Închide

Un doctor pentru toți

OpinieSănătate by Catalin Suciu - ian. 31, 2019 0 19915

În holul de așteptare de la spitalul CFR, de pe Republicii, e o mare de oameni. În plină epidemie de gripă, românii continuă să facă cancer și încearcă să se trateze. Aici lucrează un doctor supraom. O cheamă Anca Mihailov și e singurul oncolog din spital.

Doctorița Mihailov e epuizată, aleargă de colo-colo neîncetat să ajute pe toată lumea. Dacă ajungi, cumva, la CFR, ai s-o vezi că nu apucă nici 2 minute să stea pe un scaun. În același timp, telefonul îi sună neîntrerupt.

Răspunde de fiecare dată.

Are grijă să nu lipsească nimic nimănui. Nu o dată, doctorița Mihailov a cumpărat de una singură, din propriul buzunar, medicamente care lipseau din spital și erau necesare bolnavilor. Spre deosebire de alți doctori, oricât de obosită e și oricât de mulți oameni așteaptă la rând s-o caute, ea își găsește voința și răbdarea de-a vorbi cu toată lumea. Pe fugă, că n-are cum altfel, dar civilizat, ca de la om la om, fără țipete, fără să ridice tonul, fără să certe pe cineva că-i bolnav. Da, sunt doctori care-și ceartă și pacienții că s-au îmbolnăvit, chiar eu l-am auzit pe unul, o mare somitate de la Medicală III, când dojenea o persoană în vârstă că n-a venit mai repede la spital, iar acum le dă tuturor programul peste cap.

Doctorița Mihailov ajunge dimineața la spital și pleacă când dă Domnu’. E de-o modestie neverosimilă și știu sigur – să-mi fie cu iertare – că nu i-ar plăcea să citească nimic din ce-am scris acum.

Spitalul n-are cum să angajeze un alt oncolog, întrucât nu sunt fonduri. E aceeași problemă la CFR de ani și ani de zile. Cadrele medicale au înființat aici o fundație numită Pandora, unde donează bani pentru diverse activități de restaurare, recondiționare și alte cele. Doctorii plătesc pentru pacienți, nu pacienții pentru doctori. Așa s-au renovat saloane întregi din secția de chirurgie, de exemplu.
Mulți dintre cei operați ajung apoi pe mâna doctoriței Mihailov, care propune tratamentul pentru diverse forme de cancer. Este un circuit închis alimentat non-stop de energie venită din neant, care nu se termină niciodată. Mâine e la fel, poimâine la fel, răspoimâine la fel și tot așa. Cancerul apare, apare, tot apare. Și apare din nou.

Ce vreau să spun este că oricât v-ar enerva sistemul sanitar cu toate hibele sale, cu toate neajunsurile, nedreptățile și umilințele, e bine de știut că există și astfel de doctori care își urmează vocația. Oricât de greu le este își oferă pe tavă și ultima picătură de energie. Pentru pacienți. Pentru oameni.

Citiți și:

REPORTAJ Supraviețuitorii Pandorei

Medici și oameni

Un doctor, un spital, o țară

Doctorul de suflete

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.