Închide

Harta marilor investiții industriale din România: Ilfovul, Clujul și Bihorul sunt în top. Ce strategie a anunțat Ilie Bolojan pentru dezvoltarea județului din vestul țării 

EconomieTop News by Kristina Reştea - nov. 09, 2021 0 1513

Clujul este unul dintre județele cu cele mai multe proiecte industriale și logistice de mari dimensiuni la nivel național, arată o analiză IBC Focus, companie de consultanță care monitorizează piața construcțiilor la nivel național. Cele mai multe proiecte sunt în Ilfov, Cluj și Bihor, județul din vestul țării anunțând recent o strategie de stimulare a investițiilor.

În 2021, au fost identificate 787 investiții industriale mari la nivel național. Potrivit datelor centralizare prin platforma VICTA.ro, acestea ocupă o suprafață de 10,33 milioane mp, iar valoarea investițiilor se ridică la suma estimată de 17,22 miliarde lei.

În topul județelor cu cele mai multe astfel de investiții se poziționează Ilfovul (94 proiecte), Clujul (60 proiecte) și Bihorul (56 proiecte).

Sursa: Infohale.ro

 

Printre cele mai mari proiecte în lucru se numără un hub logistic cu șapte hale de producție și depozitare la Arad (779.844 mp). La Constanța e în lucru un parc mixt cu hale de depozitare și logistică, spații comerciale, spații de cazare și alimentație publică – Constața Business Park, realizat în faze succesive,  (210.000 mp). Tot printre cele mai mari proiecte se află și unul din Cluj: WDP Industrial Park Cluj – depozit logistic cu spații administrative (188.000 mp).

Conform celor mai recente statistici disponibile, activitatea industrială e în creștere în județ. În luna august 2021, producţia industrială a crescut cu 25,1% faţă de aceeaşi lună din anul 2020. Comparativ cu primele opt luni din anul 2020, în perioada 1 ianuarie – 31 august, indicele producţiei industriale a fost de 125,8%. Indicele valoric al cifrei de afaceri din industrie, în luna august 2021 a fost cu 23,5 % mai mare faţă de luna august 2020. În primele opt luni ale anului, indicele valoric al cifrei de afaceri a fost de 120,6%, faţă de aceeaşi perioadă din 2020.

Strategia Bihorului: Rețea de parcuri industriale în tot județul, nu doar în „capitală”

Bihorul, unul dintre județele bine plasate pe harta investițiilor industriale, are premise de creștere în viitor, în condițiile în care președintele Consiliului Județean, Ilie Bolojan, a anunțat chiar în această toamnă o strategie interesantă de stimulare a investițiilor.  „Pentru a oferi mai multe slujbe în localitățile situate spre limita județului, vom crea condiții pentru ca firmele să-și dezvolte afaceri în aceste zone”, e principiul de lucru. Și la nivelul județului Cluj există parcuri industriale, în Turda, Câmpia Turzii, Dej, unele fiind investiții private. Bihorul pornește însă cu o strategie unitară.

Astfel, Bolojan a promis o rețea de parcuri industriale în zonele unde există o concentrare de populație, o distanță mai mare de 40 de km de Oradea și un deficit de locuri de muncă. Parcuri industriale ar urma să fie înființate în jurul orașelor Marghita, Beiuș, Ștei și Aleșd.
„Vom prelua, până la sfârșitul acestui an, amplasamente de minim 5 ha de la primării și vom finanța introducerea utilităților și amenajarea drumurilor de acces în aceste zone. De anul viitor vom începe aceste lucrări”, a anunțat Bolojan. „Când infrastructura va fi gata, sunt convins că vor fi dezvoltate hale, spații de producție și locuri de muncă pentru locuitorii din zonele din jurul acestor orașe. Vor avea de câștigat și firmele, având posibilitatea să angajeze oameni care nu aveau cum să naveteze spre Oradea din cauza distanței, și oamenii, având un loc de muncă mai aproape de casă”, a explicat președintele CJ.
Asta în condițiile în care cele mai multe locuri de muncă din județul Bihor, peste 65%, sunt concentrate în Oradea și în comunele din jurul municipiului.

Sursa foto: Ilie Bolojan, Facebook

Săptămâna trecută, Consiliul Județean Bihor a anunțat preluarea a 9 ha de teren pe care se va dezvolta în anii următori parcul industrial Aleșd.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare