Închide

Primăvara cu accent IT la Cluj: organizatorii de evenimente se bat în forumuri, „hackathoane” și training-uri

EconomieTop News by Kristina Reştea - feb. 26, 2015 1 1045

 

Orașul în care periodic au loc târguri de job-uri dedicate exclusiv mediului IT și unde companiile lansează constant anunțuri de angajare sau de “internship-uri” e asaltat în primăvară și de organizatorii de evenimente cu propuneri care se leagă de sectorul momentului. Pentru săptămânile următoare, se pregătesc competiții între „hackeri”, întâlniri cu mentori, forumuri și training-uri, se vând bilete ca la concerte, în regim “early bird” și se anunță evenimente care se leagă de alte orașe, unele în “duplex” cu Bucureștiul, iar un altul adus de la Iași.

La Cluj există și o „Tech Academy”, lansată de Cluj Hub, care organizează prezentări și workshop-uri pentru profesioniștii din IT. Orarul inclde evenimente lunare, pe diverse teme și tehnologii, unele cu participarea unor speakeri internaționali. Un astfel de eveniment – workshop este programat pentru sâmbătă: participarea la Selenium Saturday costă 119 euro.

La începutul lunii viitoare la sediul acceleratorului Spherik vine Jonathan Shieber, senior editor TechCrunch, cea mai prestigioasă publicație dedicată pieței IT, și CrunchBase. Acesta ajunge în România pentru o serie de trei workshop-uri, dedicate antreprenorilor, startup-urilor și profesoniștilor din PR. Evenimentele sunt organizate de reprezentații Rat Labs, un spațiu dedicat industriei tech din București, și cei ai acceleratorului Spherik din Liberty Technology Park Cluj. Pe 3 martie, Jon Shieber va vorbi în fața publicului din Cluj, iar pe 5 și 6 martie va sosi la București, pentru două conferințe. Prima va fi dedicată antreprenorilor și startup-urilor, dar și studenților, în timp ce a doua este dedicate agențiilor de comunicare și publicitate. Shieber va vorbi despre comunicarea cu presa internațională, despre cum să fii „un maestru al e-mail-ului”, despre cazuri de succes și de pitch-uri nereușite. Vor urma și sesiuni “one on one” cu audiența, care va avea posibilitatea să își prezinte o idee sau un startup către jurnalistul TechCrunch. Evenimentul va avea loc in Liberty Event Venue din cadrul Liberty Technology Park Cluj. Biletele pentru participarea la eveniment costă 99 de euro până pe 19 februarie, în regim Early Bird. După această dată, vor putea fi cumpărate cu 150 de euro.

Organizatorii Innovation Labs au lansat recent apelul pentru ediția din 2015 pentru tinerii care vor să participe la prima etapă a programului, și anume hackathoanele din București și Cluj, care vor avea loc simultan pe 7 martie. Înscrierile au început din 21 februarie. “Evenimentul se adresează tinerilor care doresc să pornească pe drumul antreprenoriatului IT&C, dar și celor care au pornit un startup și au nevoie de îndrumare”, spun organizatorii. În cadrul celor două hackathoane din București și Cluj, participanții vor avea ocazia să își prezinte ideile, timp de un minut, în fața publicului și a juriului, urmând ca echipele să se formeze în jurul celor mai susținute proiecte. În cele 24 de ore de hackathon, echipele vor lucra la crearea unui prototip cu ajutorul mentorilor: antreprenori de top, profesioniști și lideri în industrie. În final, cele mai bune echipe din București și din Cluj vor intra în programul de pre-accelerare care va dura trei luni. Între 10 martie și 19 mai, echipele selectate în etapa anterioară vor avea sesiuni de mentorat cu specialiști din diverse domenii, iar echipele își vor întâlni mentorii săptămânal, pentru validarea ideilor, feedback constructiv și pentru a învăța mai multe despre inovație în IT, validarea ideilor de prototipuri cu clienţii şi piaţa, strategii de comunicare pentru startup-uri, modele de business şi monetizare, vânzări sau modalităţi de finanţare pentru ideile lor de afaceri.

În mai, la Demo Day, Innovation Labs 2015 își va prezenta proiectele finalizate. Atunci, produsele dezvoltate în timpul programului vor fi validate în fața investitorilor și specialiștilor în tehnologie prezenți la eveniment. Proiectele cu cele mai bune rezultate vor fi premiate și vor beneficia în continuare de susținerea echipei Innovation Labs pentru a-și lansa produsele pe piață și pentru a-și dezvolta ideile de business. „Innovation Labs este locul în care tinerii vin cu idei și ies cu prototipuri. Programul a devenit tot mai mult centrat pe produse: și la Hackathon, și în perioada de pre-accelerare, echipele lucrează cot la cot, împreună cu mentorii, pentru a crea soluții IT&C surprinzătoare și practice”, spune Răzvan Rughiniș, co-fondator Innovation Labs. Proiectul este organizat de Tech Lounge cu sprijinul Orange, Carrefour, Microsoft YouthSpark, Romanian-American Foundation şi al partenerilor: Ixia, FotoNation, Adobe, Intel Software, Electronic Arts, Microchip, Cisco, Onyx Beacon, Asociaţia Patronală a Industriei de Software şi Servicii (ANIS), Spherik Accelerator, Techsylvania, împreună cu partenerii academici Universitatea Politehnică din București, Universitatea Babeș-Bolyai, Universitatea Tehnică din Cluj-Napoca.

Inspirație de la speakeri și networking. Asta promit pentru 19-20 martie organizatorii Cluj Innovation Days. Evenimentul pe care organizatorii de la Cluj IT Cluster și-l descriu ca “forum regional” are ca scop declarat consolidarea comunității IT și facilitarea interacțiunilor cu parteneri de afaceri și cu reprezentanții sectorului public. Sunt așteptați peste 400 de participanți – reprezentanți ai guvernului, ai instituțiilor publice, ai mediului academic, ai ambasadelor străine și delegați din mediul de business internațional. Speakerii pentru ediția din acest an nu au fost încă anunțați. Participarea la conferințe costă 69 de euro sau, în regim early bird, 49 de euro, până la finalul lunii. O “extensie” a evenimentului a fost anunțată pentru 14-15 martie, când în jur de 150 de personae interesate de IT sunt așteptate la un hackathon cu premii la Casa de Cultură a Studenților.

În acest an, tot în martie, ajunge la Cluj și un eveniment importat de la Iași – FII Practic, un proiect organizat de Asociația Studenților Informaticieni Ieșeni, împreună cu Facultatea de Informatică Iași. “Aflat la a IV-a editie in Iasi, evenimentul se extinde la nivel național, oferind sesiuni de training atât în Iași, cât și în Cluj”, spun organizatorii care au ales Clujul ca prim loc de „popas”. Se pregătesc două evenimente conexe. FII Practic Conference constă în 6 sesiuni de training-uri, pe parcursul unei singure zile, în care accentul va cădea pe soft-skills în mediul IT. FII Practic Hackathon se va desfășura pe parcursul a 24 de ore, unde participanții vor putea lucra în echipe pentru a realiza aplicații care să rezolve o nevoie sau o problemă a comunității. Organizatorii mizează pe participarea a 200 de elevi și studenți pasionați de IT, pentru training-uri susținute de oameni din mediul academic și corporatist. La Cluj-Napoca, evenimentul se va desfășura  în perioada 21 martie – 15 mai.

Sursa foto: Cluj Innovation Days

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.