Închide

UPDATE Florian Walter, cercetat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani. Omul de afaceri n-a fost găsit și e dat în consemn

ActualitateSportTop News by Catalin Suciu - mai 06, 2015 1 650

UPDATE

Procurorul şef adjunct al Direcţiei de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism (DIICOT), Giorgiana Hosu, a declarat că, în urma celor 27 de percheziţii făcute în această cauză, vor fi duse la audieri 50 de persoane.  Omul de afaceri Florian Walter, care controlează firma de salubrizare Romprest, pus sub urmărire penală în acest dosar, ar fi trebuit să fie dus la audieri, la DIICOT Ploieşti, însă acesta nu a fost găsit de anchetatori. Walter a fost dat în consemn la frontieră, transmite mediafax.

„Liderul grupării se sustrage urmăririi penale, sunt indicii că este în ţară şi oricum ne-am luat măsurile necesare să rămână în ţară, oriunde s-ar afla. A fost dat în consemn”, a precizat Giorgiana Hosu.

Anchetatorii au dispus şi măsuri asiguratorii pe bunuri mobile şi imobile, precum şi pe conturi ale suspecţilor.

Şeful Direcţiei de Combatere a Criminalităţii Organizate, Claudiu Cucu, a declarat că acesta este un caz început în noiembrie 2012, în care prejudiciul este foarte mare.

Claudiu Cucu a precizat că percheziţiile nu au fost încheiate, până în prezent fiind ridicate sume de bani de ordinul sutelor de mii de lei, în mai multe valute.

În acţiune au fost implicaţi 120 de poliţişti şi 65 de autoturisme, fiind sprijiniţi de Jandarmeria Bucureşti. Anchetatorii au cooperat în acest caz cu Direcţia Generală Antifraudă şi Serviciul Român de Informaţii.

Percheziţiile au loc la mai multe firme, între care societatea de salubrizare Romprest, şi la locuinţele suspecţilor, în Bucureşti şi în judeţele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Braşov şi Brăila.

 

Alte 22 de persoane care au fost puse sub urmărire penală, pentru evaziune fiscală, spălare de bani şi constituire de grup infracţional organizat, vor fi audiate. De asemenea, vor da declaraţii în faţa anchetatorilor şi peste 25 de persoane care nu vor fi puse sub urmărire penală.

Potrivit unor surse din rândul anchetatorilor, printre persoanele urmărite penal în acest dosar sunt şi Nicolae Capră, unul dintre finanţatorii echipei de fotbal Petrolul Ploieşti, trimis în judecată de DIICOT într-un alt dosar de evaziune fiscală, şi soţia acestuia, Cristina Capră.

STIREA INIȚIALĂ

Acționarul majoritar al Universității Cluj este vizat într-un dosar de evaziune fiscală și spălare de bani.

Anchetatorii fac percheziţii, miercuri dimineaţă, la mai multe firme, între care societatea de salubrizare Romprest, într-un dosar de evaziune fiscală şi spălare de bani cu un prejudiciu de aproximativ 4,5 milioane de euro, în acest caz fiind vizat şi omul de afaceri Florian Walter, anunță mediafax.ro.
Conform unor surse judiciare, procurorii DIICOT şi poliţiştii Direcţiei de Combatere a Crimei Organizate fac 28 de percheziţii în judeţele Prahova, Ilfov, Giurgiu, Cluj, Satu Mare, Braşov şi Brăila, precum şi în Capitală, fiind vizate 23 de persoane şi firme suspectate de evaziune fiscală şi spălare de bani.

Suspecţii ar fi folosit mai multe firme „fantomă” controlate prin interpuşi, societăţi cu care aceştia au semnat mai multe contracte fictive privind livrări de bunuri sau prestări servicii.

Sursele citate spun că suma „spălată” este de aproximativ 14 milioane de euro, iar prejudiciul produs statului se ridică la circa 4,5 milioane de euro.

Printre societăţile la care au loc percheziţii este şi Romprest, care asigură salubrizarea în sectorul 1 al Capitalei.

În acest dosar este vizat şi omul de afaceri Walter Florian, care controlează societatea Romprest şi la locuinţa căruia au loc, de asemenea, percheziţii. Dosarul este instrumentat de DIICOT Ploieşti, astfel că persoanele care vor fi ridicate în urma percheziţiilor vor fi duse la audieri la această structură.

Florian Walter a fost actionar majoritar al FC Petrolul, precum şi unul dintre acţionarii echipei Dinamo, club de la care s-a retras în 2009. El a preluat apoi clubul Universitatea Cluj, iar în vara anului 2012 a plecat la FC Petrolul. Din vara anului 2013, Walter a revenit la U Cluj.

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.