„Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii
ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 16, 2016 0 670
Două clădiri de pe B-dul Eroilor au fost puse în siguranță vineri de pompieri, asistați de șeful de la control urbanism al poliției locale, Florin Sandor sau de viceprimarul Anna Horvath. Nicunul dintre cei prezenți nu a mișcat nicio cange până nu au avut semnătura unui expert autorizat pe monumente.
Chiar dacă acest lucru a însemnat să înfrunte zeci de minute frigul. Deocamdată, expertul autorizat a fost arhitectul Virgil Pop, de la Direcția de Cultură care a a avut bunăvoința să facă recomandări pentru intervențile la clădirile de pe Eroilor. De săptămâna următoare, primăria va contracta propriul expert care va asista echipele la fiecare intervenție de urgență pentru punerea în siguranță a clădirilor monument din centrul istoric al orașului.
Context
Intervențiile de urgență la clădirile de patrimoniu din Cluj-Napoca inițiate de primărie începute în luna ianuarie au stârnit un adevărat scandal, după ce pe rețelele de socializare s-a viralizat o fotografie cu pompieri urcați de un imobil care aruncau pe caldarâm cărămizi din clădire. Ulterior am aflat că este vorba de o fografie de pe B-dul Eroilor care a fost distribuită sub hastagul #stopucideriimonumentelor (inițiat de asociația clujeană Korso), după intervențiile primăriei la palatul Elian de pe strada Horea. Fotografia l-a sensibilizat chiar pe Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, care s-a arătat indignat de ce se întâmplă la Cluj, printr-o postare pe pagina s-a oficială de Facebook unde a condamnat practica primăriei, mai ales că intervențiile s-au făcut fără parafa unui specialist atestat de Ministerul Culturii. El a cerut chiar oprirea procesului (acum două săptămâni). Săptămâna trecută, ministrul și-a reconsiderat poziția și a elaborat un set de instrucțiuni pentru avizarea unor astfel de intervenții de către direcțiile de cultură din țară. Pe scurt, toate acest intervenții trebuie asistate de un expert cu patalama al Ministerului.
Cazul “refațadizarea” de urgență pe patrimoniul Clujului. Ministerul Culturii a trimis către Boc rețeta corectă
Cazul Eroilor II
Pe B-dul Eroilor nr. 19 s-a intervenit în 28 decembrie la o clădire monument de pe care tencuiala risca să cadă în capul trecătorilor. La cererea locatarilor imobilului, după cum a explicat anul acesta arhitectul-șef al primăriei. Ligia Subțirică (explicațiile în materialul de mai sus). Tot atunci a fost făcută și fotografia „buclucașă”.
Cad bucăți de tencuială pe Eroilor
Ieri (vineri) de dimineață o autospecială de intervenție a Inspectoratului pentru Situațiia de Urgență, flancată de o dubă de la poliția locală dar și de autovehicule ale aceleiași instituții, s-a instalat din nou pe B-dul Eroilor. La nr. 18 (de unde și în trecut au căzut bucăți de tencuială pe trotuar și unde s-a mai efectuat o cosmetizare în regim de urgență a balconului). În afară de nr. 18, urma și o intervenția la clădirea de la nr. 34, mult mai degradată la cornișă și în zona sistemului de colectare a apelor pluviale.
De la 10:00 dimineața până la 11:00 și nimeni n-a mișcat nicio cange. La fața locului a venit Anna Horvath cu echipa de la cabinet, șeful Direcției control urbanism al poliției locale, Florin Sandor – echipat corespunzător pentru frigul de afară, dar și mai multe echipaje de polițiști locali, plus un echipaj de pompieri care urmau să intervină pentru a da jos elementele periculoase de pe cele două fațade cu probleme de pe Eroilor.
„Vine sau nu? Când, cine vine?”. Oficialii primăriei prezenți la fața locului își verificau telefoanele mobile și corespondau cu arhitectul-șef al orașului pentru a ști când vine expertul (neapărat arhitect) care să pună parafa și să facă recomdările la intervenții.
„Va ajunge arhitectul Direcției de Cultură. Datorită bunelor relații pe care le avem cu acesta a acceptat să vină, benevol. Din 24 decembrie când s-a semnat pentru intervențiile de urgență la clădirle monument s-a știut de această componentă, că trebuie un expert autorizat de Ministerul Culturii. Expertul nostru (Alexandru Damian de la Hypar Proiect, firma angajată de primărie anul trecut ca să facă notele de constatare pentru intervenții de urgență la fațadele cu probleme de siguranță ale clădirilor monument, după cum a informat primarul Emil Boc -n.red) care a făcut notele de constatare pentru cele mai degradate clădiri, el a evaluat situația de pe teren și gata, treaba lui se termină. La intervenția propriu-zisă normal că era nevoie și de expert. Am așteptat și noi prea mult până să îl contractăm”, a explicat viceprimarul Anna Horvath.
Pe site-ul primăriei, procedura de contractare a unui expert care să facă notele de constatare pentru intervențiile de urgență la clădirile monument apare ca anulată. În momentul izbucnirii scandalului cu Ministerul Culturii, primarul Emil Boc a anunțat că firma care se ocupă de acestă procedură este Hyparion Proiect iar expertul este Alexandru Damian (atestat pe partea de structură și rezistență clădiri).
Întorcându-ne pe teren, echipa de intervenție s-a completat, după ce la fața locului a ajuns arhitectul Virgil Pop. Acesta a vizualizat ambele imobile și a făcut o serie de recomadări pompierilor, sub semnătură. Cu mențiunea că elementele de fațadă (ornamente) instabile trebuie prelevate și conservate de primărie, până la momentul în care imobilele intră în proces de reparare și refațadizare. De asemenea, Pop a recomandat intervenții minim-invazive, din punct de vedere al folosirii căngilor, dar și curățarea sistemelor de preluare a apelor pluviale. Pompierii au luat act de recomandări și au inițiat intervențiile. Între timp, la fața locului a ajuns și echipa foto-video a primăriei pentru a lua dovezi privind starea inițială și starea clădirilor după îndepărtarea elementelor periculoase. Documente foto cerute de Ministrul Culturii în setul de instrucțiuni formulate (acestea trebuie depuse la raportul de după intervenții care trebuie depus la Diecția de Cultură). Virgil Pop și Anna Horvath au mai discutat despre o politică pentru viitoarele intervenții de urgență, agreând reciproc că se vor evita astfel de acțiuni în cazul clădirilor parter care nu comportă risc de sigurnață atât de mare.
„A la carte se derulează totul. Nimeni nu vrea să distrugă aceste clădiri și respectăm întocmai pașii de punere în siguranță. Așa am făcut cu toate clădirele unde am intervenit noi. Poza care a făcut senzație pe internet a fost făcută de o arhitectă. Însă intervenția nu a fost făcută de primărie în situația imobilului în cauză de pe Eroilor”, a mai spus Anna Horvath.
După încă două ore, cele două imobile de pe B-dul Eroilor au fost puse în siguranță. La finalul acțiunii, elementele de fațadă care riscau să se desprindă au fost încărcate în duba poliției locale și vor fi duse la Direcția Tehnică a primăriei unde vor fi inventariate, puse în cutii și conservate până la demararea procesului de reparare și refațadizare a respectivelor clădiri.
„Așa am procedat cu toate clădirile unde am intervenit până acum. Am intervenit doar la clădirile unde aveam autorizații și avize de la Direcția de Cultură. Nimic valoros n-a fost distrus. Toate elementele valoaroase au fost luate și duse la primărie. Le avem în evidențele noastre pentru ca mai apoi să fie folosite în momentul în care se vor restaura aceste clădiri. Nu sunt povești. Am acționat așa cum prevede legea și chiar ne-am preocupat ca imobilele de patrimoniu să nu fie distruse ci puse în siguranță”, a explicat Florin Șandor, șeful serviciului control-urbanism al poliției locale.
116 clădiri de patrimoniu din centrul Clujul, cu probleme
Toate intervențiile de urgență la clădirile de patrimoniu din Cluj-Napoca inițiate de primărie se fac pe imobile aflate în coproprietatea instituției. O parte dintre acestea au autorizații pentru astfel de intervenții (zece), urmând ca lista acestor autorizații să fie completată și cu alte imobile cu același regim juridic, inventariate de primărie și care comportă risc pentru siguranța pietonilor.
Viceprimarul Anna Horvath a explicat că pe listă sunt 43 de clădiri în acestă situație. „Pentru acestea am inițiat din 2013 procedurile legale de refațadizare. Din păcate, legea era imcompletă pentru că, deși prevedea proceduri de refacere a clădirilor din banii primăriei, cu recuperarea fondurilor investite de la ceilalți proprietari, nu prevedea nicio procedură legală privind modul în care se va face acest lucru. Fiind imobile în cazul cărora suntem și noi proprietari, putem porni procedura. Acum codul fiscal prevede o serie de pași. Cu cele în cazul cărora vorbim exclusiv de proprietari privați, va fi mai complicat. Avem prevedere ca din 2017 să putem aplica majorare de impozit dacă clădirile nu sunt întreținute. Apoi vom continua cu notificările către proprietari. Îți trebuie acord unanim de la toți proprietarii. Trebuie să aștepți un an și dacă aceștia nu depun dosarul la primăriei, atunci îi poți amenda. Este foarte dificil când n-ai pârghii legale să poți refațadiza aceste clădiri de patrimoniu iar proprietarii nu sunt interesați. În lege se spune că trebuie să mobilizezi sumele necesare pentru program, adică pentru toate intervențiile pe care vrei să le faci într-un an. Și banii îți stau blocați de la începutul anului, pentru că nu poți exact să prevezi câte clădiri faci. Trebuie să ai o marjă, să poți nominaliza sume și să utilizezi banii, pe măsură ce ai proiecte gata, iar dacă nu i-ai cheltuit pe toți de la capitolul respectiv, să-i poți utiliza pentru alte programe. Mai ales că programul acesta de refațadizare este unul foarte generos. Adică cine îți mai dă ție, proprietar privat, facilitatea de a-ți face pe gratis documentația și, în cazul intervenției de reparare și modernizare, să ți se dea și 20% din valoare lucrărilor și posibilitatea să plătești în rate restul de 80%?. Eu sunt adepta lucrurilor în alb și negru. Adică când avem o situație, o problemă să avem și soluția administrativă pentru a interveni. În cazul acestor imobile de patrimoniu degradate, programul de refațadizare inițiat de primărie a avut poticnelile sale legale. După cazul Continental am convenit ca măcar să punem în siguranță aceste clădiri, până reușim să demarăm procedurile de reparare a clădirilor”, a explicat Anna Horvath.
În evidența primăriei mai există alte 72 de clădiri din centrul orașului, aflate în stare de degradare, însă deținute exclusiv de proprietari privați. De asemenea, lista mai cuprinde și alte 16 imobile aflate în aceeași situație, pentru care încă nu au putut fi identificați proprietarii.
Ce urmează?
Viceprimarul Anna Horvath a informat că intervențiile de urgență pentru punerea în siguranță a clădirilor de pe listele primăriei vor continua după rețeta făcută de Ministerul Culturii. În acest sens, primăria va iniția o procedură de achiziție a serviciilor unui expert autorizat de Ministerul Culturii care să asiste aceste intervenții. „Și aici există o procedură pe care trebuie să o respectăm. Lansăm anunțul de achiziție directă, acesta trebuie să stea trei zile pe site, iar apoi sperăm să primim oferte și să încheiem contractul cu un expert. Eu am consultat listele publice de pe site-ul Ministerului Culturii. Am găsit cel puțin zece experți din Cluj-Napoca atestați. Sperăm ca săptămâna următoare să putem contracta asistența din partea unuia dintre acești experți”, a mai spus Horvath. În schimb, arhitectul Virgil Pop de la Direcția de Cultură s-a arărat îngrijorat cu privire la această procedură, menționând că pe listele din alte județe cu experții autorizați de Minister pe partea de patrimoniu, sunt adevărați „criminali de monumente” care au distrus clădiri istorice din alte zone (a exemplificat Alba Iulia) și a recomandat primăriei să verifice foarte atent experții care vin la licitație, tocmai pentru a nu avea surprize.
Cum se intervine în centrul istoric al Clujului, pe clădirile de patrimoniu: “Remedierea trebuie să se facă după o rețetă. La Cluj văd doar bâta”.
UPDATE #Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca
Cazul “Intervenții cu pompieri pe clădirile din centrul istoric”. Explicațiile primarului
Ministrul Culturii a cerut stoparea intervențiilor la clădirele monument din Cluj-Napoca
Primarul Boc către ministrul Culturii: Dacă vrea, îl așteptăm să vină el, să dea țigla jos
Nici un comentariu
Scrie un comentariu
Articole similare
-
Ce să iei la plajă? Accesorii esențiale pentru o vacanță sigură cu stil
sept. 17, 2024 0
-
Cum să optimizezi mulinetele pentru o experiență de pescuit perfectă
sept. 17, 2024 0