Închide

„S-a sacrificat”! De la monumente, supervizor pentru primărie la intervențiile de urgență la clădirile din centrul istoric

ActualitateAdministrațieTop News by Actual de Cluj - mart. 25, 2016 0 458

Primăria clujeană are o firmă cu expertiză angajată, la două luni de la criticile și „rețeta” indicată de Ministrul Culturii pentru intervențiile de urgență la clădirile de patrimoniu. În luna ianuarie ministrul Vlad Alexandrescu a cerut, după un scandal și niște imagini devenite virale pe rețeaua de socializare Facebook, ca intervenții pe clădirile istorice degradate și pericol pentru trecători să re realizeze în prezența unui expert, ca o formă de respect pentru patrimoniul național.

După două licitații eșuate, administrația locală a ajudecat abia luna aceasta contractul pentru supravegherea intervențiilor de urgență la clădirile degradate din centrul istoci al Clujul. ARH SERVICE GUTTMANN &COMP SNC a câștigat contractul (estimat la 102.000 lei) cu o ofertă de 99.150 lei.

Arhitectul Sszabolcs Guttmann (președinte și al Comisiei Zonale a Monumentelor Istorice din Cluj, dar și a Ordinului Arhitecților din România – Filiala Transilvania) spune că, din perspectiva cifrelor puse la bătaie ca să facă atractic contractul, a problematicii patrimoniului, a timpului dar și a energiei pe care o presupune un astfel de contract cu primăria, poate spune că el a fost „omul de sactificiu”. „Deocamdată n-am semnat contractul. După ce semnăm se poate pune problema primelor observații care să se concretizere cu măsuri reale de conservare a clădirilor istorice. Este deja luna martie și abia acum primăria a luat în serios chestiunea. Este adevărat că unii oficiali au fost supărați pe mine, după ce s-au început intervențiile la clădiri și noi am reacționat. Și mi-au fost aduse diverse reproșuri. Acum au aflat că mai avem și această specializare. Eu am așteptat de opt ani să fiu luat în considerare și mi s-a tot răspuns că nu este nevoie de această meserie”, a adăugat arhitectul.

Intervențiile de urgență la clădirile de patrimoniu din Cluj-Napoca au fost inițiate de primărie din rațiuni de a nu repeta cazul Hotelul Continental de pe fațada căruia o bucată de tencuială a accidentat o tânără la finalul anului. Așa, s-au început în luna ianuarie o serie de intervenții de pune în siguranță a unor clădiri istorice din centrul orașului. Numai că aceste acțiuni, asistate de pompieri, au stârnit un adevărat scandal, mai ales după ce pe rețelele de socializare s-a viralizat o fotografie cu pompieri urcați de un imobil care aruncau pe caldarâm cărămizi din clădire. Ulterior am aflat că este vorba de o fografie de pe B-dul Eroilor care a fost distribuită sub hastagul #stopucideriimonumentelor (inițiat de asociația clujeană Korso), după intervențiile primăriei la palatul Elian de pe strada Horea. Fotografia l-a sensibilizat chiar pe Ministrul Culturii, Vlad Alexandrescu, care s-a arătat indignat de ce se întâmplă la Cluj, printr-o postare pe pagina s-a oficială de Facebook unde a condamnat practica primăriei, mai ales că intervențiile s-au făcut fără parafa unui specialist atestat de Ministerul Culturii. El a cerut chiar oprirea procesului, tot în ianuarie, iar după o săptămână, ministrul și-a reconsiderat poziția și a elaborat un set de instrucțiuni pentru avizarea unor astfel de intervenții de către direcțiile de cultură din țară. Pe scurt, toate acest intervenții trebuie asistate de un expert cu patalama al Ministerului.

Pică clădirile! Primăria eșuează, din nou, cu aplicarea “rețetei” cerute de Ministerul Culturii în centrul istoric

Ultimele intervenții de urgență la clădirile periculoase s-au făcut în 15 ianuarie 2016 pe B-dul Eroilor, când primăria l-a avut ca expert pe arhitectul Virgil Pop de la Direcția de Cultură. Care a semnat pentru intervențiile la două clădiri degradate. Și pe care primăria l-a așteptat minute în șir, ca să nu greșească și să înceapă fără să respecte rețeta Ministrului Culturii – cu expert și, neapărat, conservarea elementelor îndepărtate de pe fațadă.

AICI – DETALII 

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

Între timp, a lansat două licitații prin care a încercat să angajeze un specialist care să supervizeze intervențiile la clădiri. La prima strigare, n-a venit niciun ofertant. La a doua, a venit o firmă, dar are o ofertă inacceptabilă, așă că procedura a fost, din nou, anulată. Abia acum, la final de martie, s-a adjudecat contractul către firma arhitetcului Guttmann.

Firma din mănăstire care a propus o primărie mai ceva ca cea de la Sibiu vrea să supravegheze intervențiile la clădirile pericol public din Cluj

Contractul implică asumarea de documentații cu parafă de arhitect și conservator/restaurator pentru 80 de imobile și maxim 250 de ore de supraveghere prestate pentru primăriei. Cerința minimă de calificare a vizat ca respectiva firmă să aibă în echipă minim un arhitect, minim un conservator/restaurator cu competențe pe toate tipurile de materiale și minim un specialisti atestat de Ministerul Culturii.

 

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu