Închide

Dorința doamnei Anna: să ajungă primar, dar numai cu voturi de la maghiari

ActualitatePoliticaTop News by Cosmina Fernoaga - mart. 06, 2016 2 752

Există vreun clujean român care ar vota un clujean maghiar la Primăria Cluj Napoca? Dacă da, în ce condiții? Pe reprezentata UDMR, Anna Horvath, e clar că nu o interesează să afle răspunsul la asemenea întrebare, de vreme ce-și focusează întreaga energie și strategie strict pe electoratul maghiar.

Ba parcă ține morțiș ca românii să nu priceapă nimic nici din ce spune, nici din ce face, de parcă nu ei sunt cei care contează în ecuația alegerilor pentru Primărie. Și atunci, întrebarea firească este, cum și-a propus Anna Horvath să devină primarul Clujului? Toți maghiarii s-o voteze și nu-i vor aduce un scor mai mare de 25%. Pe vremea când candida, colegul ei de partid Laszlo Attila (astăzi senator), n-ar fi comis greșeala de a ignora electoratul român, care mereu e în căutare de alternative sănătoase. În situația dată – pentru că nimeni n-o poate suspecta pe Anna Horvath că a uitat să vorbească limba română – nu putem decât să înțelegem că a decis să-l favorizeze pe unul dintre contracandidiați. Care să fie, oare: Emil Boc, Aurelia Cristea?

Cine este Anna Horvath

Desemnată din partea UDMR să câștige Primăria Cluj Napoca, Anna Horvath (în prezent viceprimar) interacționează mult cu oamenii, dar obișnuiește s-o facă numai în limba maghiară. Despre strategia ei politică, despre programul și obiectivele sale, putem afla foarte multe lucruri, dacă avem răbdarea de a răsfoi presa regională, în limba maghiară. Pe pagina personală de Facebook, Anna Horvath este, de asemenea, extrem de activă, însă absolut toate comantariile ei sunt în limba maghiară. Nici măcar detaliile legate de strategia sa politică privind câștigarea Primăriei nu sunt traduse, de parcă s-ar feri să nu afle primarul Emil Boc că vrea să-i ia local. Așa se face că despre o mișcare strategică a UDMR-ului, care o vizează pe ea în mod direct, am aflat de la colegii din presa maghiară. De altfel, Anna Horvath se laudă și ea pe Facebook cu această reușită. Se pare că UDMR a reușit să ajungă la o înțelegere cu toate bisericile care reprezintă comunitatea maghiară, respectiv Unitariană, Catolică, Reformată și Luterană. Mai marii acestor biserici au convenit împreună cu UDMR-ul să-și desemneze un reprezentant, mai exact un om care se bucură de o largă notorietate în rândul comunității maghiare și care va intra în cursa alegerilor alături de Anna Horvath, urmând să obțină un mandat în planul Consiliului Local. Desemenat de biserici, este nimeni altul decât Gergely Balazs (foto jos), omul care se afla în spatele evenimentului „Zilele culturale maghiar”.  Această mișcare strategică aduce UDMR-ului un avantaj cert în lupta cu Partidul Popular Maghiar din Translivania (PPMT), care de asemenea miza ca-l va coopta pe Gergely ca și candidat pentru Primărie și Consiliul Local.

 

2 comentarii

  1. daca ana horvat are aceasta viziuine sau dorinta sa ajunga „primar doar cu voturi de la maghiari” atunci sa nici nu candideze. Clujenii ar vota si un primar de alta etnie numai om sa fie.Asa a fost si cu Claus Iohanis.Romanii nu sunt sovini si pot sa aprecieze cand cineva e corect.Deci D-na Horvat,nu va cer sa aratati ca sunteti romanca si nici unguroaica,va cer sa fiti in primul rand OM si adevarata CLUJEANCA daca vreti sa accedeti la functia care optati.

Scrie un comentariu

author photo two

Cosmina Fernoaga

Este redactorul-șef al site-ului actualdecluj.ro, din aprilie 2014. A fost reporter pentru cotidianul Ziua de Cluj din martie 2005 până în aprilie 2014 şi redactor la Realitatea FM Cluj din martie 2012, timp de un an. Lucrează în presă din iulie 2003, când a debutat la cotidianul "Bună ziua, Ardeal". A absolvit Facultatea de Teatru şi Televiziune a UBB Cluj în 2004 şi Facultatea de Drept a Universităţii „Dimitrie Cantemir” în 2012.