Închide

Blocul „penal” de pe Fabricii aprope gata! Vecinii: Urbanismul ilegal e normalitate în oraș și, în plus, șantierul murdărește strada și poluează zona

ActualitateAdministrațieTop NewsUrbanism by Luminiţa Silea - mart. 04, 2016 0 4975

Scandalul de anul trecut și măsurile luate de autoritățile locale împotriva constructorului care a ridicat și vândut locuințe autorizate ca proiecte de birouri pe Miko Imre și Fabricii, n-au oprit șantierele. Vecini ai blocului de pe Fabricii spun că acesta a fost deja ridicat, lucrându-se intens din noiembrie anul trecut fără să se respecte mediul și vecinătățile.
Urbanismul ilegal se consfințește în Cluj-Napoca, sesizează vecinii uneia dintre construcțiile pentru care primăria a sesizat poliția și organele de cercetare penală, anul trecut. Este vorba despre blocul de pe Fabricii 65-67. „Pe șantier se lucrează în fiecare zi. Eu am sunat la poliția locală în noiembrie anul trecut. Între timp, tot mai mulți își finisează apartamentele și se mută în imobil. Acum, la început de martie,  pe Fabricii 65-67, la blocul ilegal, se pune polistiren pe fațadă. În lipsa plasei de protecție, curtea vecină este plină de polistiren și, de asemenea, toată strada Fabricii. Pe lângă gunoiaele care înconjoară blocul, aceasta este și o nouă sursă de poluare. Materialelor de construcție și gunoiului acum li se adaugă polistirenul purtat de vânt în toate direcțiile. Iar autoritățile nu fac nimic”, au sesizat cititorii Actualdecluj.ro.
12787605_1697553720513879_1321615703_o
Anul trecut, în urma unei postări pe Facebook, autoritățile locale au descoperit că investitorul Ianson Traian Florea face blocuri autorizate ca birouri pe Miko Imre și Fabricii pe care deja le-a vândut oamenilor ca apartamente. Pentru ambele imobile, primăria a făcut plângeri penale pe numele constructorului, iar poliția a declarat că a pus în mișcare acțiunea la parchet.
Pe Fabricii 65-67, primăria a emis în 2009 o autorizație de construire pentru un imobil de birouri și spații comerciale cu subsol, parter, trei etaje și al patrulea retras, beneficiar Sturz Construct. Și l-a doi ani, una de continuare a lucrărilor autorizate. În iulie 2015, inspectorii primăriei au mers în control și li s-a obstrucționat accesul pe șantier. Așa că au aplicat o sancțiune de 3000 de lei constructorului. Ulterior aplicării sancțiunii, au reușit în luna septembrie să reia acțiunea de control și să verifice documentele, în oglidă cu construcția de la fața locului. S-a constatat că nu se respecta destinația imobilului, nici compartimentările interioare, făcându-se din birouri, locuințe. Așa că, primăria a mai aplicat o sancțiune de 10.000 de lei și s-a formulat o plângere penală la poliție împotriva lui Ianson Traian Floarea, dezvoltatorul proiectului.
Privind noile sesizări ale cetățenilor, primăria nu a transmis, deocamdată, un punct de vedere.
În cinci luni autoritățile n-au făcut NIMIC! Blocurile se termină și ilegalitățile devin NORMALITATE pentru oraș

Constructia de pe Miko Imre nr. 14

– s-a emis AC nr. 2221/2008 pe numele Mureşan Horaţiu Sebastian pentru birouri, regim de înălţime S+D+P+8E, iar în 2013 s-a prelungit prin AC nr. 11 pentru continuare şi finalizare lucrări. Autorizaţia este valabilă, însă nu se respectă.

  • în luna septembrie 2015, poliţia locală a fost să verfice stadiul lucrărilor, dar verificarea a fost obstrucţionată de către constructor şi proprietar, fapt pentru care s-a întocmit un proces verbal de constatare a contravenţiei prin care s-a stabilit sancţiunea de 10.000 de lei şi s-a dispus oprirea lucrărilor.
  • La verificarea de marţi, 10 noiembrie 2015, s-a constatat faptul că lucrarea a fost continuată, fapt pentru care poliţia locală a întocmit plângere penală.
  • În cursul zilei de miercuri, 11 noiembrie 2015, inspectorilor le-a fost prezentată documentaţia de către proprietari şi au constatat faptul că nu se respectă AC.

A fost înştiinţat ISU, având în vedere faptul că persoanele care s-au mutat în spaţiile de acolo fac foc în incinta construcţiei

Construcţia de pe strada Fabricii nr. 67

– s-a emis AC nr. 38/2009, având ca beneficiar pe SC STURZ CONSTRUCT SRL pentru imobil şi spaţii comerciale, cu regimul de înălţime S+P+3E+E4 retras, iar în anul 2012 aceasta s-a prelungit cu AC nr. 1355 pentru continuarea şi finalizarea lucrărilor cu modificarea soluţiei constructive prin realizare acoperiş şarpantă

  • în luna iulie 2015, inspectorii au încercat să verifice stadiul lucrărilor, dar la fel a fost obstrucţionată verificarea, prin urmare au s-a dat amenda de 3000 de lei şi s-a dispus oprirea lucrărilor.
  • La sfârşitul lunii octombrie 2015, poliţiştii locali au verificat din nou zona şi au constatat faptul că lucrările nu au fost oprite, fapt pentru care s-a făcut plângere penală şi s-a dat sancţiune de 10.000 de lei prin procesul verbal de constatare a contravenţiei.

 

 

„În ceea ce priveşte construcţia imobilului de pe strada Fabricii, din Cluj-Napoca, Primăria municipiului Cluj-Napoca a formulat o plângere penală, în temeiul Legii nr. 50 din 1991, înregistrată la Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul Inspectoratului de Poliţie Judeţean Cluj. În cauza menţionată, a fost începută urmărirea penală cu privire la infracţiunea prevăzută de art. 24 raportat la art. 27 din Legea nr. 50 din 1991”, preciza comisarul șef de poliție Daniel-Sorin Graur, în noiembrie 2015.

În cazul celei de a doua plângeri penale formulată de primărie pe numele aceluiași constructor, Floarea Ianson Traian pentru nerespectarea autorizației de construire în cazul imobilelor de pe Miko Imre nr. 14 (un bloc construit și vândut oamenilor ca locuințe și încă unul în stadiu de șantier), nu există deocamdată o soluție propusă.

Potrivit Legii nr. 50/1991, constituie infracțiuni executarea fără autorizaţie de construire sau de desfiinţare, ori cu nerespectarea prevederilor acesteia, continuarea executării lucrărilor după dispunerea opririi acestora de către organele de control și întocmirea ori semnarea proiectelor tehnice, precum şi a proiectelor pentru autorizarea executării lucrărilor de construcţii pentru alte specialităţi decât cele certificate prin diplomă universitară. Acestea infracțiuni se pedepsesc cu închisoare de la 3 luni la 3 ani sau cu amendă de la 1.000.000 lei la 50.000.000 lei.

„Menţionăm că cercetările în legătură cu sesizările penale aflate în competenţa organelor judiciare din cadrul instituţiei noastre, înregistrate la unităţile de parchet, se desfăşoară sub supravegherea procurorului, iar în funcţie de situaţia de fapt stabilită, probele administrate şi încadrarea juridică a faptei, poliţiştii propun soluţia procedurală”, declarat în aceeași dată reprezentantul IPJ Cluj.

Nici un comentariu

Scrie un comentariu

author photo two

Luminiţa Silea

Este reporter la ActualdeCluj.ro din aprilie 2014. A lucrat la cotidianul Ziua de Cluj de la lansarea sa, în 2004, până în aprilie 2014. A absolvit Facultatea de Jurnalism a universității "Babeș-Bolyai" în 2004 şi are două diplome de master - în Administraţie Publică la aceeaşi universitate şi în Comunicare şi Relaţii Publice la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) Bucureşti.