Închide

Urbanismul din Cluj. Primăria a pornit demolarea unuia dintre blocurile „legendare” de pe Miko Imre ridicate de „țeparul” Traian Onuc și a sistat acțiunea în aceeași zi/În blocul neterminat locuiesc deja câteva familii

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Actual de Cluj - oct. 02, 2023 1 1541

Primăria a declanșat acțiunea de demolare a unuia din cele trei blocuri cu 8 niveluri de pe strada Miko Imre 12-14 din Cluj-Napoca (cel ridicat fără autorizație) ale țeparului Traian Onuc care a înșelat, începând cu 2014, zeci de oameni cărora le-a vândut apartamente cu prețuri modice în construcții care aveau probleme de legalitate (două blocuri autorizate ca birouri și unul fără autorizație).

În aceeași zi, instituția a sistat această acțiune de demolare, locatarii depânând în instanță o acțiune prin care contestă decizia prin care Primăria i-a somat să părăsească blocul (o construcție ridicată la roșu, însă nefinalizată). Circa 35 de apartamente au fost vândute în respectivul imobil, din care patru famili deja locuiau în apartamente. O sentință definitivă dată în februarie 2019 cere ca blocul să fie demolat până în februarie 2024.” Traian Onuc a fost arestat la începutul anului 2023 pentru înșelăciune, alături de un complice, Pavel Jașcău, dar a fost plasat în luna iulie sub control judiciar de către Tribunalul Cluj.

Vezi și: Din aventurile țeparului Onuc: a păcălit doi soți să îi dea economiile după 15 ani de muncă în Spania, credeau că pot cumpăra apartament de 75 metri pătrați în Cluj-Napoca cu 65.000 de euro

Unul dintre cei care locuiește în blocul pe care Primăria are sentință să-l dărâme și-a cumpărat locuința în 2022

„Avem aici o garsonieră de 26 mp, au venit pentru evacuare că au un ordin din 2018, eu am cumpărat în 2022. În 2022 nu a fost aici nimeni să pună un afiș, un banner, cum pune acum pentru demolare. Primăria Municipiului Cluj-Napoca a pus astăzi. De vineri au început să ne evacueze, să ne abuzeze să ieșim. Au intrat în casă peste noi, le-am cerut dovada, dacă au dovadă de evacuare pe numele meu, nu există, cum spune domnul executor clar: „am decizia de demolare din 2019”. O ai, de ce nu ai pus-o în aplicare din 2019? Că ți-au făcut contestații? Bun, puteai să faci gardul, în 2019 dacă îl făceai atunci nu mai cumpăram eu în 2022, 20.000 de euro am dat. Am șase copii, fetiță de 3 săptămâni. Nu știu ce o să fac, așteptăm să văd ce face Primăria Municipiului Cluj-Napoca. Alții zic că nu e caz de urgență treaba asta cu șase copii, dar de evacuat m-o evacuat afară. M-au scos afară, toate lucrurile mi-au rămas înăuntru că nu am unde să le duc. Am cerut de joi, de când au zis, să-mi dea ceva concret, să mă duc la centre de zi, centre temporare pe o perioadă limitată. Când am cumpărat nu era nimic și locuiau încă persoane aici. Am văzut că locuiesc persoane, am fost cu notarul, m-am mutat. Totul a fost o minciună și o înșelăciune. Cel care ne-a vândut a fost arestat o perioadă de timp, dar după două luni de zile i-au dat drumul”, a declarat Ștefan Kalai, proprietarul unui apartament din imobilul pentru care s-a pornit acțiunea de demolare de către Primărie, pentru Știri de Cluj.

Acțiunea de demolare a unuia dintre cele trei imobile de pe Miko Imre a început în 2 octombrie, oamenii care locuiau în bloc fiind somați să părăsească clădirea. Tot în aceeași zi, acțiunea a fost sistată, după ce familiile din bloc au contestat faptul că Primăria i-a somat să părăsească blocul.

Cazul de pe Miko Imre din Cluj a ajuns în atenția publică în 2015, după ce într-unul dintre imobilele autorizate ca birouri locuiau oameni, chiar fără utilități, după ce cumpăraseră apartamente cu prețuri modice de la țeparul Traian Onuc.

Zeci de oameni au fost înșelați din 2015 cu apartamente ieftine în blocurile de pe Miko Imre, autorizate ca birouri

Țeparul imobiliar Ianson Florea Traian (care între timp și-a schimbat numele în Traian Onuc) a înșelat zeci de oameni cărora le-a vândut, începând cu 2014, apartamente în clădiri de birouri, plus un etaj care nu există, pe strada Miko Imre 12-14 sau pe Fabricii 65-67 în Cluj-Napoca. Onuc a fost arestat în mai 2017, apoi a fost trimis în judecată sub control judiciar pentru înșelăciune, fiindu-i interzis să construiască sau să vândă apartamente în oraș. Cu toate acestea, Onuc a fost depistat în 14 februarie 2018, în urma unui control mixt al autorităților clujene, pe șantierul de pe strada Miko Imre unde deja sunt edificate două blocuri de 9, respectiv 8 etaje, construia în continuare.  Atunci, Ecomp (firmă ce aparține lui Codrişor Floarea-Ianson  tatăl lui Traian Onuc), a fost amendată cu 100.000 lei, plus sancțiuni de alte câteva mii de lei aplicate pentru neîntreținerea șantierului și abateri de la securitatea în muncă.

De atunci, Onuc și-a continuat activitatea și a vânduc în continuare apartamente, promovate pe site-uri imobiliare, sub prețul pieței, în baza unor avansuri, într-un alt treilea imobil în curs de edificare pe strada Miko Imre.

Scandalul legat de țeparul Ianson Florean Traian a izbucnit în toamna lui 2015, după o postare pe Facebook a unei riverane de pe Miko Imre care sesiza situația unor oameni care trăiesc în condiții improprii, fără utilități, într-un bloc neterminat de pe Miko Imre 12-14.

Vezi și:

Post #Colectiv. Facebook și „penalii” din urbanismul clujean. Ce fac autoritățile după o postare cu 1800 de Share-uri

Autoritățile au pornit controale, au dat sancțiuni și au instrumentat acțiuni penale împotriva lui Ianson. S-a descoperit că Ianson construia două blocuri pe Miko Imre, autorizate ca birouri și vândute ca locuințe. Unul era locuit, cu un etaj în plus față de autorizația de construire, celălalt, în stadiu de șantier (cu 4 din 8etaje ridicate, la momentul respectiv).

În plus, la data respectivă, Ianson construia un imobil de birouri autorizat și pe stada Fabricii 65-67, pe care, la fel, l-a vândut ca apartamente.

La finalul lunii mai 2017, ca să dea un exemplu, autoritățile clujene l-au arestat pe Ianson Florea Traian, apoi l-au trimis în judecată sub control judiciar pentru înșelăciune –  peste 130 de persoane înșelate și un prejudiciu de peste 680.000 euro. Între timp numărul păgubiților a crescut dar și valoarea prejudiciului.

Vezi și:

Țeparul imobiliar care-a promis marea cu sarea și a păgubit zeci de clujeni ajunge după gratii

Între timp, Ianson și-a schimbat numele în Traian Onuc și nu are bunuri pe numele său dar nu a încetat să-și continue activitatea imobiliară.

40 de familii care locuiau pe Miko Imre și pe Fabricii în blocurile edificate deja au cerut Primărie în octombrie 2016 intrarea în legalitate a construcțiilor. Administrația locală i-a anunțat că singura soluție este ca imobilele să redevină clădiri de birouri și să piardă etajele ilegale.

Detalii:

Oamenii din blocurile ilegale din Mărăști și Zorilor cer primăriei o soluție ca să locuiască legal în apartamentele cumpărate. Ce răspunde administrația

Vezi și:

Blocul „penal” de pe Fabricii aprope gata! Vecinii: Urbanismul ilegal e normalitate în oraș și, în plus, șantierul murdărește strada și poluează zona

Primăria n-a reușit să aducă în legalitate blocurile. Spre exemplu, imobilul de pe Fabricii și-a intrat în pâine pe piața chiriilor iar apartamentele sunt și închiriate.

Există oameni care au încheiat încă din 2014 antecontracte și au plăti zeci de mii de euro pentru apartamente pe Miko Imre vândute de acest țepar imobiliar.  Unii și-au câștigat în instanță dreptul de a-și primi banii achitați pentru aceste apartamente.

Mama lui Ianson a fost condamnată la doi ani de închisoare cu suspendare pentru luare de mită. Mariana Floarea Ianson a fost preşedinte al comisiei de pensionare pe caz de boală și a pretins bani pentru a îndeplini acte care reprezentau îndatoriri de serviciu. Despre tatăl lui Ianson, Codrișor Florea Ianson, oamenii păgubiți povestesc că le spune că fiul său este cel care a intrat în afaceri cu oameni dubioși care l-au păcălit.

sursă foto: captură

Un comentariu

Scrie un comentariu