Închide

Cum a ajuns jazz-ul din parc la Bogata și cine au fost primii spectatori la „facerea” ediției pilot

ActualitateCulturăTop News by Actual de Cluj - mart. 26, 2016 0 736

Moroșanu a fost director 5 ani și a adus Clujul pe lista scurtă a orașelor din România care se bat să fie Capitală Europeană a Culturii în 2021. Acum e președinte a aceleiași asociații, concentrat pe dimensiunea internațională a candidaturii. De anul acesta, în locul său a venit director Ștefan Teișanu, din echipa Fapte care a dezvotat Festivalul Jazz in the Park, prelând partea de pregătire a dosarului final al Clujul. Alin Vaida e directorul festivalului Jazz in the Park.

Și toți trei au fost în Bogata, la Mureș, ca să „pună” de un Festival – experiment – după gafa super mediatizată a lui Snoop Dog. La o săptămână de la acesta. La aproape două săptămâni de la chek-in ul eronat dat de rapper a fost făcut și anunțul oficial că în 3 aprilie Jazz-ul din parc se mută la Bogata. Participanții la festivalul din Bogata vor avea parte de concerte și pot dona pentru amenajarea unui parc în comună, în condițiile în care localitatea nu are niciun parc în prezent. Concertul e susținut de Maria Răducanu, Jazzybirds, Les Nuages și Danaga, duminică 3 aprilie după slujba religioasă de la biserică.

Context de acum 2 săptămâni

Celebrul rapper Snoop Dogg a greșit o literă și și-a dat un cheek-in pe contul său oficial de Instagram în comuna Bogata din România, județul Mureș, în loc de Bogota, Columbia, unde se afla pentru a susține un recital. Totul se petrecea în 11 martie. Au urmat comentarii, iar subiectul a devenit viral, fiind preluat de presa din țară, dar și de cea internațională. S-au făcut vizite în teren, a fost căutat chiar și primarul din Bogata, o comună cu puțin peste 2000 de locuitori care a anunțat chiar că e pregăti să-l primească pe celebrul rapper, având și alte experiențe reușite cu niște străini, americani, care au fost prin comună. A fost făcută o pagină de Facebook, visitBogata, chiar și un site. După o săptămână chiar și rapperul a folosit un hastag #visitbogata și și-a anunțat fanii din România că va nevoit, având în vedere greșeală făcută, să vină în curând la Bogata.

Snoop Dogg la Bogata? Ce-i iese Clujului din combinație

Președintele Asociației Cluj-Napoca 2021, Florin Moroșanu, a explicat pentru Actualdecluj.ro cum a ajuns Jazz-ul din Cluj, la Bogata, cu ediție pilot.

Au mers în Mureș cu o idee. Și Bogata, cu sălina și pălinca ei, i-a convins pe băieții care i-au făcut pe clujeni să stea pe iarbă în parcul central 

Bogata din Mureș a ajuns în lumina reflectoarelor și i-a provocat pe băieții de la Fapte (cei care au reușit să așeze clujenii pe iarba din Parcul Central și nu numai, cu un Festival de Jazz, ajuns anul acesta la a IV-a ediție). Vaida și Teișanu au venit cu ideea, explică Florin Moroșanu, experimentul Jazz in the Park pilot la Bogata. ” Meritul este al lor. Eu am fost însoțitor. Ideea a fost a băieților de la Fapte. Eu am pus o postare pe pagina mea de Facebook referitoare la eroarea lui Snoop despre care ziceam că va produce efecte. Un tip a pus un comentariu că ce fain ar fi dacă TIFF sau Jazz in the park ar face o ediție pilot acolo. Asta a fost sambătă (19 martie). Duminică baieții de la Fapte mi-au dat sms că merg la Bogata să vadă locul. Am zis că vreau și eu sa merg”, spune Moroșanu.

Președintele Capitalei Europene la Cluj a primit un SMS. Și s-a dus după lebăda neagră a lui Taleb

Și cum nu fusese la Bogata, dar citise mult despre comună după episodul Snoop Dogg, președintele Asociațiai Cluj-Napoca 2021s-a alăturat celor de la Fapte, ca să caute lebăda lui Taleb. „Eu sunt mare fan Nassim Taleb si lebedele lui negre. Mi se parea foarte tare această eroare despre care simțeam că va produce efecte. Am plecat acolo duminică după masă. Am facut rost de numărul de telefon al domnului primar iar cei de la Fapte l-au sunat de pe drum să ne vedem. Domnul primar ne-a primit în casă, ne-a oferit ceva de mâncare, niște slănina făcuta de el cu niște pălinca bună. Apoi, după ce au discutat ne-am dus la locul faptei. Acolo domnul primar ne a arartat propunere lui, terenul de fotbal. Cei de la Fapte i-au propus să facă acolo o ediție pilot. L-au întrebat dacă pot amenaja un parc ca o moștenire a acestei prime ediții și primarul a foat încântat. Toți ne-am despărțit fericiți. Cei de la Fapte că pot face un jazz la Bogata, primarul că este și un rezultat concret al erorii iar eu că am vazut cum se materializează lebada neagra a lui Taleb”, a spus Moroșanu.
La vizita în teren, nici pomeneală de lebădă, despre care Moroșanu a spus că rămâne „metafora sa” pentru Bogata lui Snoop Dogg, tratată cu jazz. A găsit în schimb, o „formație” foarte atentă de capre. „Caprele nu ne-au cunoscut cine suntem dar păreau să-l știe pe domnul primar”, a mai adăugat Moroșanu.
În 25 martie, băieții de la Fapte au anunțat deja că vor face o ediție pilot de Jazz la Bogata, la începutul lunii aprilie.
Despre această ediție explicată de directorul Alin Vaida, mai jos:

Jazz in the Park se întinde la Bogata după greșeala lui Snoop Dogg, face concert pe teren de sport între două biserici

Iar Moroșanu „a revelat” pe Facebook cum a fost întâlnirea din urmă cu aproape o săptămână cu primarul din Bogata și „facerea” ediției pilot a Jazz in Bogata: totă lumea atentă la primar, chiar și caprele!

12274780_1129950627039301_1909349587415467850_n (1)

 
Acum o săptămână: teaser pentru ediția pilot
De altfel, în 20 martie, Moroșanu a anunțat pe pagina sa de Facebook că a găsit Lebăda Neagră. „Sunt mare fan N. Taleb. Îl consider genial pentru că reușeste să creeze tipare/model ale înțelegerii pentru fenomene/întâmplări atipice și neprevăzute. El le zice acestor sitatii neprevăzute-lebede negre. E evident de ce, majoritatea lebedelor sunt albe. Exista așadar un loc Bogata ( Mures ) cvasi-necunoscut. Printr-un accident produs de o persoană care nu știe de existența sa ( Snoop Doggy Dog ) care trăiește pe cealalta parte a pământului, locul devine cunoscut. Lucrurile puteau să se oprească aici la „accident”. În felul acesta nu ar fi devenit însă un fenomen „lebăda neagră”. Trebuie să apară consecințe iar acestea nu au întârziat să apară. Trei zile la jurnalul de seară aflăm informații în detaliu despre satul cu pricina. Apare cineva și face un site visitbogota. Apare și grup pe Facebook cu același nume care se viralizează ca în vremurile bune ale campaniei prezidențiale. Informația ajunge la cel care a produs greșeala inițială și acesta, mai în glumă, mai în serios, îi salută pe cei din satul devenit cunoscut și îi „amenință” cu o vizită. Între timp, se mai petrec chestii de care vom auzi cu siguranță în zilele următoare despre „faimoasa”comună. Eu am fugit să văd oamenii de aici și locul și îmi fac o poză cu placuța care semnalizează ieșirea din Bogata ( Mureș ) fericit că am prins o lebădă neagrp. Minunat :))”, a scris Moroșanu. 
61225_1124579687576395_8888713097994908588_n
Taleb explica, în presa internațională,  „lebăba neagră” ca un eveniment care este extrem, în afara așteptărilor normare, și despre care nimic din trecut nu poate arăta posibilitatea apariției lui, dar unul care produce impact, iar justificarea apariției sale și explicațiile sunt generate de natura urmană după ce acesta apare, ca să-l facă să pară explicabil și previzibil.
Despre Taleb și teoria „lebedei negre” din cartea cu același nume, mai jos:

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

Articole similare