Închide

REPORTAJ Supraviețuitorii Pandorei

Recomandarea redacțieiReportajSănătateSocial by Catalin Suciu - feb. 12, 2016 4 10184

Din 2010, medicii de la Spitalul CFR din Cluj au înființat o fundație unde donează bani regulat pentru a ține în viață unitatea medicală. În medie, în spital se internează undeva la 10.000 de pacienți pe an. Ori cinci, rezultă 50.000 de bolnavi, mii de vieți salvate.

În jocul umanitar s-au înscris inclusiv pacienți, deși cei mai mulți care ajung aici sunt oameni sărmani sau refuzați de alte spitale pentru că tot aici, la CFR, chirurgii operează și cazurile inoperabile. Și-atunci când nu mai ai nici o speranță și-ți vine să-i pui capăt zilelor cât mai repede, să se termine odată așteptarea nenorocită, îți mai încerci o ultimă șansă la spitalul de pe strada Republicii.

De la 7 dimineața, holurile sunt neîncăpătoare. Sunt pacienți sosiți de peste tot din Cluj, din județ , din județele învecinate, ba chiar din Vâlcea și Hunedoara. Peste 40 de oameni își așteaptă rândul la analize. Nu lipsesc nici plasele din rafie dură, bătute de timp, și scoase din șoproane întunecate pentru vremuri cum sunt acestea. Tanti Lenuța a luat cursa de 6, din Dej. Nu s-a simțit bine de vreo două luni și la cei 55 de ani și-a pierdut în 60 de zile vreo 8 kilograme. Dintr-o dată n-a mai putut nici mânca, nu-i venea pofta. Cu chiu, cu vai, băiatul cel mare a făcut-o să -și lase ograda și să vină la un set de analize. Nu-i plac spitalele, n-a fost toată viața ei la un medic, decât pe vremea lui Ceaușescu,ș-atunci doctorul satului o trata cu un păhărel de țuică sau cu algocalmin. Ea spune că doctorii sunt trimiși de Dumnezeu pe pământ, dar în fond, El grijește de doctori și implicit de ceilalți, așa că nu uită să-și facă semnul Crucii în fața unui altar din lemn proptit de-un perete, în capătul parterului.

Doctorul Daniel Deceanu e de gardă. El a preluat și conducerea spitalului

Doctorul Daniel Deceanu e de gardă. El a preluat și conducerea spitalului

Doctorul Deceanu, care e și director al spitalului, e de gardă, face 24 de ore , plus 8 ore, non-stop, deci 32 de ore la rând. Zeci de bolnavi, oameni necăjiți , cu probleme, tineri, bătrâni, de la țară sau oraș, aicea toți sunt egali.

– E un spital pentru toată lumea, e un spital de tradiție. Păcat că arată cum arată infrastructura. Asta e cea mai mare durere a noastră.

Se referă la clădirea principală care adăpostește unitatea, una construită în secolul 19, pe la 1884. De-atunci e în picioare, dar cât să mai reziste fără reparații? Disputat ani de zile între ministere și administrații, spitalul s-a degradat treptat și-a ajuns să fie susținut din banii medicilor și-a binevoitorilor. În 2010, chirurgii au înființat o fundație numită Pandora, prin care donează bani pentru cele necesare desfășurării activității în condiții cât de cât normale. Așa s-a schimbat parchetul, așa s-au zugrăvit tavane din care curgea apa, s-au schimbat geamuri și s-au pus paturi. Și tot așa se amenajează noi saloane pentru pacienți. Iar românii sunt oameni bolnavi. Dacă nu credeți, faceți o vizită în spital.

Eroi printre noi

Sala de operație e o încăpere simplă, igienizată , de vreo 40 de metri pătrați. Medicii stau aplecați deasupra corpului și lucrează fin, într-o simfonie perfectă. Nu e loc de greașeală pentru că cea mai mică, poate costa o viață. Da, aici un pumn de galbeni are valoarea nisipului bătut de vânt. Aici se salvează vieți, indiferent de depozitele bancare pe care le deții sau nu. La etajul al doilea din spital se operează de trei ore și mai durează ceva. Elisabeta a fost diagnosticată cu cancer la colon în urmă cu cinci luni. S-a operat și s-a răsoperat, dar boala s-a extins până când nicicun doctor n-a vrut s-o mai trateze decât cu morfină, pentru a-i face ultimele două luni mai ușoare. Când iei substanțe din astea, te-apucă uneori râsu’. Vine familia în vizită, se pun toți pe bocit și tu râzi involuntar.

Chirurgie 4

Chirurgie 4

Elisabeta se pregătea să plece cu totul, până când dosarul i-a ajuns la chirurgul Valentin Munteanu, aici, în arhipelagul sărăciei.

Familia l-a întrebat așa: Se mai poate face ceva, domnule doctor? Iar el le-a zis simplu, pe un ton cald, aproape familial: – Încercăm.

Asta după ce alți doctori nu i-au mai dat nicio șansă. Pentru cine nu-l cunoaște, doctorul Valentin Munteanu e un soi de erou al zilelor noastre. El preia cazurile de exenteraţie pelvină, în traducere, stadiile cele mai avansate de cancer, care ocupă jumătate de abdomen, cele mai complicate, cazurile refuzate de alți doctori și alte spitale. El încearcă, până în ultimul moment, să salveze. Și-o face zilnic!
Doctorul Valentin Munteanu e și președintele asociației Pandora, unde, la fel ca și alți colegi de-ai săi, participă activ de ani de zile.

spitalcfr8

De obicei, pacienții operați de el ajung la doctorița oncoloagă Anca Mihailov, și ea o luptătoare efervescentă a cauzei Pandorei. Mihailov are o listă interminabilă de pacienți cu chimioterapie și face cum face, dar vorbește cu toți, le spune și-o vorbă bună când e cazul. Are timp pentru toată lumea , o vezi alergând în spital zi de zi, oră de oră, iar oboseala îi mai adaugă, uneori, câțiva ani în plus celor pe care îi are.
Recent, doctorița Mihailov a obținut pentru fundație o sponsorizare de vreo 150 de milioane vechi, de la un fost pacient. Tot așa au intrat în spital 50 de scaune noi, din lemn, pentru că cele vechi, erau fier vechi de-a binelea, și două frigidere medicale extrem de importante.
În situații speciale, când e nevoie urgentă de un medicament care nu există în stoc, pleacă singură la farmacie și-l cumpără pentru pacient. Pe banii ei, din timpul ei. Doar așa, ca să știe că totul va fi bine.

La spitalul CFR se preiau și cazuri de cancer pancreatic. De exemplu, la Institutul Oncologic, acesta nu se operează. Așa că, pacienții vin tot la CFR, la doctorul Traian Barbu. Doctorul Barbu, expert mondial în pancreatologie, președinte al Asociatiei pentru studiul pancreasului „Clubul Român de Pancreas”.

Barbu

Printre congresele internaționale la care ia parte , îl puteți găsi într-un cabinet improvizat, din sticlă, pe locul în care în trecut ședea portarul.

Tot din banii medicilor și cu ajutorul medicilor s-a făcut igienizarea în spital. Iar renovările vor continua, ne spune doctorul Daniel Deceanu, directorul institutului medical. “Mână de la mână s-au făcut pași importanți pentru ca spitalul să poată oferi pacienților condiții decente. Nu ne referim acum la profesionalismul medicilor, pentru că acesta nu poate fi pus la îndoială, ci la infrastructură. Prin fundație am renovat o aripă de la etajul doi de la secția de chirurgie, care arată foarte bine acuma. La etajul 4 s-a zugrăvit, s-a renovat și acolo, trebuie făcut și holul. Pandora e o fundație non-profit , e înregistrată, are statut, are conducere. Se colectează fonduri inclusiv prin contribuția de 2% pe care fiecare salariat are dreptul s-o doneze. Donează cine vrea. Pe lânga asta, contribuie medicii cu sponsorizări. Și tot medicii aduc prin relațiile lor personale și alți sponsori.”

 

Spitalcfr11
Birocrația distruge România

Ani de zile Spitalul CFR a existat fără stăpân. Acesta a aparținut Ministerului Transporturilor, iar în 2013, printr-o ordonanță de Guvern, ministrul Transporturilor de la vremea respectivă, Relu Fenechiu, a luat hotărârea să renunțe la toate spitalele CFR din țară și la Casa de Asigurări de Sănătate a Transporturilor și le-a transferat la Ministerul Sănătății. Acesta a preluat cheltuielile de personal și cele cu pacienții, terecându-le la CAS, dar nu și patrimoniul. Practic, clădirile care adăpostesc unitatea medicală au rămas ale nimănui.
În 2015, spitalul a revenit Ministerului Transporturilor, cu tot cu patromoniu. Și pentru prima dată în ultimii 10 ani, Spitalul CFR din Cluj are promis un buget pentru 2016. Este vorba de 300.000 de euro care ar trebui să -i revină. Dar ajutorul se va face în multe tranșe și mult timp. Unde mai punem că 300.000 de euro nu reprezintă nici măcar jumătate din valoarea unui RMN, de care spitalul ar avea AZI nevoie? Dar ce să spunem de fațadă , de soliditatea construcției propriu-zise? De paturile- încă- din vechile cazarme militare…
Până să vină banii de la stat, oamenii în halaturi albe vor continua, departe de ochii lumii, micul lor joc umanitar.

Fundația Pandora

Valentin Munteanu- președinte

Anca Mihailov – vicepreședinte

Ioan Șimon – vicepreședinte

Ovidiu Fabian -vicepreședinte

Oniu Traian – Vicepreședinte

Flaviu Mureșan – membru

Corneliu Lungoci – membru

Radu Galasiu – membru

Răzvan Togănel – membru

Dragoș Vălean – membru

Alexandrina Mureșan – membru

Secaș Nicolae – membru

Ruscă Mariana – membru

 

spitalcfrrr

 

spitalcfr10spitalcfr9

spitalcfr2spitalcfr3

 

Doctorul de suflete

4 comentarii

  1. Doctorul Valentin Muntean lucreaza la Clinica Chirurgie 2. Cei interesati de un act medical de calitate, il vor gasi acolo. Plicuri se dau peste tot…

  2. Nu am cuvinte de mulțumire cadrului medical de la spitalul C.F.R Cluj în special domnului Doctor Daniel Deceanu și tuturor celor oameni cu suflet mare care acum un an mi-au salvat tatăl… Dumnezeu sa le dea sănătate oriunde s-ar întoarce!
    Și exact așa este cum spune dumnealui,acolo cine ajunge are o șansă la viață!

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.