Închide

Dealul cu orășelul clujean al viitorului, sugativă de bani publici

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - sept. 07, 2016 2 1618

O nouă licitație a fost lansată de primăria clujeană pentru lucrări de consolidare pe Dealul Lomb, în zona viitorului centru de afaceri TEAM, contractul fiind estimat la peste 9,8 milioane lei, iar data limită pentru primirea ofertelor este 3 octombrie. Deja primăria e în procedură de achiziție pentru alte lucrări de consolidare a drumului spre Lomb, contract de peste 25 de milioane lei. Reprezentanții primăriei spun că s-au făcut studii geo când s-au pornit proiectele din Lomb, dar acestea n-au prezis problemele care au apărut anul trecut cu alunecările de teren. „Toate dealurile Clujului sunt sensibile și predispuse să o ia la vale, așa că aceste lucrări sunt necesare pentru darea în exploatare a centrelor de afaceri din Lomb”, au adăugat aceștia.

Al doilea contract pentru consolidări în zona Lomb a fost scos recent la licitație de primărie. Respectivele lucrări sunt proritare pentru că de acestea depind terminarea și darea în exploatare a centrului TEAM (gândit pe modelul parcului industrial Tetarom 1 și pornit cu bani europeni de administrația locală). Și acestea au apărut după demararea lucrărilor la drumul de 4 benzi și 1,6 kilometri care s-a surpat în toamna anului trecut, când șantierul era la 7%.

Licitația este estimată la peste 9,8 milioane lei și data limită pentru depunerea ofertelor în SEAP este ziua de 3 octombrie. Termenul de contract este de 8 luni.

Deja primăria a mai scos la licitație un alt contract de 5,7 milioane euro pentru consolidare unei porțiuni din viitorul drum de 4 benzi pe care primăria s-a angajat să-l facă pentru a lega zona Lomb (cu cele două centre de afaceri pornite cu bani europeni, dar nefinalizate la timp) de oraș. Pentru drum primăria a contactat societatea Kiat Group iar contractul este de aproximativ 4 milioane de euro. Pentru consolidări, licitația este în derulare, administrația primind 13 oferte.

Bătălie între cele mai controversate firme din țară pentru un contract “gras” cu primăria lui Boc

Pe Dealul Lomb au demarat două proiecte ale primăriei (cu bani europeni), pentru spații de afaceri și servicii: Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC). Nici aceste proiecte nu au mers șnur și au înregistrat întârzieri, pus, mai mulți bani din bugetul primăriei, adică peste 40 de milioane lei. Ambele proiecte urmează să fie terminate abia la anul. Primăria mai are și o firmă pe care o susține din bani publici, firmă înființată pentru a administra viitoarele centre de afaceri din Lomb. În ceea ce privește realizarea drumului spre Lomb, acesta urmează să fie gata abia în 2018.

STADIU proiecte pornite de primărie în LOMB

Stadiu CREIC, sursa: primaria cluj-napoca

Stadiu CREIC, sursa: primaria cluj-napoca

.

stadiu TEAM, sursa: primariaclujnapoca.ro

stadiu TEAM, sursa: primariaclujnapoca.ro

stadiu drum Lomb, sursa: primariaclujnapoca.ro

stadiu drum Lomb, sursa: primariaclujnapoca.ro

Tot pe Dealul Lomb ar urma să se realizeze un centru de cercetare în domeniul energiei regenerabile, proiect demarat de clusterul TREC – Transylvania Energy Cluster. pentru care primăria a aprobat să îl cofinanțeze cu niște milioane lei.  Aceste proiecte sunt primele apărute pe terenul municipalității din Dealul Lomb, pe care era desenat în urmă cu câțiva ani cartierul pe care Impact Developer&Contractor trebuia să îl realizeze în parteneriat cu primăria, dar care a eșuat după izbucnirea crizei imobiliare. Aici este și locul pentru care se trasau și planuri de „mini-orășel”, în parteneriat cu clusterul Cluj IT, Cluj Innovation City, despre care vorbește de aproape trei ani. 

Despre viitorul Lombului, primarul Emil Boc spunea că în 20 de ani se va transforma într-un orașel cu 100.000 de locuitori și 20.000 de locuri de muncă! În plus, primarul a avansat că va pune la bătaie teren și pentru proiectul Clusterului Cluj Innovation City – un oraș al inovării, inițiativă lăudată anul trecut și de Comisia Europeană, însă un proiect în fașă pentru care nu există fondurile necesare. Nici susținerea de la mediul universitar și privat, majoritatea universităților și firmelor de IT derulând investiții de infrastructură proprii, în oraș și nicecum fiind interesate să le pună pe Dealul Lomb.

Primăria vrea mini-“parc industrial” în ceea ce era anunţat drept “Orăşelul Inovării” din Lomb

 

Noul drum spre “orășelul inovării” din Lomb a dat chix. Consolidarea sa, mai scumpă ca lucrările de amenajare

Început poticnit pentru proiectele primăriei din Lomb. “Hollywood-ul pitic” are constructor nou. Când reîncep lucrările și câți bani europeni se pierd

2 comentarii

  1. fanteziile lu boc din categoria somes navigabil,
    nu mai bine facea in sopor si borhanci strazi cu 2 benzi pe sens? era loc bun de dezvoltare a orasului. asa baga bani in dealuri aiurea. cand pe loc drept vor fi blocaje rutiere azi maine

  2. Se cunosteau demult problemele cu alunecarile de teren din zona existand cateva lucrari de doctorat de la facultatea de geologie, insa incompetenta dlui Boc si a primariei Cluj trebuie sa continue sa toarne milioane de euro in argile din sarmatian. Felicitari.

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.