Închide

FOTO/ VIDEO A fost odată ca niciodată… patinoarul din centrul oraşului, scenă de musical

ActualitateTop News by Kristina Reştea - dec. 17, 2016 0 899

„De dimineaţă ştiam exact cine sunt, dar de-atunci m-am schimbat de câteva ori”. Celebra replică lansată de Alice în Ţara Minunilor pluteşte acuma deasupra gheţii, alături de luminiţele din micul Târg de Crăciun din Piaţa Unirii. Alice s-a mutat în „Ţara Zăpezilor”.

Echipa Scenei Urbane, grupul care pune evenimente în locuri neobişnuite de oraş, a adus de data aceasta un musical pe gheaţă, creat după Alice în Ţara Minunilor de Lewis Carroll şi Robert Chauls. O mică tribună s-a montat cu vedere spre gheaţă, pe latura estică a pieţei centrale Unirii. Piaţă împărţită acum între maşini, căsuţe cu dulciuri, globuri, căciuli şi vin fiert, scenă de concerte şi patinoar. Vuietul traficului urban şi al claxoanelor e la concurenţă cu sunetul colindelor care răsună în Târgul de Crăciun instalat aici. Cortina luminoasă instalată în Unirii sclipeşte mărunt în decor, la fel şi ghirlandele. Paharale de carton, cu vin fiert, ciocolată caldă sau ceai de fructe scot aburi. Chiar şi cele goale, lăsate de izbelişte lângă vreun coş de gunoi scot încă aburi.

Urmează Alice în Ţara Zăpezilor. Evenimentul e trecut pe agenda Târgului de Crăciun şi susţinut şi de primărie. „Cărţile de joc” mişună la ieşirea din căsuţa de închiriat patine şi intră în scenă. Nu sunt tocmai „cărţi de joc”, ci patinatori îmbrăcaţi în trefle, inimi, romburi, care alunecă pe gheaţă. Rolul lor e mare acum: au de împins „ceşcuţele de ceai” cu buline în care stau personajele. Interpreţii nu patinează, aşa că aceasta a fost soluţia identificată pentru a aduce personajele pe gheaţă. Patinatorii sunt ei la rândul lor personaje – îndrumaţi de foste campioane naţionale, dar despre asta citiţi mai multe AICI

Un loc unde nici timpul şi nici spaţiul nu mai e cum îl ştii – se întâmplă asta în „ţara minunilor” sau aici. „E una dintre poveştile mele preferate. Pentru că surprinde miracolul transformării”, sintetizează unul dintre trecătorii prin piaţă puterea poveştii.

Orchestra e pregătită. Cu căciuliţe de moş dansând pe ritm, în faţa portativelor, muzica pluteşte peste patinoar şi înspre mica tribună.

img_6974

img_7015

img_6967

A fost odată ca niciodată…

Spectacol

„Am fost invitaţi cu o intervenţie pentru Târgul de Crăciun şi am început să ne gândim ce să facem. Avusesem deja spectacolul cu Alice în Grădina Botanică şi rămăsesem cu regretul că nu a putut să îl vadă mai multă lume”, povesteşte arhitecta Daniela Maier, coordonatoarea Scenei Urbane,d espre cum s-au legat lucrurile. Dar lumea verde din acea „Alice” nu se potrivea cu tema de acum, aşa că povestea a fost adaptată: „Ţara Minunilor” s-a transformat în „Ţara Zăpezilor” şi scena s-a mutat pe gheaţă. „Aveam nevoie de patinatori, a trebuit să ne gândim în ce fel integrăm patinatorii, pentru că soliştii nu puteau să patineze în timpul spectacolului şi aşa a evoluat povestea”, completează Daniela Maier. Aşa au apărut, de pildă, „ceşcuţele” cu buline – instrumentele au devenit vehicule pentru solişti şi au fost făcute să danseze de către patinatori.

img_7020

 

Public în tribune:

img_6969

img_6994

Muzica poate „călători” oriunde, dar să pui scena pe gheaţă, în ger, e o provocare pentru muzicieni, recunoaşte, alături de echipă, Alexandru Mânzat, directorul Opera Group Project. Şi publicul e special la astfel de spectacole, scoase din sălile clasice. „La reprezentaţia din Grădina Botanică au fost oameni care au venit atunci pentru prima oară în Grădina Botanică”, aminteşte Mânzat.

Câteva imagini de vară de la o altă punere în scenă cu Alice:

OPERĂ Alice în Țara Minunilor, la Grădina Botanică. Sute de clujeni s-au înghesuit la spectacolul din centrul orașului (FOTO/VIDEO)

 

Dacă nu aţi apucat să prindeţi spectacolul vineri seara, aveţi ocazia să îl vizionaţi sâmbătă, de la ora 11.00.

Echipa care o aduce pe Alice pe gheaţă:


Orchestraţia şi adaptarea muzicală: Flaviu Mogoşan
Scenografia şi plastica scenică: Daniela Maier
Asistent de regie: Silvia Papadopoulos
Dirijor: Vlad Eniu
Regia artistică şi scenariul: Ina Hudea
Textul melodiilor : Mihaela Bogdan

Interpretează:
Orchestra Opera Group Project
condusă de Alexandru Mânzat
Pian: Renata Burcă/ Mira Gavriş
Dana Gadea – vioara, Aurelian Bacan – clarinet şi Elena Ghemes-violoncel
Distribuție:

Alice Bacalu – Alice
Adonis Tanţa – Motanul Cheshire/Palarierul
Alex Suciu – Ducesa
Lorena Puican – Regina
Zoltan Molnar – Omida, Iepurele de Martie, Grifonul
Adrian Strâmtu – Regele/țestoasa
Anelin Enache – Iepurașul

Patinatorii:

îndrumați de Andreea Ionescu:
Maria Boitan
Anamaria Năstase
Anelin Enache
Bianca Enache
Denisa Comănescu
Giulia Orlandea
Roberta Răducu
Diana Ceauşescu

îndrumaţi de Grety Marton:
Alexia Neag
Ilinca Popa
Maia Grama
Roxana Deiac

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Kristina Reştea

Kristina Restea este reporter in echipa publicației online Actualdecluj.ro și are o experiență de 12 ani în presă. E absolventă a Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării, din cadrul Universității „Babeș-Bolyai”, secția Jurnalism. Anterior lansării proiectului actualdecluj.ro a scris pentru cotidianul local Ziua de Cluj, ca reporter în departamentul Economic.

Articole similare