Închide

Cum arăta un castel pe care actualii proprietari vor să-l transforme în centru cultural cu 5 milioane de euro

ActualitateCulturăIstorieTop News by Luminiţa Silea - iun. 27, 2016 0 1049

Castelul Banffy de la Gilău a găzduit deja un mini festival anul trecut sau anul acesta proiecții în cadrul Festivalului de Film Transilvania, la zilele dedicate filmului maghiar. Anul trecut și-a schimbat și proprietarul și tot de atunci au început planurile de transformare a sa într-un centru cultural. În paralel s-a pornit și un proiect de accesare de bani europeni, de 5 milioane de euro, pe partea de reabilitare.

DETALII AICI:

FOTO/VIDEO Cum arată castelul “aristocrat” din pădure, în era post-tranzacţie: domeniul de la Gilău a intrat în circuit festivalier

În 1940 castelul era încă în stare bună, avea mobilier, saloane, candelabre, chiar și o sală cu o masă de biliard.

Barazsuly Viktória Adrienn și Újvári Dorottya de la Asociația clujeană Korzo (cei care fac tururi ghidate prin istoria Clujului) au organizat deja tururi și prin istoria castelului de la Gilău, o dată cu evenimentele programate la TIFF. Au oricând o poveste la ele cu principi sau conți și cu viața cotidiană a acestora în castel, dar și imagini cu proprietarii sau cu felul în care acest castel arăta.

IMG_3838

IMG_3854

IMG_3852

 

Castelul în 1940

Castelul în 1940

salon din Castel în 1940

salon din Castel în 1940

salon din Castel 1940

salon din Castel 1940

IMG_3857

salon din Castel 1940

„Noi nu facem deocamdată, oficial, tururi ghidate la Castelul Gilău. Am organizat tururi în cadrul Festivalului de Film Transilvania, când s-au organziat proiecții la castel. Deocamdată în limba maghiară. Dar căutăm colaboratori și vrem să îl facem și în limba română. Și, de ce nu, dacă va exista cerere putem să îl punem pe lista noastră oficială de tururi ghidate. Avem deja turul despre istoria cinemaului clujean care e disponibil și în limba română. Apoi facem un tur, de obicei din toamnă, despre Revoluția din 1989, mai avem unul despre distracțiile clujenilor la 1800 și unul despre cultul regelului Matei Corvin, toate tot în limba maghiară, însă și pentru acestea suntem deschiși să le extindem și în limba română. Participarea la un astfel de tur e 8 lei, cu preț redus și 12 lei, prețul întreg”, a explicat Barazsuly Viktória Adrienn.

IMG_3835

Mini tur de castel organizat de Asociatia Korzo in 25 iunie

 

IMG_3850

Mini tur de castel organizat de Asociatia Korzo in 25 iunie

 

Castelul Rakoczi-Bannfy din Gilău datează din secolele XV-XVII, cu transformări în secolul al XIX-lea și e administrat în prezent de Fundația Traditio Transylvanica care îl are în concesiune de la noul proprietar privat. Castelul are și o grădină de 14 hectare.

Tot în spiritul planurilor de transformare a castelului și de reintroducere a sa în circuitele turistice ale Clujului, printr-un program derulat de Asociația Grupul Pont, cu susținere de la Guvernul Maghiar, Kplus), s-a organizat un program pentru tineri, un fel de tabără de vară de creație, în cadrul căreia circa 30 de tineri din Cluj și din Ungaria, susținuți de experți, și-au imaginat câte un scenariu prin care să pună în valoare Castelul de la Gilău.

Tinerii au propus un parc de fuziune culturală (pictură, literatură, haos și muzică) inspirat din haosul unuia dintre proprietari care făcea toate activitățile creative în același birou, pentru că asta îi aducea inspirație, transformarea castelului într-un centru în care să se studieze și cerceteze Trianonul sau ca spațiul castelului să devină o scenă pentru instituțiile de cultură din Cluj care nu au spații suficiente, cu ar fi Opera și Teatrul Maghiar, chiar și tranformarea edificilului într-un Art Castle sau reabilitarea grădinii castelului în așa fel încât aceasta să se autosusțină și să devină un reper pentru reabilitarea altor grădini ale castelelor din Transilvania.

Mai jos propunerile ilustrate, despre care Andras Farkas spune că vor fi preluate în cadrul proiectului de 5 milioane de euro pe care Fundația care administrează castelul intenționează să-l depună pentru a accesa fonduri europene.

Parc de fuziune culturală la Castel cu planuri până în 2026

Parc de fuziune culturală la Castel cu planuri până în 2026

Centru Trianon

Centru Trianon

Scena pentru instituțiile de cultura clujene

Scena pentru instituțiile de cultura clujene

Castelul Artelor

Castelul Artelor

Gradina simbol in Transilvania

Gradina simbol in Transilvania

Gergely Balazs, directorul Festivalului Zilele Maghiare, s-a arătat deja foarte încântat de propunerea ca acest castel să devină un Art Castle, mai ales că este și în spiritul lucrurilor deja petrecute în ultima perioadă la Castelul din Gilău, începând din 2015.

castel - kplusz

sursa foto: kplusz.ro

 

sursa foto: kplusz.ro

sursa foto: kplusz.ro

sursa foto: kplusz.ro

sursa foto: kplusz.ro

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare