Închide

Muzeul Științei dorit de Primărie prin concurs de soluții poate fi un „Muzeu al Viitorului” care salvează dealul Lomb și tânăra generație

ActualitateAdministrație by Luminiţa Silea - iul. 08, 2019 1 1076

Primăria a anunțat că vrea un Muzeu al Științei pe Dealul Lomb, printr-un concurs de soluții sub patronajul Uniunii Internationale a Arhitecților (UIA).

Directorul de dezvoltare al Primăriei- Ovidiu Cîmpean – a explicat că acest concept are mare priză la public în alte orașe europene unde s-au edificat astfel de muzee în clădiri cu o arhitectură futuristă care atrag milioane de turiști anual. Despre tema de concurs pentru un astfel de muzeu, arhitectul Șerban Țigănaș, secretar UIA, spune că trebuie să sintetizeze un „Muzeu al Viitorului” ca o componentă a unui sistem complex de oferte educaționale și în acelasi timp de atracții care pot fi considerate de agrement.

„Avem identificat un amplasament de 1-1,5 hectare lângă Centrul Regional de Industrii Creative de pe Dealul Lomb unde ne dorim să dezvoltăm un astfel de Muzeu al Științei. Un obiectiv important al muzeului este cel educațional. Elevii clujeni vor putea testa pe viu diverse concepte științifice și vor putea învăța prin interacțiunea directă în cadrul acestei noi instituții .Acest concept are mare și mare priză la public în alte orașe europene unde s-au edificat astfel de muzee în clădiri cu o arhitectură futuristă care atrag milioane de turiști anual. Clujul și-a asumat să susțină această componentă de inovare și prin acest muzeu dorim să demonstrăm că putem să avem și acasă un La Villette, un MUSE sau un Principe Felipe. Construirea unor muzee ale științei este un deziderat care apare și în legea educației, fiind introdus de fostul ministru Daniel Funeriu. De altfel, noi am purtat discuții cu el atât anul acesta cât și anul trecut privind crearea unui astfel de muzeu la Cluj. Mai ales că pe următorul ciclu de finanțare europeană există fonduri importante care se vor da pe componeta de inovare și cercetare.”, a explicat Ovidiu Cîmpean, director de dezvoltare în cadrul Primăriei.

Despre organizarea concursului de soluții, Cîmpean spune că modelul va fi cel deja practicat de Primărie – parteneriat cu Ordinul Arhitecților pentru scrierea temei de concurs, cu mențiunea că acesta se va organiza sub patronajul Uniunii Internationale a Arhitecților (UIA) pentru o mai bună vizibilitate.

Despre crearea acestui muzeu în Cluj, arhitectul Șerban Țigănaș, secretar UIA, spune că ar putea deveni un Muzeu al Viitorului cu o puternică componentă educațională care nu trebuie neapărat făcut de un arhitect celebru ca să atragă utilizatori. „Reușita acestui proiect ține într-o proporție foarte mare de conceptul instituției și de modul în care va fi gestionată activ. Bineînțeles că ar trebui să aibă toate calitățile acestui deziderat, adică să fie oportună și adecvată. Pentru aceasta știm că un concurs de arhitectură bine organizat și foarte atractiv este calea care ne va putea aduce o soluție de exceptie. Câștigătorul nu trebuie sa fie celebru, nu acesta este motivul pentru care se dorește o competiție internațională. Câștigătorul, respectiv viitorul autor al proiectului, trebuie să fie foarte inspirat”, crede Țigănaș.

Muzeul Științei e un Muzeu al Viitorului

„Vorbim de un muzeu al știintei, de fapt un centru pentru stiință, pentru că, din câte am înțeles din discuțiile cu cei de la Primărie, aceste centre care există în lume în diferite formule contemporane, nu expun colecții de istorie a științei. Ele sunt bazate pe interactivitate, propun experiențe bazate pe implicarea vizitatorilor sau mai corect a utilizatorilor și folosesc tehnologie avansată. Un astfel de centru este, spre deosebire de muzeele clasice, orientat spre viitor și nu un depozitar al colecțiilor din trecut. Bineînțeles că trebuie să întelegem această orientare mai putin obisnuită, de ”muzeu al viitorului”. Această instituție ar trebui să aducă o componentă educaționala în primul rând, adică apetit pentru știință pentru cei care pot fi atrași pentru studiu și poate crește componenta de cultură generală în domeniul știintelor și tehnologiilor bazate pe acestea. Cred că vocația educatională a orașului ar fi cea care ar primi o piesă interesantă în plus. Acest muzeu ar fi, în opinia mea, o confirmare a faptului că orașul nostru este dedicat educației și cercetării, dar și profesiilor creative și își propune să progresese asimilând oportunitățile pe care le oferă descoperirile științifice aplicate. Mai văd o componentă de optimism și încredere în ceea ce ne poate aduce viitorul dacă participăm activ la crearea lui. Dacă cei mai mulți beneficiari ai acestei instituții ar trebui să fie copiii și tinerii care pot fi atrași de știință, acestia nefiind doar cei care trăiesc la Cluj, și cei care s-ar putea simți depășiti de evoluția foarte rapidă a tehnologiilor bazate pe știința contemporană, s-ar putea bucura de un astfel de loc în care să înțeleagă mai bine ce se întâmplă. În România s-au realizat în ultimii 30 de ani extrem de puține muzee, față de ceea ce se întâmplă în Europa. În acest context muzeul de care vorbim ar putea avea și o componentă de model, de impuls pentru toți cei care pot fi inspirați și pot contribui. Nu cred că putem vorbi de acest muzeu ca un răspuns la o nevoie distinctă, dar în mod cert îl putem dori ca fiind o componentă a unui sistem complex de oferte educaționale și în același timp de atracții care pot fi considerate de agreement”, consideră Țigănaș.

 

Un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.