Închide

Primăria plătește peste 100.000 lei pentru tema muzeului științei din Lomb, cadoul lui Funeriu pentru Cluj pentru că i-a păstrat adidașii albi

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 08, 2020 1 1802

Asociația Scientifica din București urmează să facă tema pentru muzeul științei din Lomb pentru care Primăria a anunțat deja că vrea să lanseze un concurs de soluții. Serviciile asociației au fost contractate pentru 119.300 lei. Amenajarea în Cluj a muzeului științei este un fel de cadou pe care l-a făcut Clujului fostul ministru al învățământului Daniel Funeriu care este promotorul ideii în rândul liderilor administrației locale, mai ales că pe vremea sa a făcut și în lege loc unor astfel de inițiative pentru care se dau și finanțări europene consistente.

Primăria a anunțat că vrea un Muzeu al Științei pe Dealul Lomb, printr-un concurs de soluții sub patronajul Uniunii Internationale a Arhitecților (UIA).

Directorul de dezvoltare al Primăriei- Ovidiu Cîmpean – a explicat că acest concept are mare priză la public în alte orașe europene unde s-au edificat astfel de muzee în clădiri cu o arhitectură futuristă care atrag milioane de turiști anual. Realizarea muzeului ar fi fost recomandată Primăriei de fostul ministrul al educației Daniel Funeriu, după cum a spus Cîmpean. Funeriu este cel care a ridicat Clujul în slăvi pe Facebook chiar mergând până acolo încât să spună că, aflat în vizită în oraș, adidașii i-au rămas albi după două zile de mers pe străzile de aici.

Despre tema de concurs pentru un astfel de muzeu, arhitectul Șerban Țigănaș, secretar UIA, a spus pentru Actualdelcluj.ro că aceasta trebuie să sintetizeze un „Muzeu al Viitorului” ca o componentă a unui sistem complex de oferte educaționale și în acelasi timp de atracții care pot fi considerate de agrement. Aceasta pentru ca o astfel de structură să funcționeze cu brio pe Dealul Lomb.

Detalii despre recomandările făcute de Țigănaș: Muzeul Științei dorit de Primărie prin concurs de soluții poate fi un „Muzeu al Viitorului” care salvează dealul Lomb și tânăra generație

Deja Primăria a băut palma pentru realizarea temei cu o asociație din București care are printre membri angajați din cadrul asociației Centrul Cultural Clujean, cea care reunește administrațiile de la municipiu și județ dar și diverși actori din sectorul cultural clujean. Pentru temă, Primăria va plăti Asociației Scientifica suma de 119.300 lei. Inițial s-a mers pe o suma mai mare, de peste 120.000 lei, însă ulterior Primăria a revenit asupra prețului când a mai lansat o achiziție.

În Asociația Scientifica care a primit contractul pentru realizarea temei de concurs a muzeului științei sunt membri Amza Vladia-Miruna, Laviania Miruna Toma sau Claudiu Stelian Stanciu. Miruna Amza figurează ca și coordonator de proiecte în cadrul Centrului Cultural Clujean.

 

Un comentariu

  1. Comparați, vă rog, această clădire cu Muzeul de Istorie Naturală din Viena.

    Mai e ceva de spus despre mediocritatea arhitecturii contemporane?

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.