Închide

Arhitectul cetății Alba Iulia și firma care a prezis viitorul pentru „casa” primăriei clujene vor să lucreze pe clădirile degradate ale Clujului istoric

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - apr. 02, 2016 0 2163

Licitația lansată de primăria clujeană la începutul anului pentru serviciile de proiectare necere realizării lucrărilor de intervenției pentru reabilitarea a nouă clădiri din centrul istoric a reunit două oferte. Acestea vin de la firmele K&K Studio Proiectare și Lăncrăjan Franchini, interesate să se ocupe de documentații la o parte din cele 9 clădiri pe care primăria vrea să le schimbe fața. Prima societate lucrează chiar la reabilitarea turnului cu ceas din sediul central al primăriei clujene, iar cea de a doua a realizat lucrările de proiectare pentru cetatea Alba Iulia.

De pe două clădiri din pachetul scos la licitație la final de ianuarie de administrația locală a picat tencuială și au pus în pericol trecătorii. Este vorba despre balconul clădirii de pe Memorandumului 1 dar și de fațada clădiri de pe Horea nr. 66. Celelalte sunt fie case vechi de mai bine de un secol sau palate vechi al Clujului aflate într-o stare avansată de degradare și în cazul cărora primăria este coprietar și pe care administrația are ambiții să le reabiliteze încă de acum câțiva ani când a lansat un program de refațadizare în centrul istoric, cu termene și liste de clădiri, fără să reușească însă să-l respecte sau să-l pună în aplicare.

În 2016, primăria și-a propus să acționeze pe două paliere: intervenții de urgență la clădiri istorice degradate (procesul a fost întrerup după un scandal cu Ministerul Culturii) și modernizarea unor clădiri unde și ea e coproprietar, aflate în stare avansată de degradare.

AICI – DETALII 

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

Așa a fost scos la licitație în 19 ianuarie 2016 primul pachet de clădiri – o listă de 9 imobile – pentru care primăria vrea să pregătească dosarele pentru intervenții de reabilitare.

Valoarea serviciilor de proiectare (cu obținerea autorizației de construire, elaborare studii și expertize tehnice) în scopul realizării lucrărilor de intervenție pentru reabilitarea structural-arhitecturală a celor 9 imobile situate în centrul istoric al Clujul a fost estimată la peste 871.000 lei. Contractul a fost împărțit în 9 loturi, corespunzătoare fiecărui imobil.

Care sunt clădirile care urmează să fie reparate

Lot 1 – Str. Memorandumului nr. 2, lucrare de proiectare estimată la 116.870 RON, o casă din secolul XVIII

Lot 2- Str. Memorandumului nr. 11-13, lucrare de proiectare estimată la 88.170 RON, o casă din secolul XVI-XIX

Lot 3 -Str. Samuil Micu nr.2, lucrare de proiectare estimată la 85.545 RON. O casă de la sfârșitul secolului al XIX-lea, contruită în stil eclectiv, decorată cu măști de bărbați cu gura deschisă, fețele fiind realizate cu motive vegetale.

Lot 4 -Str. Ion Rațiu nr. 7(corespondent postal P-ta Unirii nr.11), lucrare estimată la  107.361 RON. Casa fostei familii nobiare Wass, unde ar fi locuit, potrivit istoricilor clujeni, Gheroghe Șincai, descendenți al familiei Batory sau Banffy sau omul de cultură Bőlőni Farcas Sandor.

Lot 5 -Str. Regele Ferdinand nr. 37, lucrare de proiectare estimată la 100.128 RON. Palatul Széki, edificiu operă a arhitetculului Samu Pecz, realizat cu pereți din cărămidă aperentă, cu portal, arcade și firize cioplite din piatră.

Lot 6 -P-ța Avram Iancu nr. 6 (corespondent postal str. Iuliu Maniu nr.45), lucrare de proiectare estimată la  73.936 RON. Vorbim de o casă care are pe fațadă simbolul care arată calitatea de a aduna averea, ca și pe casa mică a Băncii Naționale a României, de pe I.C Brătianu nr. 3.

Lot 7- P-ta Avram Iancu nr. 10, lucrare de proiectare estimată la 88,744 RON

Lot 8 – Str. Horea nr. 1, lucrare de proiectare estimată la 94.003 RON. Palatul Berde monument istoric și de arhitectură reprezentativ pentru arhitectura Belle Epoque din Cluj, construit la sfârșitul secolului al XIX-lea.

Lot 9 -Str. Horea nr.66, lucrare de proiectare estimată la 116.800 RON  (anulată)

Două firme interesate de 5 dintre clădiri

La licitație au depus oferte două firme de proiectare (K&K Studio Proiectare și Lăncrăjan Franchini) interesate să facă proiectele pentru cinci dintre clădirile incluse în pachetul de licitație. Pentru lotul 1, lotul 4, lotul 5 și lotul 9, nu s-au depus oferte. Așa că procedura de licitație a fost anulată în aceste cazuri.

Firma K&K Studio Proiectare a fost interesată de loturile 6 și 7, respectiv clădirile istorice din Piața Avram Iancu. Pentru acestea a propus prețuri de 58.450 lei, respectiv 56.950 lei.

Lăncrăjan Franchini a depus oferte pentru loturile 2, 3, 6, 7, și 8. Prețurile ofertate, în ordine pentru cele 5 clădiri, au fost de 65.590 lei, 59.800 lei, 58.900 lei, 56.400 lei și 79.899 lei.

oferte cladiri

sursa: proces verbal deschidere oferte din 7.03.2015, primariaclujnapoca.ro

 

Contractul de proiectare implică un acord cadru pe doi ani de zile iar criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut. În prezent licitația se află în faza de evaluare a ofertelor.

Cine sunt proiectanții

K&K Studio Proiectare din Zalău a lucrat din Mănăstirea Fraciscanilor alături de arhitetcul Szabolcs Guttmann la un proiect vizionar pentru modernizarea sediului central al primăriei clujene pe care l-a propus oficialilor din administrație în 2014. Din acest proiect, primăria a mers doar pe contractarea unor servicii de proiectare pentru reabilitarea turnului cu ceas, contract câștigat de K&K Studio Proiectare.

AICI DESPRE PROPUNEREA K&K Studio Proiectare:

FOTO EXCLUSIV Vezi cum poate arăta „casa” de unde primarul Emil Boc conduce orașul

În ceea ce privește Turnul Primăriei, arhitetcul Szabolcs Guttmann (președinte și al comisiei de monumente din Cluj și a Filialei Transilvania a Ordinul Arhitecților, dar și câștigător prin firma sa a contractulului de supervizare a intervențiilor de urgență la clădirile monument pentru primărie, după scandalul cu Ministerul Culturii) anunța că va fi un exemplu în Cluj-Napoca pentru felul în care trebuie să se reabiliteze o clădire monument istoric.

“S-a sacrificat”! De la monumente, supervizor pentru primărie la intervențiile de urgență la clădirile din centrul istoric

Lăncrănjan Franchini este biroul arhitectului Gheorghe Lăncrăjan Franchini, cel care a relizat proiectul de reabilitare a centrului cetății din Alba Iulia, realizat de primăria Alba cu bani europeni. Proiectul după care s-a lucrat la modernizarea cetății Alba Carolina, reper in ceea ce priveste citadelele Vauban, a fost criticat în revistele de specialitate pentru că încalcă principii europene privind reavilitarea spațiilor publice. Și anume: limitarea traficului autor în centrele istorice în favoarea mersului pe jos și cu bicicleta dar și conservarea și multiplicare zonelor plantate, mai ales a arborilor. Chiar dacă cetatea din Alba a fost modernizată și dotată și cu o serie de statui delicioase pentru turiști de 1 milion de euro, aceasta este tranzitată zilnic de mașini și a rămas fără  plantațiile de aliniament pe mai multe atere din interior sau din zona catedralei catolice, iar parcul Custozza a fost distrus.

Ce planuri mai are primăria clujeană 

Administrația locală a mai lansat la începutul lunii martie, mai ales că la licitația din ianuarie nu au fost depuse oferte de proiectare pentru toate clădirile, uo achiziție pentru un alt contract, de această dată pe 4 ani care vizează un contract generic de proiectare pentru reabilitarea de clădiri din centrul istoric al orașului.

Acordul cadru este estimat la peste 1,5 milioane lei, o vrecvență estimată pe an de 40 de contracte, cu data de depunere a ofertelor finalul lunii aprilie, data de 28. Criteriul de atribuire este prețul cel mai scăzut.

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.