Închide

Primarul Boc către ministrul Culturii: Dacă vrea, îl așteptăm să vină el, să dea țigla jos

AdministrațieTop News by Actual de Cluj - ian. 07, 2016 0 1648

Primarul Emil Boc s-a arătat consternat de intervenția ministrului Culturii, după ce acesta a anunțat public, chiar pe rețeaua de socializare Facebook, că a cerut primăriei de la Cluj să stopeze intervențiile demarate recent în centrul istoric asupra clădirilor-monument.

„Înțeleg dacă interveneam la Catedrala Romano-Catolică sau la Catedrala Ortodoxă, să fie nevoie să trimitem dosare la București pentru a primi avizul Ministerului Culturii. Dar așa, dacă o țiglă cade pe un om, nu putem sta după o procedură birocratică. Ministerul Culturii și ministrul Culturii probabil nu au auzit de principiul descentralizării și subsidiarității. Potrivit acestuia, autoritatea locală cea mai apropiată de cetățean trebuie să intervină în caz de urgență sau pericol, cum e cazul cu imobilele din Cluj”, a spus primarul Emil Boc.

Edilul a adăugat că primăria a intervenit doar acolo unde a avut autorizații de construire în regim de urgență, autorizații care au la bază două documente fundamentale: avizul expertului angajat de primărie (firma Hyparproiect, n.red.) și avizul de la Direcția de Cultură din subordinea Ministerului Culturii, semnat de arhitectul Virgil Pop. Este vorba despre 17 clădiri pentru care există autorizații de intervenție. „Noi vom continua să îndepărtăm țiglele sau elementele de fațadă care pun în pericol viața trecătorilor în cazul tuturor celor 17 imobile pentru care avem autorizații. Mai există 26 de alte clădiri care comportă aceleași riscuri. Dacă ministrul Culturii vrea să trimitem dosarele la București ca să ne dea personal avizul atunci le vom trimite și îl așteptăm pe el să dea țigla jos. Să sperăm că până ne vine avizul nu se întâmplă o mare nenorocire”, a mai spus edilul.

Primarul a mai spus că în cadrul tuturor clădirilor unde s-a intervenit s-au făcut fotografii și că elelementele de fațadă îndepărtate, în cazul în care sunt și ornamente, vor fi în continuare conservate și predate Direcției Tehnice a primăriei în custodie.

„Nu înțeleg această comunicare folosită de ministrul Culturii (pe Facebook, n.red.). Nu am văzut până acum decât o intervenție care a devenit virală. Există totuși niște proceduri de comunicare instituțională”, a mai ținut să precizeze Boc.

 

Citește și:

#Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca

Cazul “Intervenții cu pompieri pe clădirile din centrul istoric”. Explicațiile primarului

Ministrul Culturii a cerut stoparea intervențiilor la clădirele monument din Cluj-Napoca

Cum se intervine în centrul istoric al Clujului, pe clădirile de patrimoniu: “Remedierea trebuie să se facă după o rețetă. La Cluj văd doar bâta”.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu