Închide

Pică clădirile! Primăria eșuează, din nou, cu aplicarea „rețetei” cerute de Ministerul Culturii în centrul istoric

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - feb. 24, 2016 0 430

Ministerul Culturii a cerut expert cu patalama care să supravegheze intervențiile de urgență la clădirile din centrul istoric orașului, degradate și pericol pentru trecători. Ca să fie respectat patrimoniul. De două luni, primăria se tot chinuiește să contracteze un astfel de specialist, sistând procedura începută la mai multe clădiri evaluate ca risc pentru trecători de un alt expert angajat de instituție. La prima strigare, n-a venit niciun ofertant. La a doua, a venit o firmă, dar are o ofertă inacceptabilă, așă că procedura a fost, din nou, anulată. Până când se va lămuri situația, mai jos e lista clădirilor cu probleme…

Firma din mănăstire care a propus o primărie mai ceva ca cea de la Sibiu vrea să supravegheze intervențiile la clădirile pericol public din Cluj

Vorbim de firma K&K Studiou de Proiectare care a depus ofertă pentru contractul pe un an și 76.000 lei pus la bătaie de primărie în 9 februarie. Adică, asumarea de documentații cu parafă de arhitect și conservator/restaurator pentru 80 de imobile și maxim 250 de ore de supraveghere prestate pentru primăriei. Cerința minimă de calificare a vizat ca respectiva firmă să aibă în echipă minim un arhitect, minim un conservator/restaurator cu competențe pe toate tipurile de materiale și minim un specialisti atestat de Ministerul Culturii.

Potrivit administrației, oferta depusă de respectiva societate a fost declarată inacceptabilă, iar primăria va relua, cel mai probabil procedura.

Ultimele intervenții de urgență la clădirile periculoase s-au făcut pe B-dul Eroilor, când primăria l-a avut ca expert pe arhitectul Virgil Pop de la Direcția de Cultură. Care a semnat pentru intervențiile la două clădiri degradate. Și pe care primăria l-a așteptat minute în șir, ca să nu greșească și să înceapă fără să respecte rețeta Ministrului Culturii – cu expert și, neapărat, conservarea elementelor îndepărtate de pe fațadă.

AICI – DETALII 

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

CARE SUNT CLĂDIRILE CARE POT PICA PE PIETONI ȘI TREBUIE EVITATE

116 clădiri de patrimoniu din centrul Clujul au probleme. Toate intervențiile de urgență la clădirile monument din Cluj-Napoca inițiate de primărie se fac pe imobile aflate în coproprietatea instituției. O parte dintre acestea au autorizații pentru astfel de intervenții (zece), urmând ca lista acestor autorizații să fie completată și cu alte imobile cu același regim juridic, inventariate de primărie și care comportă risc pentru siguranța pietonilor. Viceprimarul Anna Horvath a explicat că pe listă sunt 43 de clădiri în acestă situație.

În evidența primăriei mai există alte 72 de clădiri din centrul orașului, aflate în stare de degradare, însă deținute exclusiv de proprietari privați. De asemenea, lista mai cuprinde și alte 16 imobile aflate în aceeași situație, pentru care încă nu au putut fi identificați proprietarii.

CELE MAI PERICULOASE CLĂDIRI (coproprietate a primăriei)

 

cladiri 1

 

CLĂDIRI PRIVATE PERICULOASE

cladiri 3

cladiri 4

cladiri 2

 

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.

Articole similare