Închide

UBB explică de ce vrea să construiască în curtea verde a Casei Radio din cartierul Grigorescu

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 10, 2020 0 1652

Conducerea Universității Babeș-Bolyai a reacționat public cu privire la discuțiile din Comisia Tehnică de Amenajare a Teritoriului și de Urbanism (CTATU) a Primăriei Cluj-Napoca legate de intenția de a construi un sediu nou dedicat Facultății de Matematică și Informatică. Aceștia au ținut să spună că sediul e destinat în mod special pentru informatică, ceea ce „constituie un avantaj competitiv important și un element central al brandului orașului nostru”. UBB a pus pe hârtie trei precizări despre care spune că ar trebui să le dea de gândit membrilor Comisiei pentru a-și reconsidera opoziția față de proiect, mai ales că propunerea UBB a fost agreată în principiu de reprezentanții Primăriei.

„UBB este cea mai mare universitate a țării și una dintre cele mai reprezentative. Această anvergură academică se răsfrânge pozitiv și asupra prestigiului orașului nostru, atrăgând resurse umane și socio-economice de calitate. Păstrarea însă a acestei anverguri, ca avantaj competitiv, se poate face doar printr-o dezvoltare continuă a infrastructurii academice, în condițiile în care dezvoltarea academică este puternică; spre exemplu, numărul de studenți ai UBB a crescut constant în ultimii ani, UBB fiind acum o comunitate de aproximativ 55 000 de oamenUBB contribuie decisiv nu doar la competitivitatea țării, dar și a orașului nostru. Prezența studenților și inovațiile UBB modernizează comunitatea clujeană și dinamizează mediul socio-economic, cu impact asupra bunăstării oamenilor și profilului orașului (ex. smart/innovation/IT/young/green). Noua conducere a UBB are angajamentul de a dezvolta UBB în strânsă legătură cu orașul și cu normele acestuia de urbanism, dar într-o modalitate predictivă, constructivă și de combinare a tradiției cu modernitatea. Nu vrem ca UBB să câștige ceva în dauna orașului, dar nici nu vrem să pierdem împreună oportunități! Numai împreună ne putem dezvolta și menține avantajul competitiv, pentru bunăstarea oamenilor”, sunt cele trei precizări pe care Conducerea UBB a ținut să le facă.

„Când dorim să ne dezvoltăm în zona centrală a orașului ni se spune că acolo nu se mai poate. Dar de ce nu ar avea loc și dezvoltarea academicului în centrul orașului, gândit adecvat, alături de alte dezvoltări non-academice? Aceasta cu atât mai mult cu cât academicul este adesea mai bine integrat în partea tradițională a centrului orașului, cu beneficii pentru mulți oameni, în logica binelui public. Când dorim să ne dezvoltăm în zona cartierelor orașului, dinamizând academic și socio-economic și acele zone, pentru a reduce discrepanțele și polarizările din oraș, aflăm iar că nu se mai poate. De ce nu am folosi academicul să dinamizeze și aceste zone, pentru a reduce discrepanțele și polarizările din oraș? Aceasta cu atât mai mult cu cât rolul academicului în acest proces este deja unul validat științific (bazat pe dovezi). Când spunem că ne vom dezvolta în afara orașului, într-un nou campus, ni se spune că UBB este un „oraș în oraș” și astfel susținem comunitatea și economia clujeană și că ar fi bine să continuăm așa. Continuăm, dar cum facem dacă opțiunile 1 și 2 sunt blocate?”, au mai ținut să adreseze și întrebări către celor din Comisia Tehnică de la care conducerea UBB susține că „sperăm la atitudini profesioniste, suportive și de cooperare, nu la argumente care nu mai pot merge în vremurile în care trăim (ex. „UBB are bani, deci să-și construiască altundeva”; „de ce e nevoie de spații, când studenții învață online” etc.).

„Am vrea să înțelegem strategia Consiliului Local pentru a lua împreună cele mai bune decizii. Noi credem că studenții UBB și comunitatea UBB în general merită un tratament mai elegant și bazat pe susținere reală. Și credem că această discuție este de interes nu doar pentru UBB, ci pentru întreg mediul academic clujean. În fine, sperăm într-o susținere și cooperare reciprocă pentru prezent și viitor, fără invocarea experiențelor trecute de care mulți nu suntem răspunzători”, au mai arătat public cei de la UBB.

Săptămâna trecută, spcialiștii din Comisia de Urbanism a Primăriei au arătat că UBB dorește să consturiască o clădire sediu pentru Facultatea de Matematică-Informatică într-un loc nepotrivit, într-unul dinre caritierele emblematice ale orșaului, într-o zonă de parc a unei clădiri în care funcționează Casa Radio.

Poriectul UBB implică edificarea unei clădiri pentru Facultatea de Metematică care deservește cei aproximativ 1400 de studenți, pe o parcelă de 1200 mp, în curtea Casei Radio, o clădire importantă ca arhitectură în cartierul Grigorescu și într-o zonă cu trafic de tranzit extrem de intens. Proiectanții de la K&K Studio de Proiectare au revenit în comsia de urbanism a Primăriei la ședința din 4 noiembrie cu propunerea, arătând că au micșorat clădirea și că cei de la Facultatea de Matematică chiar au nevoie de un sediu. Propunerea a fost susținută de viceprimarul Dan Tarcea, care a prezidat ședința și care a jucat cartea primarului Emil Boc de susținere a tuturor proiectelor universităților, „motorul” orașului, după cum obișnuiește primarul să declare.

Toți ahitecții și specialiștii din comisie au arătat că respectiva construcție este foarte mare, că Universitatea trebuie să dea un exemplu privind felul în care construiește în Cluj-Napoca și că, deși are teren acolo, o astfel de construcție nu are ce căuta în curtea Casei Radio, o clădire emblematică pentru arhitectura clujeană, care ar trebui să își păstreze parcul verde. Specialiștii au insistat asupra valorii cartierului Grigorescu, care alături de Gheorgheni, ar trebui conservat, și nu încărcat cu astfel de construcții nepotrivite.

Viceprimarul Tarcea a fost de neoprit și a mers înainte cu susținerea proiectului. Până la urmă, pentru că avea inadvertențe legate de subsol și de alte aspecte, proiectul a fost amânat.

Detalii: UBB pregătește distrugerea unui cartier fanion al Clujului, pe mâna viceprimarului. Arhitecții din comisie au criticat sediul dorit de Facultatea de Matematică în curtea Casei Radio din Grigorescu

Sursă foto: ilustrare proiect propus de K&K Studio Proiectare pentru Facultatea de Matematică și Informatică în curtea Casei Radio

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare