Închide

Primăria face drumul de 1,6 kilometri din Lomb spre promisul orășel al inovării cu Regia proprie și promite că îl termină anul acesta. La drum se lucrează din 2015, de 6 ani

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - nov. 10, 2021 1 1310

Drumul de 1,6 kilometri spre investițiile de afaceri al Primăriei de pe Dealul Lombului (orașul inovării promis de 10 ani de autoritățile locale), început acum șase ani, afectat de alunecări de teren și ajuns acum la 70%, va fi gata anul acesta, promite primarul Emil Boc pe Facebook, prezentând lucrarea ca o investiție în infrastructură. La drum va lucra acum Regia Autonomă a Domeniului Public (RADP), după cum a informat primarul.

„Investiție în infrastructură la Cluj-Napoca: Drumul Lombului (1,6 km) va fi finalizat până la sfârșitul anului. Stadiu actual: 70%. Pe un tronson de 1660 metri liniari prin proiectul de modernizare a drumului Lombului au fost realizate următoarele tipuri de lucrări: rețea de apă și canalizare (100%), rețea de energie electrică (100%), carosabil, trotuare și piste de biciclete (70%), iluminat public cu LED (60%).  Drumul deservește zona de acces în dealul Lombului, în vecinătatea celor două clădiri ale Cluj Innovation Park (CREIC – Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative și centrul TEAM). Odată cu noua infrastructură rutieră se creează noi oportunități pentru investitori și pentru viitorul Industriilor Creative din municipiul nostru. Conform contractelor încheiate până în acest moment, s-au asumat investiții de peste 20 mil euro și se vor genera cel puțin 1000 locuri de muncă în domenii precum: farmaceutică, textile, învățământ superior, fabricare mobilă, fabricare corpuri de iluminat, producție publicitară ș.a. De asemenea, în zonă va fi realizat Science Campus Cluj, un ansamblu dedicat cercetării științifice, pe o suprafață de peste 6, 4 hectare. Executantul lucrărilor: RADP Cluj-Napoca”, a anunțat primarul Emil Boc în 9 noiembrie pe Facebook. El a prezentat și un video de la fața locului.

Lucrările la drumul de 1,6 kilometri cu patru benzi au început în 2015. Contractul inițial a fost atribuit firmei Kiat, pentru peste 17 milioane de lei, însă după demararea șantierului au apărut alunecări de tren iar constructorul a trebuit să sisteze lucrările la 7%. La scurt timp, municipalitatea a făcut o nouă licitație pentru consolidarea zonei afectată de alunecări de teren pe care a atribuit-o în februarie 2017 către Kasdum GF Timișoara. Câștigarea contractului s-a făcut în urma unor decizii ale instanței și CNSC, inițial Primăria atribuind contractul unei alte societăți. Nu a fost o întâmplare câștigarea contractului de către firma din Timișoara, firma legându-se de numele celui care controla și societatea Confort, cea care a lucrat și la Centrul de Management al Deșurilor al Consiliului Județean, iar ulterior a intrat în insolvență și a abandonat șantierul.

 

(sursa clujust.ro, februarie 2017)

În insolvență a intrat și Kasdum care, potrivit viceprimarului Dan Tarcea, a abandonat șantierul în 2018. Kiat era și ea în insolvență, după cum spunea Tarcea, dar a mai efectuat lucrările posibile din contract. Există, potrivi video-ului postat în 9 noiembrie 2021 de Boc și asfalt pe drumul din Lomb.

(Aprilie 2018, situație din Lomb rezumată de viceprimarul Dan Tarcea)

În raportul de activitate pe 2019 al Cluj Innovation Park, firma înființată de Primărie pentru a administra centrele de afaceri din Lomb, se arăta că nefinalizarea drumului este un impediment major pentru pornirea activităților:  “Nefinalizarea drumului de acces, coroborată cu începerea cu întârziere a activităților de administrare a celor două centre de sprijinire afaceri – CREIC și TEAM, din cauze independente de societatea Cluj Innovation Park, funcționarea în această perioadă a condus la înregistrarea unei pierderi în sumă de 548.761 lei. Pe măsură ce gradul de ocupare a celor două centre va crește, se preconizează, pentru finalul anului în curs atingerea pragului de rentabilitate operațională a societății. Acest lucru va crea premisele necesare pentru ca exercițiul bugetar al anului viitor să fie unul pozitiv”, arăta societatea.

Primarului Emil Boc anunța că Dealul Lomb poate fi înlocuit în 20 de ani cu un mini orășel cu 100.000 de locuitori și 20.000 de locuri de muncă. Cu toate acestea, planurile din ultimii 16 ani schițate de Primărie pentru dealul de peste 260 de hectare din proprietatea sa sunt mai degrabă dezastruoase, menite să sugă banul public și să aducă…NIMIC clujenilor sau orașului. Proiectul pentru Lomb e o himeră, spunea în 2017 arhitectul Șerban Țigănaș, pe atunci președintele Ordinului Arhitecților din România, iar dacă Primăria continuă abordarea din prezent va fi nevoită să admită că, de fapt, nu există niciun viitor pentru respectiva zonă. Specialistul a schițat, provocat de Actualdecluj.ro, câteva direcții pe care, dacă primăria le parcurge, ar putea exista șanse ca Lombul să nu devină cronica unui eșec anunțat. Detalii: “HIMERA din dealul Lomb”. Arhitect: cum poate primăria ieși din propria minciună și relansa proiectul de pe deal

Vezi și:

Dealul cu orășelul clujean al viitorului, sugativă de bani publici

Bătălie între cele mai controversate firme din țară pentru un contract “gras” cu primăria lui Boc

Primăria vrea mini-“parc industrial” în ceea ce era anunţat drept “Orăşelul Inovării” din Lomb

Noul drum spre “orășelul inovării” din Lomb a dat chix. Consolidarea sa, mai scumpă ca lucrările de amenajare

Început poticnit pentru proiectele primăriei din Lomb. “Hollywood-ul pitic” are constructor nou. Când reîncep lucrările și câți bani europeni se pierd

Un comentariu

  1. Dupa 7-8 ani e destul de bine! Acum ca s-a aliat cu Pe Se De o sa reuseasca mai repede, in 15-16 ani. A, mai repede o sa fie la sifonat de bani, Boc stie, doar e absolvent de drept;)

Scrie un comentariu