveasca intreaga cladire pe cheltuiala sa, sa-i redea aspectul initial, ca sa se sature s-o mai faca pe desteptul.

  2. oricate locuri speciale le-ai da, ei tot vor fircali peretii, fiindca le place riscul si au placerea de a murdari, nu-i pasioneaza desenul; sunt ca descreieratii care fac cerculete si liniute cu masinile si motocicletele noaptea prin orasl; degeaba le organizezi competitii legale, fiindca daca nu stiu ca incalca legea si deranjeaza ei nu fac asa ceva.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.