Închide

Primăria vrea mini-„parc industrial” în ceea ce era anunţat drept „Orăşelul Inovării” din Lomb

EconomieTop NewsUncategorized by Kristina Reştea - mart. 06, 2016 0 988

Municipiul Cluj-Napoca se pregătește să primească un al treilea parc industrial: alături de Tetarom-ul de la Tăietura Turcului şi cel de pe Blvd Muncii (controlate de Consiliul Județean), la capăt de oraș mai apare unul: pe o bucată din Dealul Lomb. Administratorii celor două proiecte de centre de afaceri şi servicii ale primăriei din Lomb vor să transforme bucata de teren din deal în „parc industrial”. Proiectul de hotărâre privind aprobarea constituirii „Parcului Industrial Cluj Innovation Park” se află pe ordinea de zi a ședinței de consiliu de săptămâna viitoare.

Două proiecte au început în şantier pe terenul „defunctului” cartier Lomb: centrul TEAM, de afaceri și servicii, şi centrul CREIC, destinat industriilor creative. Primul e aproape de finalizare, iar cel de-al doilea, cu lucrări suspendate temporar, ar urma să se reintre în şantier. Între timp, administratorii pregătesc „titlul” oficial. „Proiectul de hotărâre se referă la zona aferentă centrelor CREIC şi TEAM. Se doreşte transformarea acesteia în „parc industrial”, pentru a beneficia de legea 186 (privind constituirea şi funcţionarea parcurilor industriale, n.red.). Adică pentru ca investitorii care vor veni aici să beneficieze de facilităţi fiscale”, spune Alexandru Coroian, director al Cluj Innovation Park, compania creată să gestioneze cele două proiecte ale municipalităţii. Care investitori? Ei bine, asta deocamdată nu se ştie. „Avem foarte multe solicitări”, susţine Coroian. „Sunt atât companii mari, interesate de terenurile disponibile, cât şi companii de categoria IMM-urilor. Ne dorim ca în momentul în care constructorii predau investiţia, noi să intrăm cu un grad de ocupare cât mai bun”, completează Coroian. Noul „parc industrial” din Lomb ar fi unul de mici dimensiuni – de doar aproximativ 18 ha – , iar ca specific e unul „ştiinţific şi tehnologic”. „Complementar cu Tetaromul”, spune Coroian. Acesta aminteşte totuşi că există pe harta (virtuală a) Clujului un proiect cu titlu de „parc ştiinţific şi tehnologic” (care e diferit de „parcul industrial”) – Tetapolisul din familia Tetarom, care a rămas deocamdată la stadiu de proiect. „Ne interesează profilul Cercetare/Dezvoltare”, precizează Coroian.

Cine face parte din viitorul parc industrial Lomb

CREIC a fost blocat în șantier, ajuns la 69% din lucrări, după ce constructorul Valve International a intrat în insolvență. Primăria a inițiat o nouă licitație pentru continuarea lucrărilor, iar aceasta a fost adjudecată de TCI. După o contestaţie rezolvată, contractul a fost în sfârşit semnat, iar de săptămâna viitoare constructorii intră în şantier, a precizat reprezentantul primăriei, Ovidiu Cîmpean. „De luni dăm ordin de începere a lucrărilor”, spune acesta. Proiectul din Lomb are întârzieri şi a pierdut o parte din banii europeni pe care îi câştigase. Acesta era inclus pe lista celor finanțate din Programul Operațional Regional 2007-2013, cu deadline final de 2015 pentru a beneficia de bani europeni. Proiectele care nu s-au finalizat până la 31 decembrie 2015 vor trebui finanțate din resursele bugetului local. Chiar și în acest caz, ca să nu se piardă banii deja atrași, lucrările trebuie finalizate în prima jumătate a anului. În cazul CREIC, cota de co-finanțare era de 50% din valoarea cheltuilelilor eligibile. O sumă de 42,2 milioane de lei va trebui suportată din bugetul local.

Vecinul de șantier – centrul TEAM, de afaceri și servicii, este ceva mai avansat, dar nici acesta nu a utilizat integral resursele financiare europene disponibile. Lucrările au ajuns la aproximativ 95%, potrivit reprezentanţilor primăriei. Suma nerambursabilă solicitată este de 17,3 milioane de lei, din care s-au primit 10,4 milioane de lei. Suma necesară de la bugetul local 2016 pentru finalizarea lucrărilor calculată la final de 2015 era de 3 milioane de lei. Chiar și cu aceste proiecte în curs de execuție, primăria mai are o problemă importantă încă nerezolvată: legarea noilor structuri de afaceri” cu orașul. Drumul de acces din strada Oașului către Lomb e încă departe de finalizare, din cauza alunecărilor de teren. Se lucrează la remedierea situaţiei.

Despre problemele cu drumul puteţi citi mai multe aici:

Noul drum spre “orășelul inovării” din Lomb a dat chix. Consolidarea sa, mai scumpă ca lucrările de amenajare

Începuturi grele pentru „mini-orășelului” Lomb

Pe Dealul Lomb au demarat două proiecte ale primăriei (cu bani europeni), pentru spații de afaceri și servicii: Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC). Tot aici ar urma să se realizeze un centru de cercetare în domeniul energiei regenerabile, proiect demarat de clusterul TREC – Transylvania Energy Cluster. Aceste proiecte sunt primele apărute pe terenul municipalității din Dealul Lomb, pe care era desenat în urmă cu câțiva ani cartierul pe care Impact Developer&Contractor trebuia să îl realizeze în parteneriat cu primăria, dar care a eșuat după izbucnirea crizei imobiliare. Aici este și locul pentru care se trasau și planuri de „mini-orășel”, în parteneriat cu clusterul Cluj IT, Cluj Innovation City, despre care vorbește de aproape trei ani.

Ce e Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC)

Centrul Regional de Excelență pentru Industrii Creative (CREIC) este o structură regională de afaceri dedicată companiilor cu activitate în industrii creative. Spațiile CREIC includ: o clădire de birouri cu zone pentru conferințe și întâlniri; o sală de vizionare a filmelor; un studio de film (hală de producție cinematografică); trei birouri de producție media; spații tehnice; un amfiteatru verde și o platformă cu gazon circulabil; spații exterioare deschise publicului, pentru organizarea de manifestări în aer liber; 334 de locuri de parcare (209 în exterior și 125 la subsol).

Lucrările la CREIC au început în iunie 2013, de către asocierea Valve International – RDV Construct / White Star International – Team Net Engineering și aveau ca termen de finalizare 31 mai 2015.

  • Suprafață: 73.365 mp;
  • Suprafață utilă: 13.265 mp;
  • Arie construită: 5.165 mp, din care:
  • Birouri: 2.230,93 mp
  • Ateliere de creație: 966,07 mp
  • Studio de film (hală de producție cinematografică): 600 mp
  • Spații multifuncționale: 1.056,55 mp

Ce e Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM)

Centrul Transfer, Evoluție, Antreprenoriat, Microîntreprindere (TEAM) include birouri, săli de ședințe, spații administrative și modulare, precum și hale pentru microproducție și spații de teren pentru dezvoltări personalizate (greenfield land).

Spațiile TEAM includ o clădire de birouri și zone de suport, cinci hale pentru microproducție, parcări aferente clădirii (28 exterioare și 18 la subsol) și halelor (40 de locuri). Lucrările la Centrul TEAM au început în iunie 2014, câștigate de asocierea TCI Contractor General SA – SC Valdek Impex SRL – SC Ianus SRL și aveau ca termen de finalizare data de 31 iulie 2015.

• Suprafață totală: 106.786 mp

• Suprafață utilă: 4.840,28 mp, din care:

  • Clădire de birouri și zone de suport: S+P+3E: 3.301,83 mp
  • Cinci hale pentru microproducție: 1.538,45 mp

• Arie construită: 3.788,4 mp

• Suprafață pentru platforme: 4.710 mp

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare