Închide

GALERIE FOTO Clujul, bijuteria Transilvaniei. Câteva ilustrate rare cu orașul de la începutul secolului 20

IstorieRecomandarea redacției by Catalin Suciu - iun. 26, 2016 0 9161

Cluj-Napoca se pregătește să devină capitală culturală europeană în 2021 în contextul în care în ultimii ani, cel puțin, orașul a cunoscut o creștere semnificativă din punct al evenimentelor.

Încet-încet orașul se aliniază unor standarde europene accetabile, deși, cu siguranță, această dezbatere ar necesita ore întregi de dialog. Dar dacă ne întoarcem în trecut, vom descoperi un oraș fermecător, dezvoltat social și economic pentru acea perioadă, un oraș al culturii și artelor în care o piesă de teatru sau o cină elegantă nu lipseau din activitățile obișnuite ale locuitorilor săi.

Suntem în prima jumătate a secolului XX și o serie de ilustrate din arhiva BCU (Biblioteca Centrală Universitară – n.r.) ne dezvăluie Clujul de altădată, acel oraș romantic, de poveste. Putem observa, de exemplu, la Casionul din Parcul Central o seară dansantă.  Erau restaurante elegante unde se lua masa, supeuri după diverse spectacole și mult vals, respectiv tango. La „petreceri” de acest gen veneau cei mai apreciați muzicieni și cei mai renumiți dansatori ai locului.

“Eu iubesc enorm de mult acea perioadă. Clujul era un oraș în plină afirmare, exista aici o libertate extraordinară și inițiativă.  Se ieșea la restaurant, se servea o cină elegantă unde erai acompaniat de muzicieni. Vârfurile culturale erau prezente în cafenele și restaurante. Clujul interbelic era o lume așezată, tihnită și cu un simț al umorului, cu oameni eleganți . Se țineau baluri cu dansuri , se cânta la vioară, la violoncel” ne-a povestit istoricul clujean Vasile Lechințan.

Iată câteva ilustrate cu orașul de la începutul secolului XX:

Vedere de pe Cetățuie, 1914

Facultatea de Drept

Vedere cu Someșul

Bulevardul 21 decembrie, în trecut Lajos Kossuth

O altă panoramă de pe Cetățuie

Gara orașului

Bulevardul Regele Ferdinand. În trecut s-a numit și Strada Podului, Wesselenyi (în timpul ocupației hortyste), iar pe vremea comunismului, strada s-a numit Gheorghe Doja.

Someșul

Universitatea din Cluj, actualul sediu central al Universității Babeș-Bolyai

Hotel New-York, viitor Continental

Cluj1925

Panoramă de pe Cetățuie, 1925

BCUCLUJ_FCS_ILUSTR_6626_a

Vedere din Parcul Central

cetatuia

Cetățuia

 

CITIȚI ȘI: FOTO Clujul Imperiului Austro-Ungar. Imagini unice de la 1900 cu orașul de pe Someș

FOTO Grigorescu, așa cum nu-l știai. Cum arăta cartierul clujean cu jumătate de secol în urmă

FOTO Cetățuia de acum 100 de ani era locuită de bandiți, prostituate și oameni ai peșterilor

Clujul medieval. Două dintre cele mai terifiante execuții publice din istoria orașului

N-o știai așa: când piața Avram Iancu era un parc imens, fără catedrală și teatru

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Catalin Suciu

Este reporter pentru site-ul actualdecluj.ro, din aprilie 2014. Anterior a lucrat la cotidianul Ziua de Cluj din august 2011. A mai lucrat la cotidianul Monitorul de Cluj între octombrie 2006 și mai 2010, şi la agenţia de presă NewsIn în perioada martie 2007 – februarie 2009. Este absolvent al Facultății de Jurnalism din cadrul Universităţii „Babeș- Bolyai”.