Închide

Soluția Oradei pentru centrul istoric al Clujului: reabilitați cu forța

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - sept. 24, 2017 1 2272

Primarul din Oradea Ilie Bolojan îi recomandă omologului său din Cluj-Napoca Emil Boc ca dacă există probleme cu proprietarii de imobile monumente istorice din centrul Clujului în ce privește reabilitarea fațadelor, un exemplu de forță ar fi o soluție.

Primarul Bolojan e azi la Cluj și prezintă ce a făcut în centrul istoric al Oradei în ultimii șapte ani în ce privește reabilitarea fațadelor istorice. A fost un demers uriaș și în multe cazuri s-a lovit de refuzul proprietarilor. Soluția sa – a pus cu forța schelele pe case și a ipotecat apartamentele.

„Avem un prim caz în care într-un palat costurile reabilitării costă 550.000 euro. Acolo am trecut la reabilitarea cu forța, demonstrativ, pentru că e o clădire emblematică”, spune el. „Când au văzut că am pus schelele pe casă și că le vom ipoteca apartamentele și le vom scoate la vânzare au acceptat să semneze contracte de împrumut”.

Deocamdată astfel de cazuri de forță nu s-au întâlnit la Cluj – dar rezistență din partea proprietarilor a existat, și nu ocazional: „la Oradea spiritul de conformare civic e mai bun; la noi la Cluj proprietarii și-au angajat firme de avocatură, care de multe ori costă mai mult decât reabilitarea fațadelor. Ca să aibă dreptul să se opună, într-o cădire cu 16 apartamente au refuzat să se constituie în asociație de locatari, am obținut acordul de la 14, dar nu și de la doi și nu putem începe, am mers în instanță să obținem acordul, durează vreo doi ani procesul”. Boc se referă la autorizațiile de construcție, unde e nevoie de acordul tuturor proprietarilor, în cazul în care nu există  asociație de locatari unde acordul să și-l dea președintele. Bolojan vine cu soluția: „Recomandarea e: luați o clădire emblematică, una care e praf și pulbere, și o reabilitați cu forța. Când văd schelele, că se pun ipoteci pe case”, se vor răzgândi, propune el.

Să mai spunem că, în Oradea, proprietarii de imobile degradate din centrul istoric al orașului pot cere Primăriei să facă proiectul tehnic pe bani publici, ceea ce reprezintă o economie de mii de euro.

 

Citește și:

Operațiunea fațada: 500 de proprietari din centrul istoric arși la buzunar cu impozite de 5 ori mai mari

Cum se pregătește primăria de marea refațadizare. Cumpără schele, plase și tunele de protecție

Marea refațadizare debutează “ca-n Meșterul Manole” în Cluj

Arhitectul cetății Alba Iulia și firma care a prezis viitorul pentru “casa” primăriei clujene vor să lucreze pe clădirile degradate ale Clujului istoric

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

Cum se intervine în centrul istoric al Clujului, pe clădirile de patrimoniu: “Remedierea trebuie să se facă după o rețetă. La Cluj văd doar bâta”.

UPDATE #Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca

Cazul “Intervenții cu pompieri pe clădirile din centrul istoric”. Explicațiile primarului

Ministrul Culturii a cerut stoparea intervențiilor la clădirele monument din Cluj-Napoca

Un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare