Închide

Primăria se asociază cu Universitatea Babeș-Bolyai și lansează împreună un concurs de soluții pentru crearea unui Science Campus în Lomb cu premii de 2,6 milioane euro

ActualitateAdministrațieEducaţieTop News by Actual de Cluj - nov. 30, 2021 1 816

Un concurs de soluții cu premii de peste 13,1 milioane lei (2,6 milioane euro) urmează să fie lansat în următoarea perioadă pentru crearea unui Science Campus în Lomb, pe un teren de peste 6,4 hectare pus la bătaie pentru investiție de Primăria Clujeană. Administrația locală va lansa acest concurs în parteneriat cu Universitatea Babeș-Bolyai. Campusul dedicat științei urmează să cuprindă un muzeul al științei (deja anunțat de Primărie în Lomb), o piață urbană și terenuri de sport dar și un centru de cercetare, sediul facultății de matematică sau camine pentru 500 de studenți.

 

Consilierii locali urmează să discute la ședința din 6 decembrie un proiect de hotărâre pentru asocierea municipiului Cluj-Napoca cu Universitatea Babeș-Bolyai pentru a organiza în parteneriat concursul de soluții pentru crearea unui campus dedicat științei (Science Campus) în Lomb, pe dealul unde Primăria a mai pornit cu bani europeni Centrul pentru Industrii Creative sau Centrul TEAM, zonă despre care oficialii instituției estimau că în 10-20 de ani va deveni un orășel al inovării.

Science Campus urmează să se facă pe un teren de peste 6,4 hectare care va fi pus la dispoziție de municipalitate, suprafață din care 3,48 hectare va reveni Primăriei pentru dezvoltarea muzeului științei (Science Center Clas, piață urbană, terenuri de sport) iar alte 3 hectare vor reveni UBB pentru un centru de cercetare (în cadrul proiectului InfoBioNano4Health care reprezintă domeniile în care UBB are avantaje competitive, confirmate prin poziționări foarte bune în rankingurile internaționale), sediul facultății de matematică și cămine pentru cazarea a 500 de studenți.

UBB plănuia să construiască un sediu pentru Facultatea de Matematică în cartierul Grigorescu, pe un teren din curtea Casei Radio, însă acesta a fost criticat de specialiști.

Detalii: UBB pregătește distrugerea unui cartier fanion al Clujului, pe mâna viceprimarului. Arhitecții din comisie au criticat sediul dorit de Facultatea de Matematică în curtea Casei Radio din Grigorescu

UBB explică de ce vrea să construiască în curtea verde a Casei Radio din cartierul Grigorescu

Potrivit asocierii, Primăria și UBB își asumă să susțină în comun premii de 13,1 milioane de lei la concursul de soluții – premiul I (contractul de proiectare) de peste 12,8 milioan lei, premiul II 247.500 lei și premiul III, 123.750 lei.

 

(sursă: contract asociere Primărie – UBB, primariaclujnapoca.ro)

Science Campus-ul plănuit în Lomb urmează să se realizeze efectiv cu bani europeni pe care Primăria și UBB și-au propus să îi atragă. Aceasta după derularea concursului de soluții, contractarea proiectului câștigător de către cele două entități și realizarea studiilor tehnice.

Viitorul Clujului înseamnă o economie bazată pe informații, pe inovare, cercetare, dezvoltare, IT, parteneriate cu universitățile și cu asigurarea componentei de calitate a vieții, după cum a spus primarul Emil Boc la o dezbatere privind pregătirea capitolului dedicat economiei locale – economie, cercetare, inovare – cu experții Băncii Mondiale, cei care pregătesc strategia Clujului pentru 2021-2030.

Orașul are potențial să facă inovare, dar mai are nevoie de o serie de ingrediente până să ajungă „de la fabricat în Cluj, la inventat în Cluj” cum a început să traseze Boc, mai nou, dezideratul pentru Cluj.  Colaborarea reală între universitățile clujene pe proiecte de cercetare pluridisciplinare, chiar pregătirea unificării tuturor universităților din oraș și crearea universității metropolitane, a ținut să numească unul dintre aceste ingrediente rectorul UBB, Daniel David. Educație reală în școli cu privire la antreprenoriat, a menționat un altul, directorul Arobs Transilvania, Voicu Oprean.

În cadrul dezbaterii respective, rectorul UBB a arătat că Universitățile, potrivit noilor modele de inovare, de care se ține cont și pentru acordarea finanțărilor la nivel european, au un rol crucial în generarea de cunoaștere și a mai arătat că, la nivel de Cluj, față de mediul privat, ele excelează pe această parte. „Pun pariu că nimeni nu știe că UBB e printre primii în lume la tehnologiile de stocare a carbonului din atmosferă, că e vârf de lance în nanotehnologii cu aplicații în sănătate, mediu sau materiale, că e vârf de lance în tehnologii și sănătate mintală. Când spun vârf de lance spun că oamenii de la noi sunt între primii 2% cei mai citați oameni ai lumii”, a arătat David. Ca să performeze pe această parte, a arătat David, e nevoie de infrastructură sau de clădiri turn dotate ca în afară, unde nu se duc materialele și substanțele cu un cărucior ca în cazul chimiei din Cluj care nu are lift, fiind amplasată într-o clădire monument. De asemenea, a mai arătat David, e inadmisibil ca în Cluj universitățile să nu colaboreze și să facă proiecte comune de cercetare-inovare, așa cum se întâmplă în prezent. El a mai ținut să spună că, pentru un viitor sau pentru a conta în domeniu, Clujul are nevoie de o universitate metropolitană sub umbrela căreia să se unifice toate structurile universitare ale orașului. Egosistemul e încă cel care guvernează sectorul universitar clujean, a mai arătat David, și pentru ca Clujul să se bată cu marile centre europene de profil trebuie să caute formule în care să colaboreze real, a mai spus David. Rectorul UBB a mai spus că nu e de ajuns să mergi în afară și să vii cu idei și proiecte care să construiască ecosisteme în oraș deoarece ele se pot dovedi fantasmagorice dacă nu este cine să lucreze pe ele și să genereze inovare așa că a recomandat ca strategia să țină cont și de universități.

Detalii: „Inovarea” este noua direcție strategică asumată de Cluj. Primăria va lansa un fond public de inovare. Primarul Boc, universitarii, oameni din clusterele IT au stabilit ce trebuie pus în strategia orașului pentru a se crea primul unicorn inventat la Cluj. Activist: „Ar trebui să ne concentrăm pe a face nu firme, ci un oraș unicorn”

Primăria a anunțat în 2019 că vrea un Muzeu al Științei pe Dealul Lomb, printr-un concurs de soluții sub patronajul Uniunii Internationale a Arhitecților (UIA). Directorul de dezvoltare al Primăriei- Ovidiu Cîmpean – a explicat că acest concept are mare priză la public în alte orașe europene unde s-au edificat astfel de muzee în clădiri cu o arhitectură futuristă care atrag milioane de turiști anual. Despre tema de concurs pentru un astfel de muzeu, arhitectul Șerban Țigănaș, secretar UIA, spune că trebuie să sintetizeze un „Muzeu al Viitorului” ca o componentă a unui sistem complex de oferte educaționale și în acelasi timp de atracții care pot fi considerate de agrement.

Vezi și: Muzeul Științei dorit de Primărie prin concurs de soluții poate fi un „Muzeu al Viitorului” care salvează dealul Lomb și tânăra generație

Primăria plătește peste 100.000 lei pentru tema muzeului științei din Lomb, cadoul lui Funeriu pentru Cluj pentru că i-a păstrat adidașii albi

„UBB este unul dintre actorii academici din țară capabili nu doar să disemineze eficient cunoșterea generată de altii (prin educație de calitate) și să o utilizeze pragmatic (prin transfer creativ către societate/mediul socio-economic), ci și să genereze cunoaștere de excelență cu avantaje competitive. Așadar, UBB are forța și datoria de a genera un pol academic paneuropean în Cluj-Napoca, concentrându-și resursele academice proprii în logica STEM+ și conectându-le apoi cu alte zone academice și socio-economice (inclusiv în extensiile UBB). Într-adevăr, prin acest proiect UBB va crea un pol academic cu anvergură paneuropeană focalizat pe InfoBioNano4Health, incluzând și industrii creative, cu impact pozitiv asupra competitivității Clujului, a Transilvaniei, a țării și a UE. INFO (ex. tehnologia informației/inteligența artificială-robotică/conectivitate «physical-cyber») este deja un brand pentru UBB, mediul academic clujean și oraș, BIONANO integrează inovativ științele vieții și cele ale naturii din UBB și cu alți actori academici din Cluj-Napoca, iar HEALTH, înțeles în sens larg (incluzând sănătatea mediului), este un alt brand al UBB și al mediului universitar clujean mai general”, a spus rectorul UBB, Daniel David, odată cu lansarea proiectului cu bani europeni InfoBioNano4Health.

sursa foto: Emil Boc (Pagina Oficiala)

Drumul de 1,6 kilometri spre investițiile de afaceri al Primăriei de pe Dealul Lombului (orașul inovării promis de 10 ani de autoritățile locale), început acum șase ani, afectat de alunecări de teren și ajuns acum la 70%, va fi gata anul acesta, a promis recent primarul Emil Boc pe Facebook, prezentând lucrarea ca o investiție în infrastructură. La drum va lucra acum Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), după cum a informat primarul.

vezi și: Primăria face drumul de 1,6 kilometri din Lomb spre promisul orășel al inovării cu Regia proprie și promite că îl termină anul acesta. La drum se lucrează din 2015, de 6 ani

Primarului Emil Boc anunța că Dealul Lomb poate fi înlocuit în 20 de ani cu un mini orășel cu 100.000 de locuitori și 20.000 de locuri de muncă, însă până acum planurile de afaceri pentru Lomb s-au împidicat de alunecări de teren și a fost nevoie de investiții suplimentare pentru consolidări și terminarea drumului de acces.

Un comentariu

  1. Premiile nu sunt de 2,6 milioane de euro! Niciun concurs nu are asemenea premii! Primaria considera ca valoarea contractului castigat de cel de pe locul 1 e un premiu, ori e cat se poate de fals. E o proasta practica, pentru ca dau doar premiul 2 si 3, eventual si mentiuni, ori e inacceptabil ca cel care e primul sa fie “rasplatit” doar cu un contract, care e o conventie intre parti pentru munca care urmeaza sa se faca si nu pentru cea realizata pentru concurs. Ati outea corecta perceptia asta. De cand sunt contractele premii?

Scrie un comentariu