Închide

Operațiunea fațada: 500 de proprietari din centrul istoric arși la buzunar cu impozite de 5 ori mai mari

ActualitateAdministrațieTop News by Luminiţa Silea - dec. 17, 2016 0 766

Proprietarii a 500 de apartamente din centru aflate în 56 de clădiri foarte degradate pe care au refuzat să le repare urmează să fie supraimpozitați de către primărie.  Consilierii locali vor discuta mai multe proiecte de hotărâre în acest sens la ședința ordinară a forului deliberativ programată în 20 decembrie. Propunerea este ca impozitul pe care îl vor plăti aceștia din 2017 să crească cu 500%, adică proprietarii vor plăti de 6 ori mai mult decât plăteau inițial la bugetul local. Este una dintre măsurile complementare pe care primăria mizează pentru a schimba fața centrului orașului.

Administrația locală face de ani buni eforturi pentru a da o nouă înfățișare centrului istoric al orașului și pentru a porni lucrări de reabilitare a fațadelor clădirilor. Procedura a fost clasificată drept una greoaie, cu mulți pași de bifat, motiv pentru care programul lansat de primărie acum câțiva ani a eșuat. Anul acesta administrația locală a început intervenții pe două paliere: lucrări de urgență la fațadele periculoase pentru trecători și demararea unor lucrări de reabilitare pentru clădirile unde administrația locală e proprietar, sau coproprietar. De asemenea, a anunțat că va apela și la pârghia impozitului pe clădiri mărit de până la 500% în cazul refuzului proprietarilor din clădirile foarte degradate de a le repara, măsură stipulată și în codul fiscal.

Potrivit evidențelor administrației locale au fost verificate 372 de clădiri din centrul orașului adică 3082 de apartamente/proprietari care au primit somații să își repare fațadele. Din acest total, proprietarii a 56 de clădiri au cerut deja autorizații de construire pentru lucrări de refațadizare/reparații capitale ale acestora. Alte 47 de clădiri au parcursul lucrări de refacere a fadadelor fără autorizație de contruire având în vedere că au presupus doar intervenții de vopsire a fațadei cu păstrare culorilor sau de refacere partială a tencuielii. Încă 213 de obiective din acestă listă nu prezintă semne îngrijorătoare de degradare, însă din ianuarie 2017 vor fi din nou monitorizate și în cazul în care prezintă semne de deteriorare vor parcurge procedura pentru reabilitare, plus supraimpozitare.

Celelalte 56 de imobile de pe listă însumând un total de  500 de apartamente sunt propuse pentru supraimpozitare, având în vedere că proprietarii din aceste clădiri au refuzat să se conformeze și să inițieze lucrări de reabilitarea a clădirilor. Consilierii locali vor discuta mai multe proiecte de hotărâre în acest sens la ședința ordinară din 20 decembrie. Sunt propuse pentru creșterea impozitului de cinci ori proprietăți situate în Piața Unirii, pe strada Kogălniceanu, Universității, Virgil Fulicea, Victor Babeș, Regele Ferdinand, Nicolae Cristea, Memorandumului, Moților, Samuil Micu, Iulis Maniu, Cloșca, Geroge Coșbuc, Episcop Ioan Bob, Emis Isac, Brătianu, Horea, F.J Curie, B-dul 21 Decembrie 1989, B-dul Eroilor, Piața Ștefan cel Mare sau Baba Novac. Viceprimarul Dan Tarcea a explicat pentru Actualdecluj.ro că impactul bugetar al noii măsuri înseamnă undeva la aproximativ 1,5 milioane de lei în plus la bugetul local.

„Chiar am lucrat foarte mult pe acest program de refațadizare pentru a face lucrurile să funcționeze și pentru a reglementa toate procedurile birocratice cerute de lege. Mizăm și pe această prevedere privind supraimpozitarea din codul fiscal tocmai pentru a mai convinge proprietarii să ia în serios somațiile primăriei privind repararea fațadelor degradate. Deja în centrul orașului, după cum spun și datele noaste au început să se repare fațade. De altfel se poate vedea și cu ochiul liber că au început să se îmbunătățească lucrările în centrul Clujului. Programul de supraimpozitare va fi extins și în alte zone din oraș unde există clădiri degradate și neîntreținute începând cu anul următor”, a mai subliniat Dan Tarcea.

Cum se pregătește primăria de marea refațadizare. Cumpără schele, plase și tunele de protecție

Marea refațadizare debutează “ca-n Meșterul Manole” în Cluj

Arhitectul cetății Alba Iulia și firma care a prezis viitorul pentru “casa” primăriei clujene vor să lucreze pe clădirile degradate ale Clujului istoric

“Cosmetica” de urgență pe patrimoniu: intervenții după rețeta corectă a ministrului și licitație pentru angajarea unui expert atestat de Ministerul Culturii

Cum se intervine în centrul istoric al Clujului, pe clădirile de patrimoniu: “Remedierea trebuie să se facă după o rețetă. La Cluj văd doar bâta”.

UPDATE #Stopucidereamonumentelor. Hastag și petiție pentru salvarea clădirilor istorice din Cluj-Napoca

Cazul “Intervenții cu pompieri pe clădirile din centrul istoric”. Explicațiile primarului

Ministrul Culturii a cerut stoparea intervențiilor la clădirele monument din Cluj-Napoca

Primarul Boc către ministrul Culturii: Dacă vrea, îl așteptăm să vină el, să dea țigla jos

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.