Închide

S-a dat „strigarea” pentru repararea drumului năruit spre „orășelul” lui Boc

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - aug. 10, 2016 0 705

Dealul Lomb care potrivit primarului Emil Boc poate fi înlocuit în 20 de ani cu un mini orășel cu 100.000 de locuitori și 20.000 de locuri de muncă estre încă rupt de oraș.  Anul trecut, drumul nou pe care primăria trebuia să-l facă cu bani europeni pentru a lega dealul de oraș s-a năruit, la propriu, iar acum administrația trebuie să plătească atât consolidarea sa cât și lucrările de amenajare. Contractul de 5,7 milioane de euro pentru consolidarea zonei cu alunecări de teren a fost scos de primărie la licitație, cu dată limită de depunere a ofertelor, ziua de 22 august.

Contractul de lucrări pentru realizarea drumului de 1,6 kilometri și patru benzi spre Dealul Lomb a fost atribuit firmei Kiat Group pentru 17,9 milioane lei (circa 4 milioane de euro), pe un proiect cu finanțare europeană care urma să se finanțeze din economiile pe Programului Operațional Regional destinat polilor de creștere. Nu bine constructorii s-au apucat de lucrări în 2015, că dealul Lomb a început să o ia la vale și șantierul s-a sistat la 7 %. Banii europeni s-au pierdut, iar primăria a fost nevoită să mobilizeze banul public înspre aducerea la liman a drumului care trebuie să lege centrele de afaceri (tot proiecte în derulare ale administrației pe proiecte începute cu bani europeni – Centrul pentru industrii creative și centrul TEAM) din Lomb de oraș.

La finalul anului trecut primăria a contractat cu 97.000 lei de la Construct CDP servicii de ” elaborare expertiza tehnică, studiu topografic, studiu geotehnic, studiu de fezabilitate, proiect tehnic” pentru consolidarea zonei supusa alunecarilor de teren de pe Dealul Lomb.

În februarie au fost aprobați în Consiliul Local indicatorii tehnico economici pentru consolidarea zonei afectatp de alunecări de teren cu piloți forați. Lucrările au fost estimate la peste 7 milioane de euro, din care construcțiile și montajul (partea care se licitează) este 5,7 milioane de euro.

Noul drum spre “orășelul inovării” din Lomb a dat chix. Consolidarea sa, mai scumpă ca lucrările de amenajare

Acum, administrația locală a lansat și licitația pentru contractul de consolidare a drumului spre dealul Lomb. Licitația este programată în 22 august, iar lucrările sunt estimate la peste 25,9 milioane lei și un termen de finalizare de 5 luni.

Contractul pentru consolidarea drumului este în aceste condiții mai scump decât realizarea drumului de 1,6 kilometri cu 4 benzi spre centrele de afaceri ale primăriei de pe Dealul Lomb.

Specialiștii au pus la îndoială planurile primăriei încă din 2005 de a pune locuințe pe dealul din Lomb, o zonă cu probleme de stabilitate, nestudiată îndeajuns și neurbanizată. Inițial primăria a proiectat acolo cu parteneri privați un cartier magalomanic de locuințe (investiție de 500 de milioane de euro în 2005-2006) care a eșut. Pe POR, a pus din nou la bătaie terenul de 247 de hectare din Lomb pentru o serie de proiecte de centre de afaceri dezvoltate pe circa 10 hectare – CREIC (pentru industria cinematografică) și TEAM (un parc industrial mai mic). Doar unul dintre proiecte a fost adus în stadiu de peste 90 % la final de 2015 și pentru el s-au folosit și banii europeni. Celălalt, pentru că s-a contractat o firmă cu probleme financiare, a ajuns la 69% și în 2016 primăria urmează să-l finalizeze cu un constructor nou și cu bani de la bugetul local.

Început poticnit pentru proiectele primăriei din Lomb. “Hollywood-ul pitic” are constructor nou. Când reîncep lucrările și câți bani europeni se pierd

În plus, primarul Emil Boc a avansat că va pune la bătaie teren și pentru proiectul Clusterului Cluj Innovation City – un oraș al inovării, inițiativă lăudată anul trecut și de Comisia Europeană, însă un proiect în fașă pentru care nu există fondurile necesare. Nici susținerea de la mediul universitar și privat, majoritatea universităților și firmelor de IT derulând investiții de infrastructură proprii, în oraș și nicecum fiind interesate să le pună pe Dealul Lomb. Deal pe care în 20 de ani primarul a văzut un oraș cu 100.000 de locuitori și 20.000 de locuri de muncă!

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.