Închide

Bătălie între cele mai controversate firme din țară pentru un contract „gras” cu primăria lui Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 25, 2016 1 5157

Un număr de 13 companii au depus oferte pentru a câștiga una dintre cele mai „grase” lucrări din bani publici puse la bătaie anul acesta de primăria clujeană: consolidare viitorului drum spre centrele de afaceri de pe dealul Lomb, surpat anul trecut, imediat după demararea lucrărilor de execuție. În cursa pentru acest contract de 5,7 milioane de euro au intrat firme „certate cu legea” sau implicate în marile dosare de corupție, dar și alte companii obișnuite ale contractelor pe bani publici sau ale celor pe filiera fostului PDL, unele chiar implicate în scandaluri ajunse virale în mediul on-line după ce au făcut lucrări „rușinoase” (cum ar fi băncile îngrădite cu gard în Timișoara), plus marii jucători de pe piața construcțiilor din Cluj, care au deja la activ contracte cu municipalitatea clujeană.

S-a dat “strigarea” pentru repararea drumului năruit spre “orășelul” lui Boc

Dealul Lomb care potrivit primarului Emil Boc poate fi înlocuit în 20 de ani cu un mini orășel cu 100.000 de locuitori și 20.000 de locuri de muncă este încă rupt de oraș.  Anul trecut, drumul nou pe care primăria trebuia să-l facă cu bani europeni pentru a lega investițiile din Lomb (două centre de afaceri încă nefuncționale, plus pe viitor proiectul inovator al Clusterului IT, Cluj Innovation City) de oraș s-a năruit, la propriu. Acum administrația trebuie să plătească atât consolidarea sa cât și lucrările de amenajare. Șantierul drumului a fost contractat de Kiat Group pentru 4 milioane de euro, însă a fost sistat anul trecut la 7% din pricina alunecărilor de teren. De atunci primăria se ocupă să rezolve problema. În vara acestui an a scos la licitație un contract estimat la 5,7 milioane de euro (25,7 milioane lei), pentru consolidarea zonei cu alunecări, cu un termen de execuție de 5 luni, data limită de depunere a ofertelor fiind 22 august.

Contractul pentru consolidarea drumului este în aceste condiții mai scump decât realizarea drumului de 1,6 kilometri cu 4 benzi spre centrele de afaceri ale primăriei de pe Dealul Lomb.

Fiind vorba despre un contract bănos din bani publici, administrația locală a primit un număr de 13 oferte la licitație, un număr de 20 de companii exprimându-și în primă fază interesul pentru lucrare. Potrivit datelor furnizate de primărie, la secțiune participare de pe Sistemul Electronic de Achiziții Publice s-au înscris companiile: Diferit, Hidroconstrucția, Iasicon, Tehnodomus, Trameco, Alpha Construct Sistem, TCI Contractor General, Kranz Eurocenter, Societatea Comercială de Construcții Napoca, Kiat Group Construct, Arcada Company, Geiger Transilvania, Daci Faber, 2 Invest SRL, Nord Conforest, Prodial, Maristar Com, Luca Prest, Kasdum GF și Open Trans.

Oferte, la secțiunea evaluare, au depus: Alpha Construct Sistem, Diferit, Tehnodomus, Napoca Construcții, Arcada Company, Geiger Transilvania, Nord Conforest, Luca Prest, Kasdrum, Open Trans, TCI Contractor General, Octagon Contracting&Engineering, Kranz Eurocenter. Licitația este una electronică. „Se constată că garanțiile de participare sunt constituite conform cerințelor autorității contractante, mai puțin cele ale Octagon Contracting&Engineering și Geiger Transilvania, pentru care se vor solicita clarificări. Au mai fost depuse încă doua garanții de participare din partea Asocierii Krawk  – MBS Group și Hidroconstrucția. Aceste două oferte nu au fost încarcate/depuse și în SEAP, nefiind în secțiunea ”evaluare” din SEAP. Față de acestea, cele două garanții vor fi returnate nedeschise”, au menționat membrii comisiei de licitație a primăriei.

Cine sunt firmele care au intrat în lupta pentru a „fixa” drumul spre viitorul orășel din Lomb
Alpha Construct Sistem este o firmă din Drobeta Turnu Severin, Mehedinți, despre care presa locală nota că este o răsfățată a contractelor cu bani publici din sectorul energetic din județul Gorj, dar și a instituțiilor cu șefi portocalii din Mehedinți conduse de oameni din fostul PDL. Firma ar fi deținută de Constantin Isvoranu despre care aceeași sursă susținea că e un apropiat de casă al baronilor fostului PDL, Ionel Manţog şi Mihai Stănişoară, fost ministru al Apărării.

Arcada Company e cel mai important jucător de pe piața construcțiilor din Galați. Compania este deținută, potrivit presei centrale, de oamenii de afaceri Spiru Mantu și Mihai Humă care și-au clădit un adevărat imperiu în urma afacerilor cu statul – construcții de căi ferate, drumuri și poduri, reabilitări viaducte și terasamente, consolidări clădiri. Cei doi au chiar și o unitate de panificație în Galați.

Societatea Diferit este un client al banului public, deţinând contracte importante cu primăria clujeană de zeci de milioane de lei, dar și cu Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj. În tandem cu Kiat Group s-a ocupat pe patru ani și 600 de milioane de lei de contractul de modernizare și întreținere a străzilor din Cluj-Napoca. Compania e deţinută de Nicolae Petri, un fost inginer în cadrul Regiei Autonome a Domeniului Publice deţinută de administraţia locală clujeană.

Geiger Transilvania este administrată de Lorand Pal Fabian, cetățeanul german Georg Thomas Willy Geiger și are asociat juridic pe Geiger Group România SRL, fiind specializată în lucrări de construcții a drumurilor și autostrăzilor, dar și o obișnuită a contractelor cu primăria Sibiu, chiar în timpul mandatului de primar a președintelui Klaus Iohannis. Administratorul Lorand Pal Fabian a fost cercetat de DNA după ce oficialii primăriei din Pașcani au făcut o plângere potrivit căreia firma a venit la o licitație cu documente false. Compania a câștigat, în asociere, și un contract cu Consiliul Județean Cluj pentru închiderea unor rampe de deșeuri neconforme din județ.

Despre Kasdum-GF, presa locală din Timiș a relatat că firma este controlată de Lucian Caraiman, ieșit din pușcărie unde a stat fapte de corupție în dosarul Electrica. Despre același Caraiman s-a scris că este mâna dreaptă a cunoscutului om de afaceri Georgică Cornu și el anchetat de instituțiile statului pentru fapte de corupție, dar și apropiat de Florin Pașca, (ex)vecinul de duplex al primarului Gheorghe Falcă, cel care reprezenta la Arad firmele Confort și Conar. În perioada 2008-2012, Cornu, Caraiman – Pașca, câștigau toate licitațiile importante în județul Arad și în municipiu, mai ales pe fonduri europene.

Societatea Kasdum s-a făcut remarcată în ultima perioadă fiind în centrul unor scandaluri „colorate” în mediul on-line pentru modul în care a lucrat pe contracte cu primăria din Timișoara condusă de primarul Nicolae Robu.

Firma este cea care a îngrădit cu gard băncile montate în zona Bălții Lămâița, dar și cea care a afișat, public, pe șantier un mesaj care îi „umilea” pe funcționarii primăriei Timișoara în cazul lucrărilor pe un proiect cu bani europeni la un liceu din localitate pentru că aceștia ar fi permis greșeli de proiectare care puneau lucrarea în pericol, dar și pentru că nu le remediază și primăria refuză să plătească ceea ce s-a executat.

 

lucrari-oprite-kasdum-opiniatimisoarei

sursa foto:opiniatimisoarei.ro

 

sursa foto: pressalert.ro

sursa foto: pressalert.ro

 

Kranz Eurocenter e o societate din Pitești, din județul Argeș, implicată în dosarul de corupție al fostului ministru Elena Udrea. Despre societate, procurorii DNA susțineau că este deținută de oamenii de afaceri Corin Boian și Cristina Dinculescu (fostă președintă a femeilor din fostul PDL Argeș), dar și că practica sistemul de șpăgi către Udrea și familia Ritzi. Există date potrivit cărora, firma celor doi, Kranz Eurocenter SRL din Piteşti a primit de la ministerul condus de Elena Udrea 34 de milioane de lei pentru acest proiect la care s-a adăugat încă o plată de 6 milioane de lei de la primăria Petroșani condusă pe atunci de soțul ministresei Monica Iacon Ritzi. Banii au fost dați, dar investiția s-a blocat din cauza unor litigiilor pe o parte din terenuri aferente amenajării stațiunii de schi din Parâng. Procurorii investigau modul în care o societate cu datorii mai mari decât capitalul social pus la bătaie a fost eligibilă și a câștigat licitația pentru amenajarea domeniului schiabil din Parrâng în condițiile în care a și fost singurul ofertant la procedură.

 

Luca Prest este o societate înființată în 2008 în Cluj-Napoca care activează în parcul industrialt Tetarom I. Asociații societăţii sunt Iulian Florin Timofte şi Bianca Maria Rusu, fiecare deţinând câte jumătate din cota de participare la beneficii şi pierderi. Iulian Florin Timofte are în firmă şi calitatea de administrator cu puteri depline. Firma este nimeni alta decât cea care a inițiat proiectul de transformare a casei Bogdanffy din Cluj-Napoca de pe strada Avram Iancu în pensiune turistică. Este vorba despre imobilul istoric care înglobează și turnul Pantofarilor din Cluj, cu intrare și de pe strada Potaissa. Luca Prest este societatea care a vândut clădirea de pe Avran Inacu nr. 1 către pictorul Adrian Ghenie care o va transforma în Centrul Cultural de Artă pe care Clujul și l-a asumat în dosarul de candidatură pentru titlul de Capitală Culturală Europeană. DETALII AICI, pe clujulcultural.ro. Inițial clădirea de pe Avram Inacu se vindea cu peste 650.000 de euro, potrivit presei locale.
Nord Conforest este o societate activă în domeniul construcţiilor care are administratori comuni cu una dintre cele mai puternice companii de construcții din zonă, ACI Cluj și anume pe frații Ioan și Dorin Așchilean, ACI fiind unul dintre cei mai puternici jucători de pe piața construcțiilor din Cluj-Napoca și care a derulat constrate importante cu primăria clujeană dar și cu Consiliul Județean Cluj.

Octagon Contracting & Engineering  este o companie de constructii din Capitala deținută de oamenii de afaceri greci Alexandros Ignatiadis si Paschalis Paganias, a castigat un contract de circa 10,5 milioane Euro pentru constructia primei cladiri din parcul de afaceri Hermes Business Campus, dezvoltat de grupul belgian Atenor si situat pe bulevardul Dimitrie Pompeiu din Pipera. Printre proiectele de referință ale societatii se afla și Green Court Bucharest (Strada Gara Herastrau) si Sky Tower (Bulevardul Barbu Vacarescu), sectiunile de autostrada Orastie-Sibiu si Bucuresti-Ploiesti, centrala electrica de cogenerare cu ciclu combinat OMV-Petrom (din localitatea Brazi, judetul Prahova) si Centura ocolitoare a municipiului Brasov. Incepând cu anul 2011, Octagon a inaugurat o sucursală în Bagdad (Irak), în prezent fiind implicată în doua proiecte în afara granițelor țării, amplasate în Bagdad și Basra.

Napoca Construcții este o societate de tradiție a Clujului, legată de numele lui Ioan Țiriac, firmă consusă de cunoscutul om de afaceri clujean, Ștefan Dimitriu, cu implicații în PSD CLuj și apropiat al lui Ioan Rus, dar și cunoscut emigrant în partidul lui Gabriel Oprea, UNPR. Firma Napoca construcții a fost preluată de controversatul om de afaceri Ioan Bene comdamnat în dosarul fostului președinte al Consiliul Județean Cluj, Horea Uioreanu, pentru dare de mită, dar și întrt-un alt dosar instrumentat de procurorii DNA București, pentru splălare de bani. Napoca Construcții a făcut pista noua de la aeroport, a câștigat proiectul centrului integrat de deșuri (pe care l-a întârzitat și încurcat rău de tot) și are în derulare și alte contracte cu primăria clujeană (de exemplu cel pentru demolarea construcțiilor ilegale din oraș).

TCI Contractor General este una dintre cele cinci companii clujene care au intrat în clasamentul național din domeniu – Top 100 Antreprenori Generali în Construcţii, realizat de IBC Focus, pe baza cifrelor de afaceri. Compania a derulat o serie de proiecte în județele vecine, dar și în Cluj-Napoca: lucrează, printre altele, la catedrala grecocatolică din Piața Cipariu și a ridicat recent ansamblul de birouri și locuințe Biasini de pe strada A. Iancu. Compania are și contracte cu primăria clujeană de milioane de lei pentru realizarea centrelor de afaceri pornite cu bani europeni pe Dealul Lomb din Cluj-Napoca.

Despre Tehnodomus din Arad, presa locală a relatat că patronii societății, Gheorghe Maxinan şi Virgil Sorin Henţ, alături de alţi doi oameni de afaceri, unul din Harghita, celălalt din Negreşti-Oaş, au fost trimişi în judecată de către procurorii Direcţiei Naţionale Anticorupție, fiind acuzaţi de dare de mită. Alături de ei, în faţa judecătorilor va ajunge şi Teodor Giurgea, fost director al Administraţiei Bazinale de Apă Mureş, acesta fiind judecat pentru luare de mită, şi Ioan Popa, fost şef de birou investiții în cadrul aceleiaşi administraţii, pentru complicitate la luare de mită. Faptele de copuție sunt din 2010. Tehnodomus e o societate campioană a licitațiilor pe bani publici din Arad, primărie condusă de fostul PDList, Gheorghe Falcă.

Opentrans  e o firmă din Coroieni, Maramureș, despre care în presă s-a speculat că e din același sat cu blonda primarului Emil Boc, Ștefania Ferencz, care și în prezent are o funcție importantă în primăria clujeană. Despre societate, un actual consilier local, Tothfalusi Andras, susținea că a bentonat, într-un contract cu Compania E-on Gaz, rigolele de pe strada Mărginașă din Cluj-Napoca. În plus, compania și-a amenjat o stație de betoane, asfalt și emulsie în Cluj-Napoca și lucrează cu Regia Autonomă a Domeniului Public din Cluj-Napoca condusă de apropriatul primarului Emil Boc, nimeni altul decât Ioan Pantelimon, cel care condus și Direcția Regională de Drumuri și Poduri Cluj. Societatea are un contract de peste 230.000 de lei pentru închirierea de utilaje cu șofer către RAPD Cluj-Napoca.

Noul drum spre “orășelul inovării” din Lomb a dat chix. Consolidarea sa, mai scumpă ca lucrările de amenajare

Început poticnit pentru proiectele primăriei din Lomb. “Hollywood-ul pitic” are constructor nou. Când reîncep lucrările și câți bani europeni se pierd

Comisa de licitație a primăriei urmează să deschidă și ofertele financiare și să le evalueze, după care va atribui contratctul estimat la peste 5,7 milioane euro. Criteriul de adjudecare este prețul cel mai scăzut.

Un comentariu

  1. Voi chiar sunteti analfabeti sau ati chiulit de la orele de limba romana? Cred ca aveti 5 greseli intr-o fraza, plus litere „mancate”… Sunteti mai rau si decat Stiri de Cluj, halal „jurnalisti”

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.