Închide

UBB pregătește distrugerea unui cartier fanion al Clujului, pe mâna viceprimarului. Arhitecții din comisie au criticat sediul dorit de Facultatea de Matematică în curtea Casei Radio din Grigorescu

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - nov. 08, 2020 0 10532

UBB dorește să construiască o clădire pentru Facultatea de Metematică care deservește cei aproximativ 1400 de studenți, pe o parcelă de 1200 mp, în curtea Casei Radio, o clădire importantă ca arhitectură în cartierul Grigorescu și într-o zonă cu trafic de tranzit extrem de intens. Proiectanții de la K&K Studio de Proiectare au revenit în comsia de urbanism a Primăriei la ședința din 4 noiembrie cu propunerea, arătând că au micșorat clădirea și că cei de la Facultatea de Matematică chiar au nevoie de un sediu. Propunerea a fost susținută de viceprimarul Dan Tarcea, care a prezidat ședința și care a jucat cartea primarului Emil Boc de susținere a tuturor proiectelor universităților, „motorul” orașului, după cum obișnuiește primarul să declare.

Toți ahitecții și specialiștii din comisie au arătat că respectiva construcție este foarte mare, că Universitatea trebuie să dea un exemplu privind felul în care construiește în Cluj-Napoca și că, deși are teren acolo, o astfel de construcție nu are ce căuta în curtea Casei Radio, o clădire emblematică pentru arhitectura clujeană, care ar trebui să își păstreze parcul verde. Specialiștii au insistat asupra valorii cartierului Grigorescu, care alături de Gheorgheni, ar trebui conservat, și nu încărcat cu astfel de construcții nepotrivite.

Viceprimarul Tarcea a fost de neoprit și a mers înainte cu susținerea proiectului. Până la urmă, pentru că avea inadvertențe legate de subsol și de alte aspecte, proiectul a fost amânat.

 

Arhitecta Iulia Kulcsar de la K&K Studio de Proiectare a informat că a revenit cu propunerea de Plan Urbanistic de Detaliu pentru o clădire mai mică, care să găzduiască sediul Facultății de Matematică și Informatică din cadrul Universiății Babeș-Bolyai, pe strada Donath la nr.148, 150, 160.

Clădirea se dorește a fi amenajată în curtea Casei Radio, pe zona verde actuală, teren de 1200 mp deținut de UBB. Potrivit proiectanților, se propune o clădire cu 2 niveluri de subsol, parter, 2 etaje și un etaj restras. Ca să poată funcționa aici Facultatea, se propun amfiteatre, 3, din care 2 vor fi amenjate în subsolul 1, iar în subsolul 2 urmează să se amenajeze 43 de locuri de parcare. Clădirea va avea și 16 laboratoare pentru cursanți, cabinete și birouri pentru cadrele didactice și administrația facultății. Potrivit proiectantei, intenția UBB este de a crea un centru universitar puternic și în cartierul Grigorescu, având în vedere că peste drum funcționează și Institutul de Chimie sau Facultatea de Știința Mediului.

Singura problemă a proiectului, a spus arhitectul șef al orașului, Daniel Pop, este faptul că va duce la tăierea de vegetație matură. „Vor planta în altă parte arbori de mari dimensiuni”, a apreciat viceprimarul Dan Tarcea, care conducea ședința, care a ținut să felicite UBB deoarece vrea să dezvolte facilități universitare și în cartiere.

Arhitecții din comisie au criticat proiectul. Arhitectul Adrian Iancu a spus că e o clădire foarte mare, cu un subsol dimensionat până pe limitele de proprietate, care va ascunde Casa Radio. „Locul este mult prea mic pentru ambițiile mult prea mari ale UBB, mai ales că învățământul se schimbă, având în vedere pandemia și nu mai e nevoie de spații compacte, unde să înghesui toți studenții laolaltă. E un proiect anacronic. Am mari rețineri că Universitatea trebuie să facă acolo o astfel de clădire”, a subliniat arhitectul Iancu. Arhitectul șef al Județului, Claudiu Salanță, a adăugat și el că un astfel de imobil nu face cinste UBB, mai ales că se dorește a fi edificat într-un cartier model al Clujului și în curtea Casei Radio, o clădire emblematică pentru arhitectura orașului. El a sugerat chiar o reamplasare a clădirii în incinta Institutului de Chimie, peste drum. Viceprimarul Dan Tarcea l-a contrat, arătându-i că acolo se dorește alt proiect și i-a sfătuit pe arhitecți să nu mai gândescă în locul UBB unde să se facă proiecte.

Arhitectul Voicu Bozac din comisie a cerut o ilustrare urbanistică și, după ce a vizualizat propunerea, a opinat că nu îi place ce vede și și-a exprimat dezamăgirea că imobilul în care funcționează Casa Radio nu a putut fi clasat ca monument istoric, pentru a preîntâmpina distrugerea lui, ca cea de față. Fostul arhitect șef al orașului, Ligia Subțirică, a arătat că imobilul nu are 50 de ani încă pentru a putea fi clasat, dar a arătat că ea trebuie să rămână cu parcul ei, propunerea celor de la UBB fiind absurdă.

Arhitectul Daniel Pop a cerut și alte păreri din comisie, arătând că sunt 50/50, părerile pro și contra proiectului. Mihai Racu, prezent și el la ședință, s-a declarat de acord cu ceilalți colegi arhitecți. Arhitectul Vlad Negru, prezent la comisie, nu a intervenit.

Tarcea a început să se rățoiască la arhitecți și să le spună că argumentele lor potrivit cărora proiectul nu e bun deoarece nu se mai vede o clădire,nu stau în picioare.

Salanță a replicat și a arătat că tot contextul urbanistic din zona respectivă este nefavorabil acestui proiect. Arhitectul Marcea Crișan a arătat și el că locul actual este nepotrivit pentru amenajarea unei clădiri și că Universitatea are foarte multe proprietăți în oraș și a sugerat Primăriei, dacă dorește să o susțină, să ofere posibilitatea ca sediul Facultății să se amenajeze în noul campus (hub educațional) anunțat de instituție în Borhanci. În plus Salanță a arătat că, altături de Gheorgheni, cartierul Grigorescu este unul emblematic pentru Cluj-Napoca, cartiere planificate excelent de Vasile Mitrea, pe care orașul și-a asumat că le va proteja. Despre propunerea UBB, a spus că e vizavi de o zonă cu blocurile lamă din Grigorescu, o zonă extrem de aglomerată din cauza traficului de tranzit.

Cei din comisie au mai adus în discuție poziția celor de la TVR și Radio Cluj care folosesc clădirea Casei Radio. Tarcea nu s-a lăsat impresionat. În schimb, arhitectul Adrian Iancu i-a amintit că și Primăria dorea acum mulți ani să ridice pe terenul său din Parcul Central o Filarmonică, însă i s-a spus că locul de nepotrivit de către specialiști, iar proiectul a fost abandonat.

Fără primarul Emil Boc prezent, viceprimarul din Cluj a propus în final ca proiectul să revină cu mai multe argumente și soluții concrete de compensare a tăierilor de copaci.

(ilustrarea urbanistică clădirea sediu propusă în curtea Casei Radio)

sursă foto cover: https://mapio.net/

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.