Închide

Benny Rietveld, de la Santana, la Jazz in the Park: „Simt o energie interesantă aici, un astfel de eveniment transformă orașul și aduce o infuzie de energie

ActualitateFestivalTop News by Kristina Reştea - iun. 27, 2016 0 304

 

„Teodora Enache m-a întrebat dacă poate să aducă un prieten. Am spus că da, sigur”, povestește Alin Vaida, directorul festivalului Jazz in the Park. Prietenul era Benny Rietveld, basistul și directorul muzical al trupei Santana. Așa că, zilele acestea Rietveld e la Cluj și se pregătește de un concert în această seară, în deschiderea Jazz in The Park.

Locul de deschidere Jazz in the Park: Muzeul de Artă

Festivalul se deschide cu un concert susținut de Teodora Enache și Benny Rietveld Quintet și va avea loc în curtea Muzeului de Artă din Cluj-Napoca, de la ora 20:00. „Mă simt minunat aici. Până acum, în România am mai fost doar la București. Simt o energie interesantă aici, un astfel de eveniment  transformă orașul și aduce o infuzie de energie, îmi place ce am văzut până acum la Cluj”, declară basistul și directorul muzical al trupei Santana, Benny Rietveld. „Românii vor același lucru pe care îl vor oamenii în general. Toți par să vrea același lucru: fericire, amuzament, dans, muzică, viață, iubire”, concluzionează artistul, întrebat despre așteptările publicului român. Am vrut să aflăm și cum a ajuns Rietveld să accepte invitația pentru festivalul de la Cluj. „Încerc să am încredere în oameni. Dacă cineva îmi spune că e un loc cool, reacționez, îmi ascult prietenii”, spune Rietveld. „Am simțit aici un spirit al reînnoirii, un impuls din acela: „hai să facem lucruri cool!” Până la urmă, nimic nu poate înlocui experiența directă. Una e să știi despre un loc, despre public, să citești despre, să vezi clipuri și cu totul altceva e să fii aici, real”, subliniază artistul. Am putea să auzim Santana la Cluj? – e o întrebare la care basistul și directorul muzical al trupei nu dă un răspuns direct. „Aceasta e ideea – să implici prieteni”, zice Rietveld.

Al doilea loc de Jazz in the Park: Malul Someșului

După deschiderea de festival din curtea muzeului (singurul eveniment cu bilet din cadrul evenimentului), trei zile (marți, miercuri și joi), muzica jazz se mută pe malul Someșului, în zona plajei Grigorescu unde va avea loc concursul internațional Jazz in the Park. Participă în acest an 18 trupe din țară și străinătate. Aici concertele vor începe de la ora 16:00 și vor dura până la ora 22:00. Publicul va putea să descopere trupe talentate de jazz din România, Marea Britanie, Israel și Italia, dar și să se bucure de spații de relaxare, zone de jocuri și de sport. Malul Someșului este folosit în cadrul festivalului Jazz in the Park pentru al doilea an consecutiv ca loc de desfășurare a concertelor. Seara, de la ora 22:00, artiștii și participanții sunt așteptați la jam sessions în Colin’s Gastro Pub. „Concursul e un element foarte important pentru noi, în festival – e un prilej să descoperim trupe noi și e un prilej pentru ei să se afirme, au șansa să devină mai cunoscuți. Jazz-ul e un gen de muzică în care artiștii investesc mult timp pentru pregătire, dar care, pe de altă parte, e puțin mediatizat. Anul trecut am avut 20 de trupe finaliste, anul acesta am avut un proces de selecție serios, dar, datorită propunerilor care au venit, am crescut numărul trupelor și artiștilor din competiție de la 12, cât planificasem la 18. Era păcat să limităm selecția. Anul acesta le-am dedicat o scenă a lor, zona lor, pe malul Someșului”, arată Vaida.

Popas final cu jazz: parcul unde s-a născut festivalul

Vineri, sâmbătă și duminică, festivalul va avea loc în Parcul Central, unde vor fi amplasate 3 scene pe care se va cânta muzică live, atât jazz, cât și alte stiluri muzicale. Pentru prima dată, în cadrul festivalului va fi amenajată o scenă dedicată muzicii clasice pe care vor cânta muzicieni cunoscuți la nivel național și internațional, toți absolvenți ai Liceului de Muzică Sigismund Toduță din Cluj-Napoca. Unul dintre ei este chiar fratele directorului Jazz in the Park, Bogdan Vaida. „Avem muzicieni foarte buni, care s-au realizat, care trăiesc din muzică, avem așa de mulți muzicieni plecați din Cluj, ar trebui să îi mai chemăm din când în când acasă”, spune Alin Vaida. „Propunem un decor atipic pentru muzica clasică, o punem pe iarbă, într-un loc care nu impune o ținută, de unde oamenii pot să plece și unde pot să vină, iar muzicienii sunt deschiși la acest experiment”, arată directorul Jazz in the Park.

Concertele live, activitățile și zonele dedicate celor mari și celor mici vor avea loc vineri, sâmbătă și duminică în Parcul Central. Este pentru prima dată când festivalul va folosi întregul parc, anunță organizatorii. Vor fi amplasate 3 scene: una principală, la intrarea în parc dinspre Cluj Arena (pe locul unde era și până acum scena din cadrul festivalului), una secundară, la intrarea în parc dinspre Opera Maghiară și o scenă de muzică clasică, Classic Stage. Vineri concertele vor începe de la ora 18:00, iar sâmbătă și duminică de la ora 12:00. Astfel, vineri vor concerta în parc Hot Club de Cluj, câștigătorii concursului Jazz in the Park de anul trecut, Jazzybirds, pianistul lui Adele care vine cu un proiect personal, Neil Cowley Trio și unul dintre headlineri, Kovacs. După ora 23:30 seara continuă la jam sessions în Colin’s Gastro Pub.

„Ne-am dorit să folosim tot mai mult din parc, așa că acum vom folosi tot Parcul Central în cadrul festivalului. Vineri vom deschide practic porțile imaginare ale parcului. Am extins suprafața evenimentului, pentru că vom pune o scenă secundară, înspre Opera Maghiară. Line-up-ul de acest an este preferatul meu, iar Hindi Zahra a fost una din cele mai cerute persoane de către public”, declară directorul festivalului Jazz in the Park, Alin Vaida.

Sâmbătă și duminică activitățile și recitalurile încep la ora 12 cu un program de muzică clasică susținut de Bogdan Vaida, Iulia Merca, Tiberius Simu, Nicoleta Ion și Ioana Cadar Freisinger. Sâmbătă vor mai concerta Jazú, Aida și Noi, Naked, Ours Samplus și AaRON.

Sâmbătă, la miezul nopții, Parcul Central va găzdui pentru prima dată un recital de pian susținut de pianistul Bogdan Vaida.

Ziua de duminică începe tot cu muzică clasică, de la ora 12 și continuă cu Mihai Dobre, de la Șuie Paparude, Platonic Band, Benjamin Kolloch Quartet, Andrada Codorean&Swing Mob și Hindi Zahra.

Ce mai găsești în Parc, de Jazz in the Park

Pe lângă muzica bună, în Parcul Central vor fi amplasate zone dedicate copiilor, jocurilor, artelor și designului, relaxării, sportului și filmului. Cei care doresc să se relaxeze își vor putea întinde hamacul sau pătura în zona chill, persoanele interesate de sport vor putea testa pereții de cățărat și pot învăța să joace minigolf, în timp ce bicicliștii vor avea spațiul lor de unde vor putea închiria și repara biciclete. Pentru cei mai mici participanți vor fi organizate ateliere de pictură și ceramică, jocuri și concerte. Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca vine la Jazz in the Park cu expoziții de pictură și sculptură, workshopuri și cu o prezentare de modă, revista Glamour va descoperi pe tot parcursul festivalului cele mai cool look-uri de festival, iar Târguțu’ Vintage aduce oferta la tarabă. După lăsarea serii, scena secundară se transformă în cinematograf unde se vor proiecta scurtmetraje. Va fi amenajată, de asemenea, o zonă de food-court.

Invitație la civilizație

Organizatorii Jazz in the Park îi invită pe participanți să fie responsabili cu mediul, să nu lase deșeuri în urma lor și să acționeze în mod ecologic. În acest sens vor fi puse la dispoziția participanților saci menajeri, pe care îi vor putea ridica de la InfoPoint. 10.000 de pahare reutilizabile vor fi puse în vânzare, iar materialele promoționale din anii trecuți au fost transformate în sacoșe.

Fondul Jazz in the Park pentru trei proiecte 

Intrarea este liberă la toate concertele și activitățile de pe malul Someșului și din Parcul Central. Participanții la Jazz in the Park au posibilitatea de a cumpăra un bilet neobligatoriu la festival. Din banii care se vor strânge în Fondul Jazz in the Park vor fi finanțate anul acesta 3 proiecte de artă experimentală: Moara, Măscărici și Our Environment Remixed. Organizatorii își propun să strângă cel puțin 15.000 euro.

Despre proiecte poți să citești mai multe aici:

Propuneri de proiecte pentru oraș: pod peste Canalul Morii, muzică în parc și Păcăliciul reinterpretat

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare