Fără proiecte de natură fiscală în Guvern care nu au parcus o consultare prealabilă/Premierul Ciolacu: „Nici dl Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu”
ActualitateAdministrațieEconomie by Actual de Cluj - iul. 25, 2024 0 80
Premierul Marcel Ciolacu spune că niciun ministru nu mai poate propune modificări fiscale fără să să aibă un acord cu mediul de afaceri și cu societatea civilă. El a dat ca exemplu proiectul Ministerului de Finanțe privind CNP-ul fiscal, în baza căruia românii să poată face cumpărături online iar ANAF să suprvegheze tranzacțiile.
„În Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă”. „Încep cu un mesaj prin care reamintesc prioritățile acestui Guvern, pentru că aud prea multe discuții în ultimele zile despre linii roșii… sau galbene. Acest Guvern nu este al vreunui partid, este al României! Iar prioritățile noastre sunt susținerea tuturor companiilor românești, derularea celui mai mare plan de investiții publice din ultimii 35 de ani, protejarea populației în fața speculei și creșterea veniturilor românilor”, a spus premierul în debutul ședinței de Guvern.
„O altă decizie majoră este că în Guvern nu mai poate intra de acum înainte vreo modificare de natură fiscală fără să existe în prealabil o consultare publică finalizată și un acord cu mediul privat și societatea civilă. Nici dl Boloș, nici alți miniștri nu pot veni cu proiecte în acest sens, cum ar fi CNP-ul fiscal, de exemplu, până când nu parcurg acest traseu. Cred că așa e corect și aceasta este așteptarea românilor”, a continuat el.
Ministerul Finanțelor vrea, după cum anunța Ministrul Marcel Boloș, să ofere fiecărui român un alt tip de CNP, un fel de cod de indentificare fiscală, cu care să poată face cumpărături online. În felul acesta, ANAF va afla ce cumpără un român. Iar dacă produsele sunt unele scumpe, de lux, atunci Fiscul ar putea verifica persoana respectivă pentru acele produse. Acum există un impozit de 70% pe veniturile nedeclarate iar pentru asta vrea Fiscul să afle cine încalcă legea. Hotnews.ro scrie cum ar putea unii români să evite să fie luați în vizor. Aceștia ar putea să facă cumpărături online pe site-uri din afara țării, unde nu este nevoie de un CNP fiscal, iar aceasta ar fi o lovitură pentru magazinele online din România. De asemena, se mai pune problema că ar putea fi cazuri în care unii românii să facă cumpărături în baza codului fiscal ce aparține unei alte persoane pentru a scăpa de controale. Hotnews.ro mai scrie că specialiștii în fiscalitate spun că ar fi greu de implementat măsura în forma actuală și cred mai degrabă că acest CNP fiscal va fi unul opțional și ar putea fi folosit de români și pentru a obține un credit fiscal.