Închide

Ministrul Culturii a cerut stoparea intervențiilor la clădirele monument din Cluj-Napoca

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - ian. 07, 2016 0 855

Cazul intervențiilor cerute de primăria Cluj-Napoca pompierilor la clădirile istorice din Cluj-Napoca a ajuns la Ministerul Culturii. Ministrul Vlad Alexandrescu a postat pe pagina sa oficială de Facebook un mesaj prin care anunță ca a cerut primăriei clujene să stopeze intervențiile la clădirile cu valoare naționale.  Mai ales că nu s-a recuperat până la aceasto ora niciunul dintre elementele îndepărtate de pe fațadele acestot clădiri.

Ministrul Culturii susține că s-a informat cu privire la situația intervențiilor asupra clădirilor din centrul istoric al orașului Cluj-Napoca, dar și că a cerut primăriei să stopeze aceste intervenții pentru care nu s-a cerut avizul ministerului Culturii și nici nu sunt asistate de specialiști atestați de acesta.

#Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca

„În ultimele zile primăria și ISU au organizat o serie de acțiuni de înlăturare a unor fragmente din fațadele clădirilor identificate ca fiind un pericol public. Potrivit informațiilor primite de la Primăria Municipiului Cluj-Napoca și de la Direcția Județeană pentru Cultură Cluj acțiunea este o intervenție de urgență în categoria celor reversibile pentru care a fost obținut avizul Direcției. Intervenția se realizează cu condiția extragerii elementelor decorative în vederea reutilizării lor în cadrul unor proiecte ulterioare de restaurare. Până în acest moment nu a fost însă recuperat niciun element din fațade. Primăria Cluj-Napoca ne-a asigurat că se fotografiază zonele în care se intervine. În cadrul ultimei ședinței a Comisiei Tehnice de Urbanism a Primăriei, organism consultativ, a fost prezentată lista de clădiri asupra cărora se dorește intervenția, iar Comisia și-a prezentat opoziția față de demers, neprimind o documentație corespunzătoare. Avizul Direcției a fost unul în regim de urgență, ceea ce a făcut ca acțiunea să nu fie prezentată în Comisia Zonală a Monumentelor Istorice și a avut la bază un raport minimal de expertiză tehnică. Menționez că se intervine atât asupra monumentelor de grupa B (valoare locală) aflate în competența de avizare a Direcției Județene, cât și a celor de grupa A (valoare națională) pentru care este necesar avizul Ministerului Culturii. Până în acest moment nu ni s-a solicitat avizul, motiv pentru care am solicitat primăriei oprirea intervenției pe respectivele clădiri”, a scris ministrul Culturii pe pagina sa oficială de Facebook.

Vlad Alexandrescu a mai spus că intervențiile sunt urmărite de către un inginer angajat de către primărie, care nu este atestat de către ministerul Culturii și de către arhitectul Direcției Județene de Cultură, declarndu-se ingrijorat de acest situație.

„Îmi exprim îngrijorarea față de faptul de slaba reprezentare a specialiștilor din domeniu implicați în acțiunea primăriei, considerând necesară organizarea unor echipe multidisciplinare pentru recuperarea tuturor elementelor valoroase. Am solicitat în această dimineață Primăriei Municipiului Cluj-Napoca și Direcției Județene de Cultură o serie de documente care fundamentează intervenția și rapoarte privind aceasta. În acest moment, problema schimbărilor legislative care să asigure conservarea și restaurarea clădirilor istorice care prezintă un pericol se află în atenția Comisiei Naționale a Monumentelor Istorice și a Ministerului Cuturii”, a mai scris ministrul.

Apel la clujeni!

Având în vedere situația, ministrul a făcut un ape către clujeni să informeze Ministerul asupra situației reale a clădirolor istorice din Cluj-Napoca, cu fotografii ale intervențiilor și a remis o listă cu aceste clădiri propuse la intervenții pentru care primăria nu are avizul Ministerului, deși legal era nevoie de acesta.

„Fac apel la cetățenii orașului Cluj-Napoca să ne informeze asupra situației și să ne trimită fotografii ale intervențiilor, menționând adresa acestora. Mai jos este lista clădirilor de grupă A asupra cărora Primăria nu are documentele necesare pentru a interveni (avizul Ministerului Culturii): Bolyai 7, Regele Ferdinand 4, 37, Napoca 21, Horea 8, 14, 66, Tipografiei 21, 23, O. Petrovici 17, A. Iancu, 17, 40-42, N. Cristea 1, B-dul 21 Decembrie 51, imobile parte din Ansamblul urban „Centrul istoric al oraşului Cluj și monumentele clasate individual Palatul Teleki (Str. M. Kogalniceanu, nr. 7) și Casa Wolphard Kakas, azi Universitatea de Arte Vizuale „Ion Andreescu (P-ţa Unirii, nr.31)”, a mai spus Alexandrescu.

Foto Vlad Alexandrescu (Facebook)

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare