A durat 6 ani de zile de la momentul organizării concursului de soluții pentru Parcul Feroviarilor, însă, organizația profesională a arhitecților spune că a ieșit impecabil. Amenajarea a fost lăudată chiar și de către activiștii din Cluj-Napoca.
„Anunţăm cu mare bucurie finalizarea implementării cu succes a celui de al doilea proiect iniţiat prin concurs internaţional de soluţii. După inaugurarea în 2023 a proiectului Turnul Pompierilor din Cluj este rândul 𝐑𝐞𝐯𝐢𝐭𝐚𝐥𝐢𝐳ă𝐫𝐢𝐢 𝐏𝐚𝐫𝐜𝐮𝐥𝐮𝐢 𝐅𝐞𝐫𝐨𝐯𝐢𝐚𝐫𝐢𝐥𝐨𝐫, tot în Municipiul Cluj, proiecte fanion dintr-o serie mai amplă de proiecte realizate prin concurs în diferite faze de implementare ce se derulează în prezent. Este o demonstraţie valabilă a importanţei organizării de concursuri de arhitectură şi a nevoii de proiectare de calitate nu a alegerilor pe baza preţului cel mai mic. La începutul verii s-au finalizat lucrările de amenajare a Parcului Feroviarilor din municipiul Cluj-Napoca, prin implementarea soluției declarate câștigătoare în urma Concursului internațional de soluții organizat de către Primăria Municipiului Cluj-Napoca în parteneriat cu Ordinul Arhitecților din România în anul 2018. Competiţiile de arhitectură îşi demonstrează importanţa prin creşterea calităţii mediului construit, lucru imposibil fără proiectare de calitate, oferire de instrumente adecvate noilor necesităţi din societate, economisire de timp şi resurse în implementare. Toate acestea se obţin prin discuţii iniţiale şi analize detaliate ale nevoilor autorităţilor contractante”, a arătat OAR.
Organizația mai spune că, prin exemplele de bună practică cum e Parcul Feroviarilor din Cluj dorește să arate că atribuirea proiectelor de investiţii se poate face prin competiţii de arhitectură care nu frânează sau întârzie dezvoltarea locală, ci devin generatoare de prosperitate, siguranţă şi calitate a vieţii în oraşele noastre.
Echipa de proiect a fost compusă pe specialităţi:
Arhitectura: VLAD SEBASTIAN RUSU BIROU INDIVIDUAL DE ARHITECTURĂ
arh. Vlad Sebastian Rusu, arh. stg. Miruna Moldovan
STUDIO 82 SRL
arh. Octav Silviu Olănescu, arh. Anamaria Olănescu, stud. arh. Andrada Pinte, stud. arh. Petrică Maier-Drăgan
Amenajări peisagere: AENTE GRĂDINI ȘI PEISAJE SRL
ing. hort. Valentin Sebastian Dan, ing. peis. Alex Cotoz
Structura de rezistență: ASIZA BIROU DE ARHITECTURĂ SRL
ing. Ovidiu Rusu, ing. Mihai Stănuș
STRUKTOPLAN SRL ing. Cătălin Moga, ing. Bogdan Cristea
Drumuri și platforme: NV CONSTRUCT SRL ing. Ioan Apostol, ing. Dan Sima
Instalații: GRADINSTAL SRL ing. Paul Biriș
Topografie: TOPONET SRL top. George Comiza
Studiu hidrotehnic: SCD PROIECT SRL ing. Sergiu Șofronie
Studiu peisager: AENTE GRĂDINI ȘI PEISAJE SRL ing. hort. Valentin Sebastian Dan, ing. peis. Alex Cotoz
Studiu geologic: SOIL TESTING SRL ing. Ali Ghebech
Studiu geo-hidrologic: HIDRO GEOFOR SRL ing. Dan Cătălin Dulamă
Executant: NORDCONFOREST S.A. Cluj-Napoca
ECO GARDEN CONSTRUCT S.R.L. Cluj-Napoca
Fotografii: Cosmin Dragomir, Vlad Sebastian Rusu
Iluminatul din parc nu funcționează de săptămâni bune!
Sunt foarte încântată de parc! Atât adulții cât și copiii se pot recrea! Eu sunt o persoană în vârstă care acum se poate plimba în acest parc minunat și modern și nu mai e nevoie să mă plimb pe asfalt! Și ce mi a plăcut extraordinar , a fost să pot să mă plimb desculță pe iarbă să simt energia pământului! Vă mulțumesc!!
un parc frumos cu spatii de joaca deschise si multa iarba !
Perfect, cel mai tare parc din Cluj.
Pacat ca presa ii promoveaza doar pe „extremistii copacilor” care se plang ca nu e ok si vor sa impadureasca toate spatile verzi.
ce frumos arata comparativ cu alele care is doar copaci si atat.